Dijous 28, març 2024
16.7 C
Sant Gervasi
16.8 C
Sarrià

Agenda

gen.
15
Dc
La davallada energètica
gen. 15 @ 18:00

Xerrada: La davallada energètica, amb Antonio Turiel, doctor en Física i científic titular de l’Institut de Ciències del Mar.

Analitzarem amb detall les causes i les conseqüències de la relació entre els recursos energètics i la crisi ambiental global. Veurem que no hi ha solucions fàcils ni immediates, i que els canvis que es necessiten són molt més profunds del que es reconeix.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/2570/activitats-de-laula-ambiental

gen.
22
Dc
La Barcelona dels gremis en l’edat mitjana
gen. 22 @ 10:30

Itinerari: La Barcelona dels gremis en l’edat mitjana, amb Alicia Bienert

Les agrupacions d’artesans dedicats a un ofici acostumaven a instal·lar-se en un mateix carrer i s’organitzaven de forma cooperativa amb les seves pròpies ordenances. Alhora, formaven part de les confraries, associacions de caràcter religiós, benèfic i social que estaven sota advocació d’un sant protector, el seu patró. Passejarem per Ciutat Vella, pels barris de Sant Pere, la Ribera i el Gòtic, on molts dels seus carrers han matingut el nom de l’ofici que s’hi portava a terme: vigatans, carders, cotoners, argenteries…, i comprovarem el gran poder polític i econòmic que van aconseguir els diferents gremis en la Barcelona medieval.

Centre Cívic Vil·la Florida
c/ Muntaner, 544

Preu: 12,78 €

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laflorida/p/33779/la-barcelona-dels-gremis-en-ledat-mitjana

febr.
5
Dc
Santa Eulàlia, antiga patrona de Barcelona
febr. 5 @ 10:00

Itinerari: Santa Eulàlia, antiga patrona de Barcelona, amb Carolina Chifoni.

Amb aquesta passejada coneixerem el vincle de Santa Eulàlia amb la ciutat de Barcelona d’ençà que fou escollida patrona oficial. Descobrirem els seus orígens romans, el seu llarg i tortuós martiri pels diferents carrers de la ciutat antiga, així com la seva presència en edificis emblemàtics com l’Ajuntament de Barcelona, la Cripta de la Catedral de Barcelona, la plaça del Padró, etc.

Centre Cívic Vil·la Florida
c/ Muntaner, 544

Preu: 12,78 € (3 hores)

març
7
Ds
Dona et labora
març 7 @ 10:00

Ruta: Dona et labora, amb Meritxell Carreres, guia oficial de Catalunya.

Des de la Barcelona gremial, passant per l’època de les Indianes i durant tota la revolució industrial la feina de la dona es considerava accessòria i complementària. Des del barri del Raval fins el barri de Sant Pere milers de dones durant més de 700 anys van treballar igual que els homes patint discriminació salarial, segregació de les ocupacions i exaltació del treball masculí. Dona et Labora és un itinerari urbà que reivindica l’empremta laboral de les dones de Barcelona.

Centre Cívic L’Elèctric
Ctra. Vallvidrera a St. Cugat km 6.5

nov.
18
Dc
De camí cap a la transició energètica
nov. 18 @ 18:30

Setmana de la ciència: De camí cap a la transició energètica, amb Marc Torrell, Mattia Barbero i Toni Cantero, de l’IREC.

A través de dos tallers interactius aprendrem a emmagatzemar l’energia que ens envolta. D’una banda, entendrem què és un gestor d’energia i un agregador de la demanda i, de l’altra, veurem com convertir l’energia en altres formes, com per exemple, en gas.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/37769/setmana-de-la-ciencia-de-cami-cap-a-la-transicio-energetica

març
7
Dg
Visita la Coronela de Barcelona!
març 7 @ 11:00 – 12:00

Visitar l’espai on aquesta associació de recreació històrica desenvolupa la seva activitat.
Allà, la Coronela de Barcelona desenvolupa el seu objectiu de rememorar i recordar la milícia gremial de Barcelona, així com el modus de vida perdut un cop els borbònics van ocupar la nació.

El punt de trobada de l’activitat és al Paral·lel, al Portal de Santa Madrona.

Dos torns, a les 10.55h i a les 11.55 h. Durada de 60 minuts.

Preu unitari: 5 EUR, a pagar allà

Inscriu-t’hi: https://www.omnium.cat/ca/activitat/ssg-coronela-marc-2021/

juny
11
Dv
L’agregació de Sarrià i la configuració de la Barcelona contemporània
juny 11 @ 18:00 – 20:00

III Jornades de recerca històrica dels barris de Barcelona: L’agregació de Sarrià i la configuració de la Barcelona contemporània.

Sala de Plens, Seu del Districte
plaça del Consell de la Vila

Places limitades, l’acte es pot seguir per streaming

+ informació

Organitza: Arxiu Municipal de Barcelona

Cicles de vida
juny 11 @ 19:30

Vespres de recerca: Cicles de vida.

Comparteix amb professionals de la recerca un vespre per imaginar i intercanviar coneixement sobre els reptes urbans a què s’enfronta la ciutat de Barcelona. En un format distès i proper, podrem imaginar les possibles solucions innovadores al voltant de l’emergència climàtica i models productius.

La sessió començarà amb una breu explicació sobre algunes de les vies de recerca que s’estan duent a terme ara mateix a la ciutat i seguirà amb una àgora oberta al públic per compartir impressions i debatre possibles perspectives i enfocaments quant a les investigacions. Vespres a la fresca, amb servei de bar incorporat i dues hores per imaginar com transformar Barcelona.

Amb la participació d’investigadores i investigadors dels projectes de recerca per trobar solucions a reptes urbans impulsats pel Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/p/41345/vespres-de-recerca-cicles-de-vida

juny
12
Ds
Els tres turons de Barcelona
juny 12 @ 09:00

Passejada: Els tres turons de Barcelona, amb Alba Casaramona.

Una passejada pel Turó de la Rovira, la Muntanya Pelada i Vallcarca. Visitarem les bateries antiaèries del Turó de la Rovira, rememorarem el passat del barraquisme al barri dels Canons, descobrirem un Park Güell inèdit, ens perdrem per camins força desconeguts per la majoria dels barcelonins i gaudirem de les vistes més espectaculars de Barcelona. I tot plegat, en plena natura!

Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán
c/ Reis Catòlics, 16-34

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vallvidreravazquezmontalban/p/40440/passejada-els-tres-turons-de-barcelona

Cal inscripció prèvia a ccvazquezmontalban.inscripcionscc.com

Collserola
juny
19
Ds
La Guerra Civil a Barcelona
juny 19 @ 11:30 – 13:30

Itinerari cultural: La Guerra Civil a Barcelona, a càrrec de Viaje a la Barcelona Secreta. Una passejada on rebobinarem fins l’any 1936 per tal d’entendre un conflicte bèl·lic que va esclatar arran de les diferències ideològiques arrossegades des de l’entrada en l’Edat Moderna i que va ser l’avantsala del món contemporani.

Centre Cívic Sarrià
c/ d’Eduardo Conde, 22

 

jul.
8
Dj
Barcelona, un referent gastroturístic?
jul. 8 @ 18:30

Diàlegs a l’era de Can Calopa: Barcelona, un referent gastroturístic?, amb Maria Nicolau i Ernest Cañada, modera Ruth Troyano

Masia de Can Calopa de Dalt
Vallvidrera

set.
18
Ds
Presentació fase participativa del Barcelonés
set. 18 @ 12:00 – 14:00

Debat Constituent: Presentació fase participativa del Barcelonés, amb Lluís Llach i Gabriela Serra.

Arc de Triomf

gen.
22
Ds
La pesta negra a Barcelona
gen. 22 @ 10:00

Itinerari: La pesta negra a Barcelona, amb Pedro Guerrero de ‘Viaje a la Barcelona secreta’

Barcelona va ser protagonista de l’epidèmia més temuda de tots els temps: la pesta negra. Ens endinsarem en el passat medieval de la ciutat reconstruint aquelles setmanes de l’any 1348, aprenent de les accions i decisions dels nostres avantpassats i analitzant les conseqüències, algunes encara en vigor, d’un moment crític de la història que va significar un abans i un després de l’època daurada del comerç i la influència catalana al Mediterrani.

Centre Cívic Pere Pruna
c/ Ganduxer, 130

Activitat gratuïta. Cal reservar entrada telefonant o per internet, una setmana abans.

Enllaç al web: https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/perepruna/p/44077/la-pesta-negra-a-barcelona

nov.
5
Ds
Les famílies del cava
nov. 5 @ 12:30

Presentació del llibre Les famílies del cava, d’Albert Bassols, editada per El Punt Volat. Amb les intervencions de Josep Rovirosa, periodista; Albert Bassols, autor; i Germán Bartolomé, editor.

Llibreria Documenta
c/ Pau Claris, 144