Publicitat

Alumnes dels Salesians Sarrià creen obres per reivindicar els grans reptes socials

Migracions, infravivienda, conflictes bèl·lics, desforestació, salut mental i soledat no desitjada han estat algunes de les temàtiques abordades pels alumnes del PFI

spot_img

Publicat el 25.6.2025 6:00

Societat

El Jardí

El centre educatiu Salesians Sarrià ha dut a terme recentment el concurs “Il·lumina’t”, una iniciativa en què els alumnes del Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Electricitat han creat llums artístiques combinant formació tècnica, consciència social i sostenibilitat ambiental. El projecte ha culminat amb una exposició de les 13 obres participants, creades íntegrament amb materials reciclats, que ara es poden visitar a les instal·lacions del centre.

Publicitat

El primer premi ha estat per a l’emotiva obra “Migrant lluminosa” de l’alumne Lamin Nije, una peça que captura l’essència de les perilloses travessies migratòries del continent africà. “Aquesta làmpada representa aquella petita llum d’esperança que guia a aquells que busquen un futur millor, sovint amb només una llanterna com a protecció contra la foscor del mar”, explica Nije. La creació combina fustes recuperades de palets amb tecnologia LED de baix consum.

Publicitat

El segon premi ha estat per a “Llum de vida”, de Jaouad Mabourik, una crítica artística al malbaratament de recursos naturals i la pèrdua de biodiversitat. Aquesta làmpada, construïda amb fusta reutilitzada, corda de cànem i un pot de vidre reciclat, simbolitza la fragilitat dels ecosistemes i la necessitat d’un consum responsable. “Volia mostrar que fins i tot els materials més humils poden convertir-se en quelcom bell i funcional, sense necessitat d’explotar nous recursos”, comenta el seu creador.

Tres eixos per il·luminar problemes globals

El projecte, emmarcat dins els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ha permès als alumnes de Salesians Sarrià treballar en equip per dissenyar peces úniques que reflecteixen problemàtiques socials i mediambientals. Sota l’eix principal de l’ODS 12 (Producció i consum responsables), els estudiants han explorat tres temàtiques diferents:

  • Persones en situació de vulnerabilitat: abordant migracions, pobresa, infravivienda i conflictes bèl·lics.
  • Protecció del planeta: amb obres sobre contaminació per plàstics, desforestació, moda ràpida i pèrdua de biodiversitat.
  • Salut i benestar emocional: reflectint soledat no desitjada, salut mental i assetjament escolar.

“Aquest projecte és una mostra de com la Formació Professional pot transcendir allò tècnic. Els nostres estudiants de PFI, joves que no tenen el títol de l’ESO, han convertit cables i materials reciclats en eines d’expressió. Cada llum que han creat parla de realitats urgents: les desigualtats que ens envolten, la crisi climàtica, les batalles silencioses que molts lluiten cada dia… Aquesta ha estat la seva manera d’aprendre un ofici mentre deixaven empremta com a ciutadans compromesos”, assenyala Óscar Aguilera, tutor del PFI i impulsor del concurs. Tota la informació sobre les làmpades artístiques es pot consultar al següent enllaç.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

spot_img

El CE Europa, entre l’espasa i la paret per la norma de gespa natural a Primera RFEF

L’Ajuntament i el club proposen les pistes esportives de gespa natural de Can Dragó com a camp alternatiu en cas de no poder acabar la temporada al Nou Sardenya

Barcelona homenatja els alcaldes de l’etapa democràtica amb la Medalla d’Or 

Joan Clos, Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau reben la màxima distinció de la ciutat en un acte marcat per homenatges i alguna tensió

Poqueta cosa

El relat d'Elsa Corominas

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]