Dijous 18, abril 2024
13.5 C
Sant Gervasi
13.4 C
Sarrià

Agenda

jul.
9
Dg
Strange Boys
jul. 9 @ 18:30

Concerts a la fresc: Strange Boys

El grup Strange Boys ens regalarà una versió acústica del seu repertori punk/pop i ens farà vibrar amb clàssics que satisfaran tots els gustos musicals. Prepara’t per ballar, cantar i passar una tarda plena d’energia i diversió.

Concerts a la fresca
Descobreix nous talents locals mentre et deixes portar pel ritme. Totes les artistes que formen part del cicle Concerts a la Fresca han participat en la convocatòria So emergent.

https://mailchi.mp/cbcfe2494e86/juliol-a-sagnier?e=ca10fc2bad

Espai Jove Casa Sagnier
c/ Brusi, 61

jul.
11
Dt
Autoconeixement i pintura
jul. 11 @ 17:30 – 20:00

Autoconeixement i pintura

Combina l’exploració personal amb l’art del body painting.

Per a joves de 12 a 29 anys

Espai Jove Casa Sagnier
c/ Brusi, 61

Gratuït amb inscripció
Inscripcions obertes

jul.
13
Dj
Hispano
jul. 13 @ 19:00

Concert: Hispano, música clàssica barrejada amb flamenc.

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

jul.
20
Dj
Deblau
jul. 20 @ 18:30

Concerts a la fresc: Deblau. El cicle de Concerts a la Fresca tancarà amb broche d’or amb la presentació de Deblau, un projecte musical nou i emocionant que ens oferirà versions refrescants de cançons conegudes.

Concerts a la fresca
Descobreix nous talents locals mentre et deixes portar pel ritme. Totes les artistes que formen part del cicle Concerts a la Fresca han participat en la convocatòria So emergent.

https://mailchi.mp/cbcfe2494e86/juliol-a-sagnier?e=ca10fc2bad

Espai Jove Casa Sagnier
c/ Brusi, 61

jul.
21
Dv
Visita guiada espai expositiu J. Comas i Solà
jul. 21 @ 18:00

Festa del sol: Visita guiada espai expositiu J. Comas i Solà, a càrrec de Pedro Guerrero, de Viaje a la Barcelona Secreta

Vine a conèixer la vida i l’obra d’aquest il·lustre astrònom i divulgador científic barceloní.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/52847/visita-guiada-a-lespai-expositiu-josep-comas-i-sola

set.
21
Dj
Nit de la recerca
set. 21 @ 18:00 – 20:00

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Lluitant contra els enemics invisibles: contaminació ambiental i envelliment cerebral, amb Natalia Vilor-Tejedor i l’ACCC

En aquesta xerrada es vol abordar des d’una manera molt divulgativa els efectes nocius de la contaminació ambiental, que juntament amb la nostra caracterització genètica individual, afecta de manera silenciosa a l’envelliment cerebral i al desenvolupament de malalties neurodegeneratives.

Teràpies avançades al futur del càncer, amb Silvia Martin Lluesma i l’ACCC

Les teràpies avançades s’han convertit en una opció per tractar pacients en el que han fallat les línies anteriors de tractament. La immunoteràpia (IT), per exemple, ha suposat un canvi de paradigma en el tractament del càncer. De fet, l’aparició del bloqueig del punt de control immunitari (ICB) els darrers anys ha alterat les pautes de tractament de molts tipus de càncer. El nombre dels anticossos monoclonals aprovats per la FDA va en augment, però malauradament no donen resposta a tots els pacients i cal anar diversificant tractaments i investigant en aquesta línia. A causa del seu potencial, el nombre de teràpies cel·lulars i gèniques (CGT) llançades a nivell mundial ha augmentat constantment durant les darreres dues dècades, per això VHIO dedica un programa i tot el seu esforç a l’avenç d’aquestes teràpies

Visibilitzar a les dones en medicina, amb Concepción Marin de la Barcena Grau i l’ACCC

Saps identificar correctament totes les parts de la vulva? Sabies que la píndola canvia el teu estat d’ànim i té efectes secundaris? Quines són les fases del cicle menstrual i com canvien el teu cos i el teu cervell?

El desconeixement que, en general, tenim del cos de la dona és només un exemple de les desigualtats de gènere que existeixen, també, en la recerca mèdica.

El model actual de “talla única” en medicina no respon a les necessitats d’homes i dones. Et convidem a conèixer dades fascinants sobre les dones des del punt de vista de medicina de gènere així com a desxifrar de manera conjunta la via per a poder oferir una igualtat en l’atenció sanitària a homes i dones.

La intel·ligència artificial en les imatges mèdiques, amb l’ACCC

Aquesta activitat pretén introduir com es resolen problemes de classificació d’imatges amb intel·ligència artificial. El taller proposa treballar per equips que intentaran fer fotos a objectes que proporcionem per entrenar un model de IA. L’equip que aconsegueixi el millor model classificador guanya. Els objectes que trieu i com es facin les fotos és clau!

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta.

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

set.
26
Dt
Nit de recerca
set. 26 @ 17:30 – 19:30

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Seguint la pista de l'”homo plasticus”, amb Alba García Rodríguez i l’ACCC.

Què és un “Homo Plàsticus”? On viu? Cóm actua? Què fa? Cóm es troba? Totes aquestes preguntes les estem intentant resoldre des del Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins ara es coneix que l’home és responsable de la producció de 360 milions de tones de plàstic globalment, 62 milions de tones al continent Europeu i es preveu que aquesta producció es tripliqui per l’any 2050. Si féssim la conversió, segurament, que sortirien milers de Camp Nous plens de residus plàstics. Desafortunadament, l’alta producció de plàstic, la gran demanda per part de les indústries i serveis, la gran popularitat de productes d’ un sol ús i una mala praxis per part del consumidor estan contribuint a l’ acumulació de residus plàstics al llarg dels ecosistemes, tant terrestres com aquàtics. Darrerament, però, els professional de la sanitat han mostrat la seva inquietud arrel de l’increment de la presència de plàstic en sang humana, femtes, orina, i fins i tot a la placenta i a la llet de dones gestants. Però com arriben aquests plàstic dins del cos humà?

Per què pensem com pensem? La lògica com a forma primitiva de cognició, amb Daniel Díaz Fernández, Linda Elisiana Mushi, Alberto Moreno Santos i  l’ACCC

Quan guardem una samarreta en un calaix sabem que, aquesta no ha desaparegut i que podem obrir el calaix i trobar-la quan vulguem posar-nos-la. La permanència dels objectes és només una de les moltes nocions que ens permeten entendre i interactuar amb el món que ens envolta. Però quines altres idees i eines formen la base del nostre raonament i interpretació de la realitat? Són aquestes part de la maquinària mental present en néixer o són capacitats que adquirim al llarg del nostre desenvolupament?

Aquestes són les preguntes a les quals, ens agradaria donar una resposta en la nostra xerrada. Després d’una breu presentació dels principals avenços de la neurociència del desenvolupament sobre aquest tema, passarem a exposar el nostre treball en aquestes àrees realitzat des del nostre grup RICO (Reasoning and Infant Cognition), com a part del BabyLab del Center for Brain and Cognition (Universitat Pompeu Fabra).

Idees brillants, com la llum ens permet crear teixits vius, amb Marco Calabria i l’ACCC

La bioimpressió 3D està considerada com un dels mètodes més punters i prometedors per a la fabricació d’òrgans i teixits vius funcionals. Gràcies a la combinació de diferents biomaterials, és possible reproduir estructures molt semblants als teixits reals, que després es poden utilitzar, entre d’altres, per al desenvolupament de nous fàrmacs i productes cosmètics, però també en laboratoris de recerca, per entendre millor com funciona el nostre cos i les diferents malalties. Per això, és necessari tenir eines molt precises que permetin reproduir la complexitat dels diferents teixits amb prou fidelitat. Investigadores i investigadors del projecte europeu B-BRIGHTER hem desenvolupat una nova tecnologia de bioimpressió 3D basada en feixos de llum visible d’alta energia, per fabricar models amb gran precisió i rapidesa. Aquesta tecnologia ens permet reproduir teixits amb geometries complexes, com ara la pell, la còrnia i l’intestí, que amb tècniques convencionals no es poden reproduir amb facilitat. Juntament amb la bioimpressora, també hem desenvolupant varies biotintes formades per materials biocompatibles i sensibles a la llum i també diferents tipus de cèl·lules vives, que un cop il·luminades, formaran les estructures 3D que donaran lloc als diferents teixit, creant un ambient favorable per promoure el creixement cel·lular i seu desenvolupament.

Salut planetària i ram, amb Marina Tarrús i Clara Medina I l’ACCC

Aquest taller interactiu emmarca la problemàtica de les Resistències Antimicrobianes dins el concepte de la salut planetària, on tot està connectat i on influenciem en la qualitat de la nostra salut, del nostre ambient i de les espècies que ens envolten.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

set.
27
Dc
Un hort al mercat
set. 27 @ 10:30 – 11:30

Itineraris: Un hort al mercat. Pujarem a l’hort comunitari situat a la coberta del mercat de la Vall d’Hebron. Aquest hort tan singular disposa de 1.750 m² d’espai de cultiu i és el primer hort urbà en coberta d’aquestes dimensions a l’Estat Espanyol. Amb un substrat de 38 cm format per una barreja de terra volcànica, sauló i matèria orgànica, rau sobre una capa de drenatge i una capa impermeabilitzant.

Punt de trobada: Passeig de la Vall d’Hebron, 130, 08035 Barcelona – Cantonada carrer Trueba

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

Science slam CSIC Catalunya
set. 27 @ 18:00

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Science slam CSIC Catalunya. A càrrec de Personal investigador (PhD o postdocs) de los centros del CSIC en Catalunya i l’ACCC

En aquesta activitat, personal investigador en formació/predoctoral o postdoctoral del CSIC a Catalunya donarà una sèrie de microxerrades sobre temàtiques diverses, aprofitant la diversitat dels nostres centres de recerca. Se seguirà el format de microxerrada (5-7 minuts) i podran ser en català, castellà o anglès. A través d’eines en línia com Kahoot o Sligo el públic podrà votar les xerrades segons diferents categories, així com realitzar un trivial final en el qual respondran a preguntes relacionades amb les xerrades. Es donarà un premi tant a les xerrades més votades com al públic guanyador del trivial. Es podrà realitzar la part del Trivial d’una forma més amena, permetent que els assistents participin per grups.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta.

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

oct.
4
Dc
El Llegat
oct. 4 @ 18:30

Espectacle: El Llegat. A càrrec de InCite, amb la col·laboració de Fundació Alzeheimer Catalunya.

 ‘El Llegat’ és una obra de teatre científic que convida a reflexionar sobre l’envelliment i la vellesa, la nostra i la dels altres. Una dona busca objectes vintage amb històries personals singulars i commovedores. Una dona gran disposada a desfer-se del seu llegat, un grapat de relíquies i antiqualles que s’han anat desdibuixant amb el pas del temps. El temps que tot ho anorrea per no deixar res o gairebé res. Només històries difuminades per la pàtina dels anys.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/53565/alla-on-es-troben-la-ciencia-i-lart-espectacle-el-llegat

oct.
7
Ds
Visita Observatori Fabra
oct. 7 @ 09:30 – 14:00

Visita Observatori Fabra. En col·laboració amb la RACAB i ASTER

L’Observatori, inaugurat el 1904, va tenir com a primer director a Josep Comas i Solà. T’agradaria conèixer la resta de la seva història i les seves instal·lacions interiors i exteriors? Acompanya’ns en aquesta sortida! (Punt de trobada Centre Cívic Vil·la Urània)

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/30996/rutes-i-visites-guiades-visita-a-lobservatori-fabra

oct.
9
Dl
La intel·ligència, de programada a creativa
oct. 9 @ 17:00

Conferència: La intel·ligència, de programada a creativa, amb Jaume Agustí i Cullell, investigador de l’Institut d’investigació en IA. CSIC.

Auditori Joan XXIII, ICCIC
Via Augusta, 205

La mujer salvaje
oct. 9 @ 18:30

Inauguració de l’exposició: La mujer salvaje, a càrrec de Silvia Bardani

Artista emprenedora al món tecnològic i d’intel·ligència artificial vol dur a terme un procés de reflexió sobre la reivindicació del respecte pel mateix ser i l’abandó del sentiment de culpa per no ajustar-se als estereotips socials. És una invitació a reflexionar sobre la importància d’alliberar-se dels motlles i els judicis per viure plenament la pròpia persona.

Del 9 al 27 octubre

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello/p/53915/-la-mujer-salvaje

L’ansietat,
oct. 9 @ 18:30

Ciència “in progress”: L’ansietat, amb Simon Serka, neurocientífic i membre de l’entitat Activament

L’objectiu de la xerrada  es proporcionar una perspectiva de l’ansietat i els trastorns d’ansietat des de la neurociència. Parlarem de la neurobiologia de l’ansietat partint de les respostes fight or flight a nivell de l’amígdala, així com dels orígens evolutius de l’ansietat. Això ens connectara amb idees per reflexionar de que el nostre cervell ha evolucionat per a assegurar la supervivència i no necessàriament el benestar emocional o la felicitat. En termes senzills, si ets un animal a la selva, és molt avantatjós estar constantment predient d’on pot venir un perill o un atac, però en la majoria dels nostres contextos com a humans experimentar un nivell alt d’ansietat sostingut en el temps resulta patològic i no avantatjós. La xerrada pot servir per a explorar les diferències entre dues situacions com aquestes, qüestionant-nos quan l’ansietat esdevé patològica i si existeix la possibilitat de fer-la servir al nostre favor.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta. Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/53530/ciencia-in-progress-lansietat

oct.
19
Dj
Mirades creatives 
oct. 19 @ 18:00 – 19:00

Mirades creatives 

Espai d’intercanvi de coneixements on teixirem relacions connectant amb altres persones amb interessos en disciplines artístiques diverses; música, arts visuals, gastronomia, botànica, ciències, treballs manuals, literatura, dansa… creant experiències valuoses amb debat col·lectiu. Vine i comparteix les teves habilitats!

Activitat quinzenal, del 19 octubre al 14 desembre

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

Cal inscripció prèvia 15 dies abans de cada sessió

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello/p/53902/mirades-creatives

oct.
20
Dv
Fantasies Instrumentals, amb Xavier Marzal @ Centre Cívic Can Castelló
oct. 20 @ 18:30

Concert: Fantasies instrumentals, amb Xavier Marzal

Música instrumental, en línia de jazz, música ambiental i new age . Composicions pròpies, enregistrades amb percussions, teclats, baix i guitarres.

Entrada gratuïta, però és necessària la inscripció en línia, per l’aforament limitat.

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

Inscripcions a partir del 6 d’octubre

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello/p/54577/fantasies-instrumentals

 

 

oct.
21
Ds
Visita guiada a l’Espai Expositiu Josep Comas i Solà
oct. 21 @ 12:00

Visita guiada a l’Espai Expositiu Josep Comas i Solà, amb Pedro Guerrero de Viaje a la Barcelona Secreta.

Grup A. Vine a conèixer la vida i l’obra d’aquest il·lustre astrònom i divulgador científic barceloní.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta. Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/46040/rutes-i-visites-guiades-visita-guiada-a-lespai-expositiu-josep-comas-i-sola

oct.
23
Dl
Aliments processats
oct. 23 @ 18:30

Cicle “mites i realitats que afecten la teva salut”: Aliments processats, amb Vanessa Núñez

Són tots tan dolents com ens diuen? Tots tenen conservants i greixos saturats? Podem discernir tipus d’aliments processats dels que no ho són? Prepara’t per saber més sobre els aliments processats en aquesta xerrada.

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

Inscripcions a partir del 9 d’octubre

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/cancastello/p/54548/aliments-processats

oct.
24
Dt
Els perquès d’un clima desfermat
oct. 24 @ 18:00

Xerrada: Els perquès d’un clima desfermat, amb Ferran Puig Vilar, enginyer de telecomunicacions, i periodista científic.

Els canvis climàtics a la Terra s’han anat succeint periòdicament al llarg del temps. Avui en vivim un de nou en forma d’escalfament global accelerat. Repassarem l’origen antròpic d’aquest escalfament. Analitzarem com l’emissió descontrolada de gasos amb efecte d’hivernacle està activant diverses realimentacions climàtiques i, alhora, desfermant una brusca agitació climàtica global. Tractarem també la relació entre aquestes realimentacions i els límits biofisics planetaris sobrepassats que fan possible la vida a la Terra. I finalment, intentarem respondre per què l’espècie humana no reacciona davant d’un perill tan gran.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta. Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/53599/xerrada-els-perques-dun-clima-desfermat

oct.
26
Dj
Avanços en neurociències
oct. 26 @ 09:00 – 18:00

Congrés de medicina: Avanços en neurociències

Aquest any celebrem el centenari del naixement del científic Joan Oró. Amb aquestes Jornades d’Avanc;os en Neurociencies ens sumem als actes al seu homenatge i amb la nos­tra aportació pensem unir el respecte a la tradició del passat amb les actu­als perspectives per poder crear un fu­tur millar. Relacionar mestres amb de­ixebles. Les neurociencies són i seran un deis camps en que veurem grans canvis que modificaran el futur de la humanitat.

Dr. Josep Prim

Programa:

Clínica Corachan
Auditori

Més informació: josepprim@gmail.com