24.3 C
Sant Gervasi
| Divendres 24 de setembre de 2021 |
Publicitat

Un edifici d’habitatges al carrer Johann Sebastian Bach

Al número 7 del carrer Johann Sebastian Bach, al Turó Parc, es troba un edifici d’habitatges construït el 1960 per l’arquitecte J. A. Coderch. Una edificació aïllada que es separa de les construccions veïnes per mediació d’uns jardins laterals

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Arquitectura 

Jaume de Oleza

Al número 7 del carrer Johann Sebastian Bach, al Turó Parc, es troba un edifici d’habitatges construït el 1960 per l’arquitecte J. A. Coderch. Una edificació aïllada que es separa de les construccions veïnes per mediació d’uns jardins laterals. Un edifici d’habitatges en el qual Coderch mitjançant un estil compositiu molt personal, uneix l’arquitectura autòctona mediterrània amb una visió molt actual de la modernitat. Són característiques les seves persianes corregudes i les tribunes en tascó a manera de petites terrasses que identifiquen visiblement la seva façana. La relació de l’interior amb l’exterior per mediació de les persianes, és una preocupació constant en la seva obra, i aquí es tradueix d’una forma molt contundent.

Els efectes lumínics provocats en el seu interior per l’existència d’aquests elements, proporcionen una atmosfera molt lligada a la tradició mediterrània de llums i ombres. En definitiva actuen com una moderna gelosia per definir l’espai intermedi entre l’exterior i l’interior, i alhora comporta una estratègia compositiva i plàstica que li dona certa identitat a l’edifici. La utilització d’aquest tipus de tancaments corredissos estan molt presents en la seva obra. Els podem observar en molts dels seus habitatges unifamiliars així com a l’edifici de la Barceloneta. Aquest últim és un precursor dels mateixos principis compositius utilitzats però amb menys mitjans econòmics. La distribució dels habitatges, quatre per planta, aporta la novetat de la situació dels ascensors al centre de l’edificació, i d’aquesta manera es redefineix com un element privatiu d’accés individual a cada pis. Quatre ascensors que donen accés directament al rebedor de l’habitatge i dos més de servei per a la utilització compartida.

J. A. Coderch (1913-1984), va ser un gran arquitecte defensor del moviment modern. Membre del Team 10, un grup d’arquitectes creat el 1960 per a l’estudi de l’arquitectura i urbanisme. Més tard, l’any 1965, Coderch va iniciar la seva activitat com a professor a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona. La seva particular visió li va servir per arrelar la modernitat amb la tradició popular a la qual tant constructivament com tipològicament, se sentia tan afí. La inquietud de modernitzar l’arquitectura a través de la tradició, el va portar a una reinterpretació de l’arquitectura que avui dia segueix sent molt actual. Coderch va construir entre d’altres, els edificis Trade de Barcelona i la casa del pintor Tàpies al barri del Farró. Aquest edifici va rebre l’any 1960 el Premi FAD.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.