Arquitectura
Jaume de Oleza
Al carrer de la Via Augusta 242, s’hi troba un edifici d’habitatges projectat l’any 1964 pels arquitectes Joan Antoni Ballesteros Figueras, Joan Carles Cardenal, Francisco de la Guàrdia, Pere llimona i Xavier Ruiz. Aquest equip d’arquitectura va contribuir amb les seves obres, d’una manera molt patent, a la cultura arquitectònica contemporània d’aquesta ciutat. L’edifici va rebre el Premi FAD l’any 1964 a la millor obra d’arquitectura construïda.
Pere Llimona (1931-2000) va ser un arquitecte català que també es va caracteritzar per la seva faceta com a pintor, una activitat que el va acompanyar durant tota la seva carrera professional i de la qual va fer gala amb una pintura gestual i molt acolorida. Altres obres destacades d’aquests arquitectes van ser la casa Paniker, ubicada al districte de Pedralbes, el mercat de la Sagrada Família i la construcció del Pavelló de Catalunya a l’Expo de Sevilla de l’any 1992, entre d’altres.
Aquest edifici de sis habitatges forma part d’un conjunt d’edificis molt pròxims entre si, però permetent una eficaç il·luminació a totes les habitacions. Els habitatges ocupen la totalitat de la planta i tenen una superfície considerable que correspon als estàndards d’una residència de qualitat. Segons la descripció dels propis arquitectes fent referència a les façanes exteriors, ens explicaven que van utilitzar la fàbrica de maó vist i que, conjuntament amb la pedra artificial del mateix color i les persianes enrotllables de color marró, determinaven la voluntat expressa d’imprimir certa elegància al conjunt. Una descripció sense cap mena de dubte molt encertada, donada la qualitat estètica del resultat obtingut. Un edifici que, amb el pas dels temps, conserva un llenguatge actual i modern.
En destaca que tot l’habitatge és exterior, a conseqüència de ser un edifici a quatre vents, la qual cosa li permet una eficient ventilació de totes les estances. És per aquest motiu que la planta rectangular es va adaptant amb diferents amplades segons les necessitats de les habitacions: una estratègia que té com a resultat un conjunt de volums que trenca la linealitat de la façana lateral. La façana a la Via Augusta, gràcies a la terrassa que discorre esglaonada, provoca una complexitat formal d’ombres que donen a l’edifici una diversitat i singularitat volumètrica que d’una altra manera no tindria. Un exemple més d’un projecte arquitectònic que des de l’any 1968 conserva l’esperit i la qualitat després de més de 50 anys des de la seva construcció.
Jaume de Oleza és arquitecte a cwork.cat