Dijous 25, abril 2024
14.3 C
Sant Gervasi
14.2 C
Sarrià
Publicitat

Sant Ponç i la reivindicació del paper decisius de les abelles

Fra Valentí Serra ha publicat 'El llibre de la mel', una crida en favor de les abelles, que tenen un paper fonamental en l'equilibri de l'agricultura

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Jesús Mestre

No sembla que el patronatge de Sant Ponç sigui suficient per salvar les abelles, una espècie animal en perill d’extinció si els humans no ens proposem salvar-les. I no sembla que estiguem per la feina. La paradoxa és que, amb la desaparició de les abelles, també pot desaparèixer la civilització humana tal com la coneixem.

Publicitat

Aquestes setmanes, entorn de la festivitat de Sant Ponç l’11 de maig, molts centres cívics del districte han programat xerrades i tallers per conscienciar sobre el paper tan decisiu que tenen les abelles. També Fra Valentí Serra ha publicat El llibre de la mel, editat dins la col·lecció L’Ermità amb el suport de l’empresa Alemany, especialitzada en la comercialització de la mel. La presentació del llibre va tenir lloc el dijous 9 de maig, al Centre de Cultura Popular La Violeta, a Gràcia, un acte molt entretingut que va comptar amb la participació de Maria-Àngels Pérez Samper (mestra del caputxí) i Marcel·lí Virgili (locutor de ràdio).

Publicitat

El llibre de la mel

Com ens té acostumats, l’opuscle de Fra Valentí es basa en un contingut de caràcter enciclopèdic on es pot trobar qualsevol informació relacionada amb la mel, les abelles o l’apicultura. Per exemple, hi ha una exhaustiva relació de les plantes mel·líferes, més de 40, explicant les seves característiques i qualitats. O la descripció dels productes que s’extreuen del rusc d’abelles, com la mel i la cera; la gastronomia de la mel; el calendari de l’apicultor i un glossari de termes relacionals. També hi ha un complet índex analític, que permet trobar ràpidament qualsevol concepte.

Entenc, però, que la principal aportació del llibre és la crida en favor de les abelles, que també va ser present al llarg de l’acte a La Violeta. Els efectes dels humans sobre el medi ambient, sobretot el canvi climàtic, no és una teoria defensada per quatre activistes ecologistes. És una realitat a què ens hem d’enfrontar cada dia: el fet d’agafar el cotxe o la moto privada, de comprar productes fets a l’altra punta del món o no fer un tractament correcte dels nostres residus, suposen petites accions contra el nostre medi natural. El llibre de la mel ens mostra de manera clara i contundent les conseqüències de les nostres accions, tan arrelades al nostre tarannà quotidià. I, en aquest cas, les afectades són aquestes petites bestioles, les abelles, que tenen un paper fonamental en l’equilibri de l’agricultura i un indubtable protagonisme en la cultura popular dels humans.

Per tant, cal celebrar i fer-se ressò de totes les convocatòries que es fan aquesta primavera al districte de Sarrià-Sant Gervasi: sense dubte molt oportunes i necessàries. Hi ha xerrades, debats científics, tallers, activitats familiars…

Parada de plantes aromàtiques, a la fira de Sant Ponç de Sarrià. © Lluís “Avi Llop” Morera

Sant Ponç

Finalment un petit apunt sobre les fires de Sant Ponç de Sarrià i del Farró, ja molt arrelades al calendari festiu d’aquests barris: a Sarrià, per exemple, se celebrava la 38a edició. Cal agrair especialment als organitzadors d’aquests actes la seva perseverança, però també fer un advertiment de la deriva que van tenint. Van desapareixent les parades de les escoles, com la de l’escola Orlandai a Sarrià, on els alumnes feien pastissos casolans per vendre a la fira, cosa que els permetia arreplegar alguns diners pel viatge de fi de curs o altres activitats. Ara, la normativa municipal no ho permet -evidentment no tenen el carnet de manipulació d’aliments-, i aquestes parades van sent substituïdes per altres que venen embotits o formatges, normalment de comerciants de fora del barri. Les parades tradicionals de mel, melmelades, d’herbes remeieres i de plantes verdes es mantenen, però més aviat van a la baixa.

Fira de Sant Ponç a Sarrià
© Juanjo Compairé

És important mantenir aquestes fires però intentar no desvirtuar-les. Recordem que Sant Ponç és el patró dels herboristes i dels apicultors i, en aquest sentit, es podria convidar a les escoles a participar activament amb aquestes fires des d’un punt de vista activista a favor de la lluita contra el canvi climàtic. Els nostres infants, com les abelles, en seran els grans perjudicats si seguim sense fer res.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.