Divendres 03, maig 2024
13.2 C
Sant Gervasi
13.1 C
Sarrià
Publicitat

Barnavasi celebra els seus 35 anys

Barnavasi ha fet moltes coses i està present de la major part d’iniciatives comercials, socials i culturals de Sant Gervasi

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 11.6.2019 9:15

Societat

Jesús Mestre

La 22a Mostra de Comerçde Sant Gervasi ha servit per celebrar també el 35è aniversari de Barnavasi. Per fer-ho, s’ha muntat una interessant i completa exposició sobre aquesta associació del comerç de Sant Gervasi. Els materials utilitzats han sortit de l’arxiu de Rosa Castells, i esperem que es pugui veure, encara que sigui en una versió reduïda, en algun centre cultural del barri.

Publicitat

Barnavasi va ser fundada l’any 1984 per un grup de comerciants del barri de la Bonanova, amb Joan Abat com a referent, a qui se’l considera el fundador. El primer president de l’associació va ser el mateix Abat i, l’any 1986, el va substituir Agnès Parés. El 1988 es comenca a editar el butlletí Barnavasi com un guia pràctica del barri que neix promocionant un certamen fotogràfic i publicant articles sobre la història i aspectes poc coneguts de Sant Gervasi.

Publicitat

L’any 1990 Rosa Castells és escollida presidenta de l’associació i la a seva junta decideix tornar a impulsar la revista, que no acabava de consolidar-se. Per fer-ho, va formar un equip de professionals que dissenyarien un nou projecte, tot i mantenir la capcalera. A l’octubre es publica la primera revista de la nova etapa; el 1991 s’inaugura la TV de Sarrià –Sant Gervasi, cosa que va influir a un canvi sociològic al barri i va portar a la junta a promoure enquestes per recollir informació, i el 1992 s’inicia la reivindicació de l’antiga Escola de Puericultura, a Muntaner-Bisbe Sivilla, com a possible espai per fer-hi un casal de barri.

Aleshores també es va estrènyer la col·laboració amb l’Associació de Veins de Sant Gervasi de Cassoles, ja que es volia integrar a tothom promovent iniciatives de barri. Una d’aquestes va ser la campanya “Salvem la plaça Bonanova”, per fer una remodelació d’aquest espai, conquerit pel trànsit, i fer-hi un pàrquing soterrani.

Galvany Comerç i Sant Gervasi Informació

El 1993 es funda Galvany Comerç, amb qui Barnavasi col·labora estretament; la primera presidenta és Dària Marcos. L’any seguent es decideix fer una reestructuració de la revista: hi ha la necessitat d’engrandir horitzons i ajustar-se a la nova realitat territorial. Així, el juny de 1994, canvia de capcalera per anomenar-se Sant Gervasi Informació. L’acceptació de la revista, centrada en la informació local, és immediata i el tiratge supera els 10.000 exemplars. Poc després, el 1996, Edicat SL, l’empresa formada a l’aixopluc de la revista, va assumir la redacció, edició i comercialització, i es confia la direcció a Susanna Cuadras.

L’associació també s’havia preocupat pels espais verds del barri i havia iniciat campanyes per recuperar jardins com la Tamarita, que s’inaugura el juny de 1994, i també cerca millorar la seguretat dels jardins de Moragas. L’any següent s’inauguren els jardins de Les Tres Torres, a Ganduxer-General Mitre. L’any 1997 hi ha una campanya per salvar els jardins de Brusi, ja que a la casa Sagnier s’hi vol fer un geriàtric privat; l’any 2003, aquests jardins s’obren al públic.

Un referent de barri

L’any 1997, Salvador Albuixech substitueix Rosa Castells a la presidència de l’associació, i a l’octubre s’organitza la 1a Mostra de Comerç, al carrer Muntaner entre la plaça de la Bonanova i General Mitre. Va ser un gran èxit de públic i de paradistes, cosa que va confirmar que la Mostra era una necessitat per al barri.

A partir de 1999, s’incrementa la campanya per la Puericultura, un espai abandonat i ruïnós al cor de Sant Gervasi. El 2000 s’inaugura l’Espai Pere Pruna com a centre cultural, també reivindicat per veins i comerciants, en l’església de l’antic convent de les Reparadores, al carrer Ganduxer.

Amb l’arribada del segle XXI, moltes de les reivindicacions que perseguia Barnavasi i el teixit associatiu del barri es van fent realitat: a l’antiga Puericultura, el 2007 s’inaugura el Centre Cívic Vil·la Florida. El mateix any també s’obre al públic Can Castelló i la Casa Sagnier, altres indrets reivindicats per Barnavasi. L’associació ha contribuït a enfortir el teixit associatiu del barri i és la capdavantera en l’organització, cada any, de la Festa Major al juny, i de la Cavalcada de Reis al gener. L’exposició preparada per Rosa Castells permet constatar que, aquestes darreres dècades, Barnavasi ha fet moltes coses i està present de la major part d’iniciatives comercials, socials i culturals de Sant Gervasi.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.