Dilluns 16, setembre 2024
22.3 C
Sant Gervasi
22.2 C
Sarrià
Publicitat

L’Arxiu Municipal de Sarrià-Sant Gervasi: l’empremta del passat

Entre les seves estances es troben documents que daten des del segle XVIII fins arribar a l'actualitat, i que fan referència al districte

Publicat el 22.11.2023 14:00

Natalia Parejo

Un poble que no té memòria és un poble que no té identitat“. Són les paraules que inicien el llibre Guia Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, escrit per Amèlia Poves Ruiz-Navarro. Dit d’una altra forma, el passat és qui ens ha fet ser com som i entendre tot el que ens envolta de la manera en què ho fem. El dimarts 7 de novembre, en una visita a l’arxiu del districte a càrrec de l’arxiver i historiador Enric Escofet, els habitants del districte van poder indagar i descobrir part de la història dels barris que els han vist créixer.

Publicitat

El projecte neix més tard del que probablement molta gent pensaria, concretament l’any 1988, quan es va aprovar el Projecte d’Ordenació d’Arxius de l’Ajuntament de Barcelona. Com bé indica el seu nom, aquesta iniciativa tenia com a objectiu crear un arxiu municipal per cada districte, i d’aquesta manera provocar la descentralització dels documents de la ciutat, que fins aquell moment, es trobaven tots en un mateix espai.

Publicitat
Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi © Laia Melero

Mentre l’Arxiu Històric de Barcelona recull documentació moderna i medieval de la ciutat, principalment emesa per l’Ajuntament, entre les estances de l’Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi s’amaga informació sobre el districte que comprèn diversos segles. Es poden trobar documents del segle XVIII, moment en què els barris encara eren pobles que no formaven part de la gran ciutat. Avançant cap al segle XIX i XX, trobem la informació més abundant, que pot incloure des de llicències d’obres i activitats, fins documents especials i únics de diferents moments destacats que van succeir a la zona. Les seves estanteries també guarden arxius actuals que es generen als barris i que poden ser d’interès per a la població.

Les funcions de l’Arxiu

La tasca que es duu a terme en aquests espais de treball va molt més enllà d’emmagatzemar documents que estan a l’abast del públic quan aquests ho requereixen. D’una banda, als arxius es conserva, es classifica i s’ordena la documentació, però també es fa una feina de recuperació de tot el patrimoni que arriba, fins i tot del que no prové d’entitats o institucions oficials.

Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi © Laia Melero

En l’àmbit social, la tasca també és rellevant, ja que es promou i es difon el coneixement. Els ciutadans són capaços d’entendre d’on venen, trobar informació sobre els seus avantpassats o sobre el lloc on viuen. És per això que un arxiu és la resposta a molts dels dubtes que els habitants es fan habitualment quan es pregunten sobre el seu origen. És per això, que els arxius també són “referents i testimonis, i fins i tot, cronistes de la vida de la ciutat“.

Finalment, també es fa una feina deliminació. És a dir, fer una recerca i detectar amb aquesta quins són els documents que s’han quedat obsolets o que no aporten cap mena d’informació útil i, per tant, no genera cap classe de reclamació per part del públic.

Quins documents podem trobar a l’Arxiu Municipal de Sarrià-Sant Gervasi?

Els documents que amaga l’Arxiu Municipal de Sarrià-Sant Gervasi són molt variats, però les consultes que es fan més habitualment són referències a plànols d’obres de finques antigues. És a dir, en moltes ocasions hi ha gent que vol consultar les obres que es van fer antigament a la seva pròpia casa. D’altra banda, les consultes històriques també són molt comunes, a causa de les investigacions que es duen a terme constantment.

Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi © Laia Melero

Com a curiositat, Enric Escofet explica que hi ha moltes consultes de persones amb nacionalitat argentina. “Si una persona argentina demostra que algun dels seus avis era espanyol, automàticament pot tenir accés a la nacionalitat espanyola. Probablement, li millorarà una mica la vida”, afegeix l’arxiver.

Durant la visita, els assistents van poder tenir accés a alguns documents de diferent procedència que l’arxiver havia preparat per a ells. Un exemple era un padró de l’any 1895, on constava l’estat civil, la data de naixement, la direcció de l’habitatge de la persona en qüestió i la feina o l’ofici d’aquesta. Entre les nombroses pàgines d’aquest document s’amaguen milers de vides, de les quals possiblement gran part de la seva descendència continuï vivint al districte.

Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi © Laia Melero

L’arxiver també va mostrar un preciós document fet sobre una tela. Es tracta de l’expedient de l’última festa major de Sant Gervasi de Cassoles, abans que s’annexés a Barcelona i es passés a dir Sant Gervasi. Datava de l’any 1896 i hi consta la data i la programació de les festes. Un altre document que sorprèn molt els visitants, és l’expedient de la grip que va haver-hi a Sarrià l’any 1918. Està emès per l’Ajuntament de Sarrià i ordenava la suspensió de les classes escolars i la prohibició de les grans aglomeracions. Un arxiu escollit per mostrar, per la semblança amb els documents expedits els darrers anys, amb la recent pandèmia de la covid-19.

Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi © Laia Melero

Tots aquells que necessitin fer qualsevol tipus de consulta, ho poden fer trucant al 93 256 27 25 on els atendran per poder concertar una visita. Probablement, qualsevol document que parli sobre la història de Sarrià-Sant Gervasi, es trobi entre les estances de l’Arxiu Municipal.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.