Dimarts 26, setembre 2023
23.5 C
Sant Gervasi
23.6 C
Sarrià

Agenda

set.
19
Dt
Treu tot el profit a whatsapp
set. 19 @ 10:30

Taller multimèdia per a gent gran: Treu tot el profit a whatsapp

WhatsApp és una aplicació molt utilitzada, però que té funcions que desconeixem o utilitzem poc, com la doble marca blava o la informació personal. Ara aprendrem a fer-les servir. Cada alumne ha de portar el seu telèfon Android.

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ d’Elisa Moragas i Badia, 34

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/52077/treu-tot-el-profit-a-whatsapp

Coneix el tram.
set. 19 @ 17:00

Activitat aula ambiental: Coneix el tram. Visita al taller i les cotxeres del tramvia

Entrarem al centre de control del TRAM, al taller on es fa el manteniment de les unitats i a les cotxeres. Descobrirem la platja de vies, l’estació de servei i el túnel de rentat.

Activitat de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona – XEAB

Activitat inclosa dins la Setmana Europea de la Mobilitat 2023, del 16 al 22 de setembre

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ d’Elisa Moragas i Badia, 34

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/54170/coneix- Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

el-tram-visita-al-taller-i-les-cotxeres-del-tramvia

Laura López Granell
set. 19 @ 19:00

Aires poètics: Laura López Granell

Ens parlarà del seu tercer poemari Coratge (Godall Edicions, 2020)

Casa Orlandai
c/ Jaume Piquet, 23

Preu: 3 €

set.
21
Dj
Nit de la recerca
set. 21 @ 18:00 – 20:00

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Lluitant contra els enemics invisibles: contaminació ambiental i envelliment cerebral, amb Natalia Vilor-Tejedor i l’ACCC

En aquesta xerrada es vol abordar des d’una manera molt divulgativa els efectes nocius de la contaminació ambiental, que juntament amb la nostra caracterització genètica individual, afecta de manera silenciosa a l’envelliment cerebral i al desenvolupament de malalties neurodegeneratives.

Teràpies avançades al futur del càncer, amb Silvia Martin Lluesma i l’ACCC

Les teràpies avançades s’han convertit en una opció per tractar pacients en el que han fallat les línies anteriors de tractament. La immunoteràpia (IT), per exemple, ha suposat un canvi de paradigma en el tractament del càncer. De fet, l’aparició del bloqueig del punt de control immunitari (ICB) els darrers anys ha alterat les pautes de tractament de molts tipus de càncer. El nombre dels anticossos monoclonals aprovats per la FDA va en augment, però malauradament no donen resposta a tots els pacients i cal anar diversificant tractaments i investigant en aquesta línia. A causa del seu potencial, el nombre de teràpies cel·lulars i gèniques (CGT) llançades a nivell mundial ha augmentat constantment durant les darreres dues dècades, per això VHIO dedica un programa i tot el seu esforç a l’avenç d’aquestes teràpies

Visibilitzar a les dones en medicina, amb Concepción Marin de la Barcena Grau i l’ACCC

Saps identificar correctament totes les parts de la vulva? Sabies que la píndola canvia el teu estat d’ànim i té efectes secundaris? Quines són les fases del cicle menstrual i com canvien el teu cos i el teu cervell?

El desconeixement que, en general, tenim del cos de la dona és només un exemple de les desigualtats de gènere que existeixen, també, en la recerca mèdica.

El model actual de “talla única” en medicina no respon a les necessitats d’homes i dones. Et convidem a conèixer dades fascinants sobre les dones des del punt de vista de medicina de gènere així com a desxifrar de manera conjunta la via per a poder oferir una igualtat en l’atenció sanitària a homes i dones.

La intel·ligència artificial en les imatges mèdiques, amb l’ACCC

Aquesta activitat pretén introduir com es resolen problemes de classificació d’imatges amb intel·ligència artificial. El taller proposa treballar per equips que intentaran fer fotos a objectes que proporcionem per entrenar un model de IA. L’equip que aconsegueixi el millor model classificador guanya. Els objectes que trieu i com es facin les fotos és clau!

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta.

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

Mastodon, la xarxa social alternativa
set. 21 @ 18:30

Taller digital: Mastodon, la xarxa social alternativa

Mastodon és una alternativa a Twitter, no centralitzada i que funciona mitjançant servidors independents. Cada alumne ha de portar el seu telèfon intel·ligent.

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ d’Elisa Moragas i Badia, 34

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/52080/mastodon-la-xarxa-social-alternativa

Dominaràs la terra
set. 21 @ 19:00

Club de lectura de no-ficció al voltant de “Dominaràs la terra” de Pilar Codony, amb l’autora i l’editora de Fragmenta, Anna Punsoda.

Llibreria Casa Usher
c/ Santaló 79

Teniu tota la informació a www.casausher.com

III Mostra Cinematogràfica de Vallvidrera
set. 21 @ 19:00

Cinefòrum: “III Mostra Cinematogràfica de Vallvidrera

Estrena de la pel·lícula del reportatge cinematogràfic: “Festa de Sant Antoni Abat 2023”. Autor Miquel Bernal. Estrena de la petita pel·lícula “La nena de la via”.

A càrrec del Cinema Rústik de Vallvidrera, amb Marta Fonolleda i Vicenç Fonolleda i en col·laboració amb la Biblioteca Collserola – Josep Miracle

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ d’Elisa Moragas i Badia, 34

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/54140/cineforum-iii-mostra-cinematografica-de-vallvidrera

 

Què és la Transició Ecosocial?
set. 21 @ 19:00

Xerrada: Què és la Transició Ecosocial? amb Erik Hobbelink i Anna Anglí, dinamitzat per Carlos Donaire

Què vol dir transició ecosocial? Perquè és necessària? És possible a Collserola? Reflexionarem de forma conjunta.

Mercat Cultural Vallvidrera
c/ Elisa Moragas i Badia, 2

 

Taller d’Història de Sarrià
set. 21 @ 19:00

Primera sessió del nou curs 2023-24 del Taller d’Història de Sarrià, a la sala Sant Gervasi de Cassoles, al 3r pis de la Casa Orlandai, c/ de Jaume Piquet, 23.

A la sessió parlarem dels següents temes:

 — IV Jornada de recerca històrica dels barris, dissabte 30 de setembre al Born Centre de Cultura i Memòria.
— El personal dels ferrocarrils. Estat de la qüestió.
— L’Escola Popular de Guerra 1936-1939. La seva presència als Escolapis de Sarrià, amb Jordi Bigues. També ens parlarà de Sarrianencs morts a l’intent d’invasió de la Vall d’Aran, del 19 al 27 octubre de 1944.
Ramon Martí Solanich (i les cuites del retaules de Jaume Huguet), amb Carles Romaní. Martí Solanich era un sarrianenc d’adopció, molt integrat a la vida cultural i social de la vila, artista amateur i amb càrrec a la Junta Provincial de Museus.

Casa Orlandai
c/ de Jaume Piquet, 23

 

set.
22
Dv
Taller creatiu – sobre rodes
set. 22 @ 17:15

Activitat familiar: Taller creatiu – sobre rodes

Gaudeix de dues propostes on els transports sostenibles són els protagonistes. Des de la creació d’adhesius per lluir la teva bicicleta donant-hi un toc més personal fins a la reutilització de rodes velles per embellir-les a través de l’art.

Activitat inclosa dins la Setmana Europea de la Mobilitat 2023, del 16 al 22 de setembre

Exposició: Mostra “art sobre rodes”

Descobriràs les peces artístiques elaborades pels més menuts de Vallvidrera durant l’activitat per a la Setmana de Mobilitat i fetes a partir de la reutilització de les rodes velles de bicicletes i l’entrellaçat de fils.

Del 26 de setembre al 9 d’octubre

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ d’Elisa Moragas i Badia, 34

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/53072/taller-creatiu-sobre-rodes

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/53367/exposicio-mostra-art-sobre-rodes

xr:d:DAE6sSQdOE0:609,j:8995209212444314617,t:23062814
set.
26
Dt
Nit de recerca
set. 26 @ 17:30 – 19:30

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Seguint la pista de l'”homo plasticus”, amb Alba García Rodríguez i l’ACCC.

Què és un “Homo Plàsticus”? On viu? Cóm actua? Què fa? Cóm es troba? Totes aquestes preguntes les estem intentant resoldre des del Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins ara es coneix que l’home és responsable de la producció de 360 milions de tones de plàstic globalment, 62 milions de tones al continent Europeu i es preveu que aquesta producció es tripliqui per l’any 2050. Si féssim la conversió, segurament, que sortirien milers de Camp Nous plens de residus plàstics. Desafortunadament, l’alta producció de plàstic, la gran demanda per part de les indústries i serveis, la gran popularitat de productes d’ un sol ús i una mala praxis per part del consumidor estan contribuint a l’ acumulació de residus plàstics al llarg dels ecosistemes, tant terrestres com aquàtics. Darrerament, però, els professional de la sanitat han mostrat la seva inquietud arrel de l’increment de la presència de plàstic en sang humana, femtes, orina, i fins i tot a la placenta i a la llet de dones gestants. Però com arriben aquests plàstic dins del cos humà?

Per què pensem com pensem? La lògica com a forma primitiva de cognició, amb Daniel Díaz Fernández, Linda Elisiana Mushi, Alberto Moreno Santos i  l’ACCC

Quan guardem una samarreta en un calaix sabem que, aquesta no ha desaparegut i que podem obrir el calaix i trobar-la quan vulguem posar-nos-la. La permanència dels objectes és només una de les moltes nocions que ens permeten entendre i interactuar amb el món que ens envolta. Però quines altres idees i eines formen la base del nostre raonament i interpretació de la realitat? Són aquestes part de la maquinària mental present en néixer o són capacitats que adquirim al llarg del nostre desenvolupament?

Aquestes són les preguntes a les quals, ens agradaria donar una resposta en la nostra xerrada. Després d’una breu presentació dels principals avenços de la neurociència del desenvolupament sobre aquest tema, passarem a exposar el nostre treball en aquestes àrees realitzat des del nostre grup RICO (Reasoning and Infant Cognition), com a part del BabyLab del Center for Brain and Cognition (Universitat Pompeu Fabra).

Idees brillants, com la llum ens permet crear teixits vius, amb Marco Calabria i l’ACCC

La bioimpressió 3D està considerada com un dels mètodes més punters i prometedors per a la fabricació d’òrgans i teixits vius funcionals. Gràcies a la combinació de diferents biomaterials, és possible reproduir estructures molt semblants als teixits reals, que després es poden utilitzar, entre d’altres, per al desenvolupament de nous fàrmacs i productes cosmètics, però també en laboratoris de recerca, per entendre millor com funciona el nostre cos i les diferents malalties. Per això, és necessari tenir eines molt precises que permetin reproduir la complexitat dels diferents teixits amb prou fidelitat. Investigadores i investigadors del projecte europeu B-BRIGHTER hem desenvolupat una nova tecnologia de bioimpressió 3D basada en feixos de llum visible d’alta energia, per fabricar models amb gran precisió i rapidesa. Aquesta tecnologia ens permet reproduir teixits amb geometries complexes, com ara la pell, la còrnia i l’intestí, que amb tècniques convencionals no es poden reproduir amb facilitat. Juntament amb la bioimpressora, també hem desenvolupant varies biotintes formades per materials biocompatibles i sensibles a la llum i també diferents tipus de cèl·lules vives, que un cop il·luminades, formaran les estructures 3D que donaran lloc als diferents teixit, creant un ambient favorable per promoure el creixement cel·lular i seu desenvolupament.

Salut planetària i ram, amb Marina Tarrús i Clara Medina I l’ACCC

Aquest taller interactiu emmarca la problemàtica de les Resistències Antimicrobianes dins el concepte de la salut planetària, on tot està connectat i on influenciem en la qualitat de la nostra salut, del nostre ambient i de les espècies que ens envolten.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

Audiència Pública Districte Sarrià Sant Gervasi
set. 26 @ 18:30

Sessió ordinària de l’Audiència Pública de l’Estat del Districte. La sessió serà retransmesa i es podrà seguir en directe tant per l’streaming de Youtube  https://youtube.com/live/337KGbSIDc8?feature=share com des de la pàgina web del Districte (https://ajuntament.barcelona.cat/sarria-santgervasi/ca ).

Les veïnes i veïns podran participar en la sessió a través de les formes següents:

1. Presencialment, anant directament a la Sala de Plens de la seu del Districte, a la plaça del Consell de la Vila, 7.

2. Digitalment i de forma anticipadadeixant escrita la pregunta o petició a la sessió mitjançant el formulari d’inscripció habilitat a la plataforma decidim.barcelona a l’enllaç https://www.decidim.barcelona/assemblies/audiencia-sarriasantgervasi/f/4033/,  fins a les a les 8.00 hores del mateix dia 26 de setembre de 2023. Les persones que optin per la participació digital, tenen dues opcions:

– Poden fer la seva intervenció en directe. En aquest cas, rebran un correu electrònic la mateixa tarda de l’Audiència, amb un enllaç per poder accedir de manera virtual a la Sala Barcelona. En cas que la connexió en directe no tingui la suficient qualitat, des de la taula es llegirà la pregunta i, tot seguit en donarà la resposta.

– Poden optar perquè sigui la taula qui llegeixi la seva petició.

Sala de Plens de la seu del Districte
plaça del Consell de la Vila núm. 7

Fortuna
set. 26 @ 18:30

Club de lectura al voltant de “Fortuna” d’Hernán Díaz, editat per Periscopi. Amb la traductora al català, Josefina Caball.

Consultar places. És imprescindible inscriure’s.

Llibreria Casa Usher
c/ Santaló 79

Teniu tota la informació a www.casausher.com

Preu: 5 €

Macrofestivales. El agujero negro de la música
set. 26 @ 19:00

Presentació del llibre: Macrofestivales. El agujero negro de la música

Casa Orlandai
c/ Jaume Piquet, 23

 

set.
27
Dc
Un hort al mercat
set. 27 @ 10:30 – 11:30

Itineraris: Un hort al mercat. Pujarem a l’hort comunitari situat a la coberta del mercat de la Vall d’Hebron. Aquest hort tan singular disposa de 1.750 m² d’espai de cultiu i és el primer hort urbà en coberta d’aquestes dimensions a l’Estat Espanyol. Amb un substrat de 38 cm format per una barreja de terra volcànica, sauló i matèria orgànica, rau sobre una capa de drenatge i una capa impermeabilitzant.

Punt de trobada: Passeig de la Vall d’Hebron, 130, 08035 Barcelona – Cantonada carrer Trueba

Centre Cívic Can Castelló
c/ Can Castelló, 1 – 7

Alimentació saludable
set. 27 @ 17:00

Xerrada: Alimentació saludable, amb Pili Rañe del Servei de Teleassisténcia Municipal de l’Ajuntament de Barcelona

En aquesta activitat s’exposen les bases per a una alimentació equilibrada i saludable, especialment pensada per a persones grans i les seves necessitats. Es promou l’adquisició d’hàbits saludables i s’explica com manipular aliments de forma segura.

Centre Cívic L’Elèctric
ctra. Vallvidrera a Sant Cugat, km 6,5

https://cclelectric.inscripcionscc.com/MiramModular/buscador/buscador.jsp?g=1&c=40&a=754

 

Les històries secretes del laberint
set. 27 @ 17:00

Activitat aula ambiental: Les històries secretes del laberint. Ruta per conèixer tots els detalls d’aquest parc singular, amb la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona – XEAB

Descobrirem la història, les curiositats i la gran riquesa d’arbres i plantes que conformen el parc. Al segle XVIII, Barcelona era una ciutat molt més petita que ara. Algunes persones afortunades es podien permetre el luxe de tenir una casa als afores, amb grans extensions de terreny. Aquest és l’origen del Parc del Laberint.

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ d’Elisa Moragas i Badia, 34

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/54171/les-histries-secretes-del-laberint-ruta-per-coneixer-tots-els-detalls-daquest-parc-singular

Science slam CSIC Catalunya
set. 27 @ 18:00

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Science slam CSIC Catalunya. A càrrec de Personal investigador (PhD o postdocs) de los centros del CSIC en Catalunya i l’ACCC

En aquesta activitat, personal investigador en formació/predoctoral o postdoctoral del CSIC a Catalunya donarà una sèrie de microxerrades sobre temàtiques diverses, aprofitant la diversitat dels nostres centres de recerca. Se seguirà el format de microxerrada (5-7 minuts) i podran ser en català, castellà o anglès. A través d’eines en línia com Kahoot o Sligo el públic podrà votar les xerrades segons diferents categories, així com realitzar un trivial final en el qual respondran a preguntes relacionades amb les xerrades. Es donarà un premi tant a les xerrades més votades com al públic guanyador del trivial. Es podrà realitzar la part del Trivial d’una forma més amena, permetent que els assistents participin per grups.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta.

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

Jane Eyre
set. 27 @ 19:00

Club de lectura al voltant de “Jane Eyre” de Charlotte Brontë, amb l’editora de Viena (Club Victòria), Blanca Pujals.

Consultar places. És imprescindible inscriure’s.

Llibreria Casa Usher
c/ Santaló 79

Teniu tota la informació a www.casausher.com

Preu: 5 €

Poeta chileno, d’Alejandro Zambra
set. 27 @ 19:00

Cafès literaris: Poeta chileno, d’Alejandro Zambra

Casa Orlandai
c/ Jaume Piquet, 23

Preu: 3 €