Dimarts 28, novembre 2023
16 C
Sant Gervasi
15.9 C
Sarrià

Nit de recerca

0
Quan:
26 de setembre de 2023 @ 17:30 – 19:30 Europe/Madrid Franja horària
2023-09-26T17:30:00+02:00
2023-09-26T19:30:00+02:00

Nit de la recerca. Xerrades de 20 minuts: Seguint la pista de l'”homo plasticus”, amb Alba García Rodríguez i l’ACCC.

Què és un “Homo Plàsticus”? On viu? Cóm actua? Què fa? Cóm es troba? Totes aquestes preguntes les estem intentant resoldre des del Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fins ara es coneix que l’home és responsable de la producció de 360 milions de tones de plàstic globalment, 62 milions de tones al continent Europeu i es preveu que aquesta producció es tripliqui per l’any 2050. Si féssim la conversió, segurament, que sortirien milers de Camp Nous plens de residus plàstics. Desafortunadament, l’alta producció de plàstic, la gran demanda per part de les indústries i serveis, la gran popularitat de productes d’ un sol ús i una mala praxis per part del consumidor estan contribuint a l’ acumulació de residus plàstics al llarg dels ecosistemes, tant terrestres com aquàtics. Darrerament, però, els professional de la sanitat han mostrat la seva inquietud arrel de l’increment de la presència de plàstic en sang humana, femtes, orina, i fins i tot a la placenta i a la llet de dones gestants. Però com arriben aquests plàstic dins del cos humà?

Per què pensem com pensem? La lògica com a forma primitiva de cognició, amb Daniel Díaz Fernández, Linda Elisiana Mushi, Alberto Moreno Santos i  l’ACCC

Quan guardem una samarreta en un calaix sabem que, aquesta no ha desaparegut i que podem obrir el calaix i trobar-la quan vulguem posar-nos-la. La permanència dels objectes és només una de les moltes nocions que ens permeten entendre i interactuar amb el món que ens envolta. Però quines altres idees i eines formen la base del nostre raonament i interpretació de la realitat? Són aquestes part de la maquinària mental present en néixer o són capacitats que adquirim al llarg del nostre desenvolupament?

Aquestes són les preguntes a les quals, ens agradaria donar una resposta en la nostra xerrada. Després d’una breu presentació dels principals avenços de la neurociència del desenvolupament sobre aquest tema, passarem a exposar el nostre treball en aquestes àrees realitzat des del nostre grup RICO (Reasoning and Infant Cognition), com a part del BabyLab del Center for Brain and Cognition (Universitat Pompeu Fabra).

Idees brillants, com la llum ens permet crear teixits vius, amb Marco Calabria i l’ACCC

La bioimpressió 3D està considerada com un dels mètodes més punters i prometedors per a la fabricació d’òrgans i teixits vius funcionals. Gràcies a la combinació de diferents biomaterials, és possible reproduir estructures molt semblants als teixits reals, que després es poden utilitzar, entre d’altres, per al desenvolupament de nous fàrmacs i productes cosmètics, però també en laboratoris de recerca, per entendre millor com funciona el nostre cos i les diferents malalties. Per això, és necessari tenir eines molt precises que permetin reproduir la complexitat dels diferents teixits amb prou fidelitat. Investigadores i investigadors del projecte europeu B-BRIGHTER hem desenvolupat una nova tecnologia de bioimpressió 3D basada en feixos de llum visible d’alta energia, per fabricar models amb gran precisió i rapidesa. Aquesta tecnologia ens permet reproduir teixits amb geometries complexes, com ara la pell, la còrnia i l’intestí, que amb tècniques convencionals no es poden reproduir amb facilitat. Juntament amb la bioimpressora, també hem desenvolupant varies biotintes formades per materials biocompatibles i sensibles a la llum i també diferents tipus de cèl·lules vives, que un cop il·luminades, formaran les estructures 3D que donaran lloc als diferents teixit, creant un ambient favorable per promoure el creixement cel·lular i seu desenvolupament.

Salut planetària i ram, amb Marina Tarrús i Clara Medina I l’ACCC

Aquest taller interactiu emmarca la problemàtica de les Resistències Antimicrobianes dins el concepte de la salut planetària, on tot està connectat i on influenciem en la qualitat de la nostra salut, del nostre ambient i de les espècies que ens envolten.

Centre Cívic Vil·la Urània
c/ Saragossa, 29

Activitat gratuïta

Cal inscripció en línia

https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/vil.laurania/l/13/4029/la-nit-de-la-recerca

Previous article Audiència Pública Districte Sarrià Sant Gervasi
Next article Fortuna
Avatar
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.