Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Nou espai verd a la ciutat: s’obre al públic l’hort medieval del Monestir de Pedralbes

És un laboratori on s'hi vol experimentar amb tècniques de cultiu de l'Europa medieval, i també una aula on s'hi pot aprendre a sembrar

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 3.6.2022 7:30

Societat

Carme Rocamora

Un nou espai verd s’ha obert a la ciutadania de Barcelona. És l’hort medieval del Monestir de Pedralbes, un nou lloc del museu que té l’objectiu de promoure valors i actituds relacionats amb la cura del medi ambient i dinamitzar la cultura a través del treball cooperatiu i inclusiu. S’hi conrearan espècies pròpies de l’Europa medieval i, per aquest motiu, no inclou les que van arribar d’Amèrica a Europa i la resta del món després del 1492, com les patates, els tomàquets, el blat de moro o les maduixes.

Publicitat

Es troba en un recinte 3.000 metres quadrats de cultiu que se situa a la façana sud del conjunt emmurallat, davant de la Sala de les Procures, l’espai on es guardava la collita. D’aquest hort les religioses n’han extret algunes de les verdures, les hortalisses, els llegums o les fruites que cuinaven i també les herbes amb les quals preparaven els medicaments per a la comunitat des de la fundació del convent, l’any 1327, fins a les darreries del segle XX.

Publicitat

La recuperació de l’hort des d’una perspectiva històrica ha comportat un estudi exhaustiu per determinar les espècies que s’hi havien de sembrar. Així, es van consultar els documents medievals custodiats a l’arxiu del mateix Monestir i els tractats agrícoles de l’època on es recullen les espècies i les tècniques de cultiu durant l’edat mitjana. Per aquest motiu es va constituir un equip multidisciplinari format per especialistes provinents dels camps de la història, l’arqueologia, la botànica, l’arqueobiologia, l’arquitectura, la museografia, l’educació mediambiental i els serveis socials, que han abordat el projecte des de diferents vessants.

Aquest nou espai és multidisciplinar. És un laboratori on s’hi vol experimentar amb tècniques de cultiu de l’Europa medieval, tal com es descriuen als manuscrits de l’època. També és una aula on s’hi pot aprendre a sembrar, plantar, regar i recol·lectar, a banda de reconèixer les diferents espècies de vegetals i conèixer el cicle de vida de les plantes. Tot plegat, sent també un espai de protecció ambiental i un projecte social, que es gestiona en col·laboració amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Un projecte de l’any 2017

L’any 2017 va començar el projecte per recuperar l’ús original d’aquest espai amb l’objectiu de reconstruir un hort de quatre parcel·les, tal com podia haver estat durant l’edat mitjana. La intervenció arqueològica que es va fer a l’inici de les obres va permetre documentar cinc fases cronològiques clares d’utilització de l’espai. Gràcies a aquest estudi, al subsol de l’hort es van poder recuperar els camins històrics que es remunten al segle XIV i les instal·lacions de reg tradicionals.

A partir de tots aquests coneixements, s’ha pogut dissenyar l’espai i els diferents elements museogràfics, així com la distribució de les parcel·les, de manera que es garanteix la convivència de l’espai verd, l’estructura arquitectònica i històrica del monestir i l’espai museïtzat.

Horaris de visita

Horari d’estiu (de l’1 d’abril al 30 de setembre): de dimarts a divendres, de 10.00 a 17.00 hores; dissabtes, de 10.00 a 19.00 hores; diumenges, de 10.00 a 20.00 hores (a partir de les 15.00 hores, entrada gratuïta)

Horari d’hivern (de l’1 d’octubre al 31 de març ): de dimarts a divendres, de 10.00 a 14.00 hores; dissabtes i diumenges, de 10.00 a 17.00 hores (diumenges, a partir de les 15.00 hores, entrada gratuïta)

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.