Política
Carme Rocamora
El ple de Sarrià – Sant Gervasi ha rebutjat una proposició del PP consistent en instar a l’Ajuntament de Barcelona a deixar sense efecte la proposta ciutadana de canvi de nom de l’avinguda Príncep d’Astúries pel de Riera de Cassoles.
El canvi de nom, que es materialitzarà en la substitució de plaques del carrer el 24 de març, ha estat el desenllaç de la primera iniciativa ciutadana que s’ha fet possible amb el nou reglament de participació desenvolupat per Barcelona en Comú, que permet inserir punts en l’ordre del dia dels plenaris del districte després d’haver fet una recollida de signatures. En aquest cas, el impulsors, la plataforma Riera de Cassoles, en va aconseguir 5.356 i la proposta del canvi de nom va ser aprovada al ple de Sarrià – Sant Gervasi i de Gràcia, i a la Ponència de Nomenclàtor de la ciutat.
La proposició popular ha estat rebutjada amb els vots en contra de tots els grups de l’oposició excepte el vot a favor de Ciutadans , que tot i que es va abstenir en la primera votació, ha dit que han rebut queixes de veïns “que no avalen el canvi de nom.”
El proposant, el conseller Isaac-Iván Martín del PP, ha defensat que si es fa un canvi de nom sigui per feminitzar-lo, proposant el nom de l’avinguda Princesa d’Astúries i ha dit, en un debat amb la consellera d’Esquerra Republicana, Mercè Amat, que no aconseguiran “desborbonitzar” la ciutat perquè “Catalunya seguirà sent Espanya”.
La plataforma Riera de Cassoles ha trobat insultant que el PP hagi fet aquesta proposta i els ha retret que ells, “que tant els hi agrada la legalitat”, ara vulguin aturar un procés que s’ha fet seguint tots els procediments legals.
Davant de la crítica del PP i Ciutadans que molts veïns no han participat ni sabien res sobre el canvi de nom, des de la plataforma han dit que s’ha informat en molts canals, que ha apregut en molts mitjans de comunicació i que el procés s’ha fet recollint signatures i per tant visibilitzant-se a peu de carrer.
Així mateix han deixat clar a El Jardí que el canvi de nom no és, com diuen des del PP, per treure els borbons del Nomenclàtor de la ciutat, sinó per la necessitat de recuperar noms antics dels carrers que es van perdre.