Dijous 25, abril 2024
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Aquestes són les actuacions que preveu fer l’Ajuntament a Sarrià – Sant Gervasi

Resum les propostes que han estat aprovades en el Programa d'Actuació del Districte (PAD) pel període 2020-2023, barri a barri

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Política

Carme Rocamora

El passat 17 de desembre es va presentar al Consell Ciutadà de Sarrià – Sant Gervasi el document estratègic del districte pel període 2020-2023, l’anomenat Programa d’Actuació del Districte (PAD). Aquest document és la concreció sobre Sarrià – Sant Gervasi del Programa d’Actuació Municipal (PAM), on s’hi estableixen les línies prioritàries, els objectius, les actuacions de l’acció del Govern i les inversions de l’Ajuntament de Barcelona. Malgrat que la primera presentació d’aquest document va ser a principis de desembre de 2019, la pandèmia ha anat retardant l’aprovació definitiva. Després d’aquesta primera presentació del desembre, va començar el procés conegut com a pressupostos participatius en què el veïnat podia presentar propostes per acabar de configurar el PAM i el PAD. En el cas del nostre districte, la proposta de Construïm La Sarrianenca va ser la que més adhesions va tenir, però no s’ha inclòs finalment als programes d’actuació municipals, quedant així en l’aire la solució per a una quinzena d’entitats del districte que no tenen un espai per dur a terme les seves respectives activitats. Contrasta amb això, aquest escrit que l’Ajuntament presenta en el PAD del districte:

Publicitat

“Com estableix el Reglament de participació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, es va dur a terme el procés participatiu preceptiu en paral·lel al tràmit d’exposició pública per a la presentació d’al·legacions al document aprovat inicialment. Malgrat que el procés participatiu va quedar interromput per la suspensió de les activitats presencials amb la declaració de l’estat d’alarma, 13.512 persones (7.137 dones i 5.880 homes) van participar presencialment en alguna de les 204 trobades organitzades o bé a través dels punts mòbils presencials instal·lats en 138 espais públics d’alta concurrència. La plataforma digital de participació de l’Ajuntament de Barcelona, decidim.barcelona, va permetre a la ciutadania adherir-s’hi i incorporar-hi noves propostes fins al 22 de maig. Així, un total de 3.344 propostes ciutadanes van ser recollides i estudiades tècnicament per ser adherides, en funció de la seva viabilitat o suficiència de recursos, en aquest programa.”

Publicitat

Com dèiem, la proposta de Construïm La Sarrianenca finalment no s’ha incorporat. En aquest escrit recollim les principals actuacions a cada barri, en un document que fa un total de 27 pàgines -tot i que 18 d’aquestes són comunes en tots els PAD’s dels 10 districtes barcelonins- i que l’Ajuntament defineix com un “programa ambiciós” que desplega i concreta “el compromís amb la ciutadania per fer front a una situació excepcional”. El Consistori detalla que han revisat i actualitzat les prioritats formulades mesos enrere “mobilitzant tots els recursos disponibles”, fent tot plegat “de manera transversal i coordinada amb la societat civil i la resta d’administracions”.

“Aquest PAD+ configura el full de ruta de la política municipal al nostre districte, a curt, a mitjà i a llarg termini. Un full de ruta arriscat i valent, per al període 2020-2023 i més enllà, focus de polítiques municipals resolutives que aposten pel districte i la ciutat que mira endavant, més amable, més saludable i resilient, de progrés econòmic i digitalitzada”, afegeixen al document.

Aquest pla va ser aprovat el passat 17 de desembre pel Consell del Districte i ara falta la seva ratificació pel Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament, el proper 26 de febrer.

Principals actuacions del PAD

Galvany

Mercat de Galvany: iniciar el projecte de rehabilitació del mercat amb la renovació de la instal·lació elèctrica i la redacció del nou projecte de rehabilitació integral.

Impulsar el disseny d’un nou equipament cultural a la finca Muñoz Ramonet.

Instar el canvi de qualificació per transformar Can Ferrer en un nou equipament.

Reformar la zona de gossos dels jardins d’Enric Sagnier.

El Putxet i el Farró

Millorar la circulació al Putxet i el Farró. Revisar els sentits de circulació, eliminar dreceres i millorar la regulació dels estacionaments de motos.

Intensificar la neteja dels carrers i dels parcs del Putxet i el Farró.

Impulsar el Banc del Temps de Vil·la Urània.

La Bonanova

Adequar el centre d’estada limitada per a persones vulnerables de Císter.

Iniciar el desenvolupament del programa d’actuació de la superilla de la Bonanova. Redactar el projecte executiu.

Reformar les tanques de Vil·la Florida.

Definir l’ús i el model de gestió del dipòsit del Rei Martí.

Sarrià

Regular la circulació privada al centre de Sarrià, promovent-ne el caràcter de superilla.

Estendre la cultura dels horts urbans al carrer de Ràfols.

Redactar el projecte d’una pèrgola fotovoltaica a la Llosa de Sarrià.

Construir un equipament de nova planta a la plaça de Sarrià, que allotjarà una biblioteca, una sala polivalent i els serveis tècnics del Districte.

2021: centenari de la incorporació de Sarrià a Barcelona.

Obrir la participació de més escoles a la Festa Major de Sarrià.

Impulsar la construcció d’un equipament juvenil a les casetes de l’Hort de la Vila.

Reformar els accessos al parc de Joan Raventós.

Les Tres Torres

Treballar per la millora dels espais verds a les Tres Torres.

Impulsar la redacció del projecte d’escola bressol per a la finca de propietat municipal del carrer de Dalmases, 63.

Pacificar l’entorn del Mercat de Les Tres Torres per facilitar-hi la mobilitat, en especial per part d’infants i gent gran.

Vallvidrera, Les Planes i el Tibidabo

Impulsar un estudi de vulnerabilitat social als barris de muntanya, valorant especialment les desigualtats en termes de salut i esperança de vida.

Impulsar un projecte d’educació ambiental, alimentació i salut a Can Pujades.

Regular els usos i l’estacionament a la plaça de Vallvidrera i els carrers de l’entorn.

Regular els estacionaments reservats per al veïnat a les Planes.

Estudiar les possibilitats que ofereix la ramaderia com a eina de gestió forestal.

Desplegar un projecte de reforç a l’aprenentatge escolar al barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes.

Executar treballs de rehabilitació al Museu Verdaguer (MUHBA Vil·la Joana)

Acabar la construcció del nou centre cultural a l’antic Mercat de Vallvidrera. Definir i desenvolupar la gestió del Mercat de Vallvidrera conjuntament amb les entitats.

Elaborar una anàlisi i redactar una diagnosi actualitzada del barri de les Planes, que abordi els diferents àmbits d’intervenció (social, educatiu, econòmic, urbà, mediambiental), i que pugui servir de punt de partida per a la definició i redacció d’un Pla d’intervenció integral del barri de les Planes o de qualsevol altra eina que es decideixi implementar.

Diversos barris

Posar una antena del Punt d’Assessorament Energètic al districte.

Dinamitzar els espais de reflexió i acció: el Consell de les Dones del Districte, el circuit de violència i els serveis i equipaments del districte com a catalitzadors de polítiques transversals de dona i violència.

Posar en marxa accions contra la violència de gènere: més punts d’atenció.

Feminitzar i democratitzar el Nomenclàtor.

Promoure cicles de dones artistes en diferents espais del districte.

Millorar les connexions i el funcionament del transport públic al districte i la demanda als barris de muntanya. Estudi de sistemes de transport local a demanda o alternatives per cobrir les necessitats de mobilitat dels barris del Farró i Galvany i dels barris de muntanya. Augmentar el nombre de carrils bus i reforçar la prioritat semafòrica per als busos.

“Protegim les escoles”: pacificar els entorns escolars. Estendre el programa “Protegim les escoles” a altres centres del districte, tot seguint el model de les escoles Poeta Foix i Pia Balmes.

Treballar per la reducció de la mobilitat associada al repartiment de paqueteria. Elaborar estudis a Galvany, Sarrià i la Bonanova; estudiar la possibilitat de desplegar microplataformes de distribució urbana de mercaderies.

Redactar un projecte de carril bici per a la Via Augusta.

Impulsar les aules ambientals de Vil·la Urània i el Centre Cívic Vázquez Montalbán per convertir-les en centres de referència.

Promoure la instal·lació d’infraestructura fotovoltaica en l’equipament de la plaça de Sarrià i els mercats de les Tres Torres i Sant Gervasi i proposta per a Can Fàbregas per part de l’Agència de l’Energia.

Millorar la recollida selectiva de residus al districte. Reforçar la comunicació, estendre la recollida porta a porta a altres zones del districte i millorar el tractament dels residus en actes públics.

Promoure un eix de coneixement de la ciència, amb la col·laboració de les diverses entitats del districte.

Crear la Taula de Memòria Històrica del Districte.

Impulsar la creació d’habitatge protegit a les vores de via Augusta. Impulsar la construcció d’habitatge per a gent gran, joves i persones amb discapacitat intel·lectual, estudiant les possibilitats que ofereix la fórmula del cohabitatge.

Els consells de barri es reprenen de manera presencial a l’aire lliure (sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti). Estratègia de consells de barri en línia.

Millorar l’estacionament i els accessos al cim del Tibidabo i aprovar un pla de mobilitat específic, així com potenciar l’ús del transport públic per accedir-hi, millorar la senyalització en els camins i definir el projecte de reurbanització de l’avinguda del Tibidabo.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.