Passejada pel Parc del castell de l’Oreneta

0
Quan:
27 novembre, 2021 @ 10:00 am – 1:00 pm Europe/Madrid Franja horària
2021-11-27T10:00:00+01:00
2021-11-27T13:00:00+01:00

Setmana catalana de la pedra seca, 2021: Passejada pel Parc del castell de l’Oreneta.

Recorregut pel Parc de l’Oreneta, situat a la part alta de Barcelona (Sarrià – Can Caralleu), amb l’objectiu d’explicar la transformació en el temps d’una finca agrícola en un espai d’estiueig. La finca agrícola tenia conreu de vinya i fruiters amb sistema de rec amb basses i dipòsits que salvaven el desnivell dels terrenys a través dels diferents bancals (anys 1850), la incorporació més endavant d’una sèrie de construccions, caseta del jardiner, casa del guarda, magatzems… Una segona generació, amb l’època d’esplendor industrial, es va dur a terme la construcció d’un edifici d’estiueig en forma de Castell (anys 1897-1901) , que l’hi dona l’actual nom de Castell de l’Oreneta .

Durant la tercera generació, amb l’esclat de la guerra i la crema i destrucció del Castell, es produeix l’abandonament de la finca. D’una manera natural, les terres de conreu es transformen en un bosc mediterrani de gran valor ecològic. El 1957 es ven la finca a una entitat, la Creu Roja i al 1976 passa a ser qualificat de Parc forestal pel planejament urbanístic PGM i adquirit per l’Ajuntament de Barcelona (1977), incorporant-lo a la xarxa de Parcs de la Ciutat.

En el recorregut identificarem els nombrosos murs de pedra seca i restes històriques de valor patrimonial. Proposem amb els assistents a l’activitat la possibilitat de crear més endavant altres activitats relacionades  en la documentació de totes les restes existents que descobrirem i referenciarem, abans de que per les obres (han començat el nov. 2021) que du a terme l’Ajuntament en aquest Parc puguin quedar malmeses o amb danys irreparables

Punt d’inici i reunió: Explanada de l’Escola Tàber, sobre la rotonda de Can Caralleu, a la Ronda de Dalt.

Activitat gratuïta. Es recomana calçat de muntanya i màquina fotografia

Cal confirmar assistència al correu [email protected]

Organitza: Amigues i Amics del Parc forestal històric del castell de l’Oreneta

Enllaç agenda de la Setmana de la Pedra Seca 2021: https://www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/

Fotografies de Nico Sant (2016) i Carles Blasco (2021)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.