Política
Carme Rocamora
Ara fa un any prometia en una entrevista en aquest diari que no estaria a la “llista de regidors desapareguts”. Creu que està complint amb la seva paraula?
Vaig dir que seria un regidor de proximitat i crec que així és. Però estem en un any atípic perquè no hem pogut gestionar el pressupost i estem en fase de reprogramacions. Per tant, s’ha de suplir això amb altres coses com el diàleg amb els veïns i la planificació de projectes de futur. Em vaig comprometre que no seria un regidor desaparegut i crec que la relació amb el teixit associatiu i amb la ciutadania l’hem fet.
“Ens podran retreure si les coses les hem fet millor o pitjor, però la dedicació no ens la podran retreure”
Ha rebut crítiques per la seva intenció de deixar la regidoria si encapçala una candidatura a la presidència de la Generalitat…
Jo reivindico el dret a fer política. Alguns dels grups que m’han criticat ocupen més d’un càrrec: el president d’ERC i la presidenta de JxCat a l’Ajuntament són diputats al Parlament. Tinc el perfecte dret a fer política. I vaig dir, i continuo dient, que seré al districte fins a l’últim moment. Ens podran retreure si les coses les hem fet millor o pitjor, però la dedicació no ens la podran retreure.

Què vol dir fins a l’últim moment?
Fer qualsevol previsió de futur és absolutament impossible en el país que estem. Torra deia que la legislatura estava esgotada, i ara ja estan pensant que les eleccions siguin l’any que ve. Jo he fet una proposta de futur en clau catalana, però serà operativa quan es convoquin eleccions.
“Deixaré de ser regidor en el moment que em presenti”
Quan es convoquin eleccions, deixarà de ser regidor?
Deixaré de ser regidor en el moment que em presenti. Si soc candidat a les eleccions, en el mateix moment que ho sigui, dimitiré. Però una cosa que semblava imminent en aquests moments està en un futur molt incert i mentrestant s’ha de treballar en el dia a dia de la ciutat i del districte. Això ho tinc clar.

Quin és el seu diagnòstic de les coses més urgents per abordar avui al districte?
Fer funcionar el districte. Això s’està fent: hi ha hagut una bona gestió dels serveis públics durant la crisi pel coronavirus. Una altra cosa són els grans projectes de legislatura que estan alentits i que haurem d’afrontar un cop haguem fet la reprogramació de tots els projectes que teníem.
Reprogramacions és una paraula que espanta molt al veïnat: sembla una excusa.
Som una família arruïnada. Quan dic ‘família’ vull dir ‘el país’, i les xifres són esborronadores. Veurem què passarà, però qualsevol perspectiva de futur és irresponsable. Hem de saber primer amb què comptem, i a partir d’aquí veure què podem fer. Ha de quedar ben clar quines han de ser les prioritats als districtes i com quadrem això amb les xifres que tenim. Seria un acte d’irresponsabilitat absoluta dir que “això es farà sí o sí”.
“Lluitaré com calgui per a què la biblioteca de Sarrià pugui tirar endavant”
Això vol dir que projectes com la biblioteca de Sarrià no estan assegurats?
És un projecte emblemàtic i lluitaré com calguii per a què pugui tirar endavant. Igualment amb la superilla de la Bonanova, les actuacions absolutament necessàries als barris de muntanya i el bus de barri. Aquests són els projectes i haurem de veure de quina manera els abordem.
Hi lluitarà, però no ho garanteix.
Seria una tragèdia que no es fessin. Molt trist. Lluitaré per a què es facin, però haurem de veure com. Ho sabrem aviat.

Veu futur al carril bici que es reivindica per a tota la Via Augusta?
Vaig visitar el primer tram que ja funciona, i el projecte de futur és poder fer-lo a tota la Via Augusta. Tant de bo li poguéssim donar un caràcter de carrer Major, però la pacificació és complexa i anirem donant passes. Fa un any no sé si ens haguéssim atrevit a dir que faríem aquest petit tram que hem fet.
“Em nego, com a regidor, a acceptar que estem a la cua. Sarrià – Sant Gervasi és probablement el millor districte de Barcelona”
Durant l’estat d’alarma es van anunciar grans obres de transformació urbanística arreu dels districtes i en especial a zones com la Via Laietana o la Gran Via, però gairebé cap al districte. Sarrià – Sant Gervasi torna a estar a la cua.
Això no és veritat, hem de lluitar contra aquest complex que estem a la cua: em nego, com a regidor, a acceptar això. Sarrià – Sant Gervasi és probablement el millor districte de Barcelona pel nivell de vida que hi ha. Per tant, alerta amb tirar-nos pedres a la teulada. S’ha fet pacificació a tota la ciutat i aquí també.
Però no s’hi han fet grans transformacions.
Probablement serà el districte amb més metres quadrats d’ampliació per a la restauració.

Ara sembla que es desencalla, però va donar la sensació que es deixava abandonat un símbol com el Tramvia Blau.
No he dit mai que sigui un projecte de remodelació a immediat termini. El que és prioritari ara és el nou funicular del Tibidabo. Torno a repetir que som una família arruïnada.
“La Casa Buenos Aires no serà un centre cívic: serà una cosa que interessi realment i objectivament al barri”
La Buenos Aires, però, sí que s’ha desencallat, pel que sembla.
Hi ha un projecte per donar a aquest equipament el caràcter dotacional d’interès. És un espai que pot cobrir mancances del districte com, per exemple, una residència de gent gran. El que està clar és que és en un barri perfectament dotat amb Centre Cívic, Biblioteca i l’antic mercat. La Casa Buenos Aires no serà un centre cívic: serà per a una cosa que interessi realment i objectivament al barri.
Si finalment l’edifici no va a terra, ha estat gràcies als joves que l’han ocupat?
Aquí hi ha hagut una conjunció d’interessos dels veïns i d’interès general de la ciutat.
No m’ha contestat.
Ja sap què en penso.
“No crec que el problema més important actualment sigui destinar espais d’activitats per a joves que no es poden realitzar. Mirant el llistat d’equipaments, estem ben servits”
En els últims anys bastants edificis s’han ocupat per joves que reivindiquen falta d’espais.
La problemàtica més important ara és probablement l’habitatge per a joves i famílies. Però no crec que el problema més important sigui destinar espais d’activitats per a joves que no es poden realitzar. Mirant el llistat d’equipaments, estem ben servits. El que no pot ser és que cadascuna de les entitats del barri vulgui tenir un local propi: no és funció nostra facilitar això. Nosaltres hem de facilitar equipaments realment necessaris.

Diu que estem ben servits, però per exemple hi ha dos barris sense biblioteca. A Galvany, sembla que finalment Muñoz Ramonet no en serà l’opció.
No està decidit què es farà allà i ja ho anirem mirant. Serà un equipament de barri. Em penso que una biblioteca no, perquè ja tenim la Joan Maragall i, per proximitat, les de Gràcia i l’Eixample. Però crec que Muñoz Ramonet és un dels projectes de futur per dotar Galvany d’un equipament comunitari.
“Em preocupa que és un districte jove i la inconsciència de determinats sectors que fan botellada cada nit”
Com valora l’actitud del veïnat del districte durant el confinament?
Igual que la del conjunt de la ciutadania: molta responsabilitat i molta preocupació. Les xifres sanitàries han estat raonablement bones i les d’infracció són de les més baixes de la ciutat. Aquí hi ha ajudat l’actitud responsable, però també la morfologia urbana i residencial de Sarrià i Sant Gervasi. Em preocupa que és un districte jove i la inconsciència de determinats sectors que fan botellada cada nit.
L’altre dia mateix, al carrer de Marià Cubí, s’hi va tancar una festa amb 58 persones.
És un acte d’insolidaritat total i d’absolut repudi. Aplicarem els instruments de sanció de la forma més contundent que faci falta.

La gent té la percepció que les multes no arribaran.
S’estan tramitant: és un procediment no gens fàcil, però arribaran en els mesos vinents.
Un missatge als veïns?
Ens en sortirem. La situació no és fàcil, però hi ha voluntat de fer-hi front amb energia.