Societat
Sergi Alemany
- Les obres de la biblioteca de Sarrià s’acabaran amb un any de retard respecte al previst
- Gay aposta per un nom de dona per la biblioteca de Sarrià
Els paradistes del mercat d’artesania que se celebra cada dos diumenges a la plaça de Sarrià han iniciat una recollida de signatures -en porten més de 1.000- en contra de la voluntat del govern del Districte de fer-los fora d’aquest espai públic, després de 30 anys. Així ho han fet saber a aquest diari, després d’expressar la seva disconformitat en l’Audiència Pública celebrada la setmana passada, on van anunciar que l’Ajuntament els ha advertit que a partir del pròxim juliol s’hauran de desplaçar a una altra zona del barri o del districte per continuar amb la seva activitat.
“Volem deixar la plaça lliure”, reconeixia la regidora del districte, Maria Eugènia Gay, dilluns passat a l’Audiència Pública. L’argument que han rebut els paradistes, i que també ha arribat als brocanters per la fira que fan els dimarts a la plaça de Sarrià, és que amb la inauguració a l’estiu del nou edifici que acollirà les oficines de la Seu del Districte i la reclamada biblioteca municipal, la plaça adquirirà “una nova dinàmica”. De fet, aquest any la llicència només se’ls ha tramitat, a hores d’ara, fins al juny i en paral·lel els han retirat la bonificació de quota del 75% de què disposaven.
En declaracions a El Jardí, el portaveu del Grup d’Artesans La Teca, Toni Sáez, afirma que els paradistes han rebut amb “estranyesa” la notificació. “Quina normativa o llei indica que a prop d’una biblioteca no hi pugui haver un mercat d’estructures desmuntables dos diumenges al mes?”, critica, alhora que apunta que el 2018 amb l’inici de les obres del nou edifici, ja se’ls va intentar fer fora. “La biblioteca estarà oberta en diumenge?”, es qüestiona aquest artesà que regenta una parada d’olives.
Setze parades que es volen desplaçar a tocar de la Via Augusta
Els paradistes defensen que marxar de la plaça de Sarrià seria perjudicial, tant per ells com pel veïnat. “La dinamització de la plaça no és només el nostre interès, és un punt de trobada del veïnat que va a comprar-hi el pollastre a l’ast, a missa, al quiosc o a treure diners i s’atura a comprar o no a les parades, però entre tots es fa barri”, diu Sáez, que critica que es vulgui convertir Sarrià en “un poble fantasma” eliminant activitat del cor del barri.
Des de l’Associació Veïnal de Sarrià el seu president, Jordi Bosch, manifesta a aquest diari la voluntat que es trobi “una solució adient” per un mercat que compta amb “molta estima” per part del barri. De fet, són molts també els veïns de Pedralbes que baixen a la plaça de Sarrià a trobar la ‘vida’ que al seu barri no tenen.
Què proposa Districte als artesans?
De moment, els han ofert dues opcions de lloc on instal·lar-se aquests dos diumenges al mes que munten les seves parades. Són la plaça Angelina Trallero i la llosa de Sarrià, dos punts molt propers a la Via Augusta i a tres minuts a peu de l’actual ubicació.
En el cas de la plaça Angelina Trallero, els paradistes ho veuen inviable perquè l’espai és “insuficient” per la quinzena de parades actuals del mercat, mentre que a la llosa de Sarrià hi veuen el problema del vent -l’espai no està rodejat d’edificis- i la incompatibilitat amb la instal·lació de la fira d’atraccions per Festa Major, que comportaria que s’haguessin de moure puntualment amb un permís excepcional.
*En data de 5 de març el govern del Districte ha confirmat a El Jardí que finalment permetrà als paradistes allargar la llicència a la plaça fins a finals d’any.