Societat
Dani Silva
El Centre Residencial d’Inclusió (CRI) Hort de la Vila, que gestiona Sant Joan de Déu Serveis Socials a Sarrià, ha commemorat aquest dimarts al matí els deu anys de vida atenent a persones en situació de sensellarisme. El projecte treballa la reinserció social i laboral, la salut física mental i la recuperació dels vincles familiars, entre d’altres, i ja ha ajudat a gairebé 2.000 persones en una dècada.
La regidora de Sarrià-Sant Gervasi i tinenta d’alcadia de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, ha fet un discurs ressaltant la importància de “focalitzar les polítiques públiques per donar una igualtat d’oportunitats per als més vulnerables”, i ha volgut recordar que aquest 2023 es compleixen 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Gay ha qualificat la feina del centre com una “lluita diària i necessària” i l’única manera que la humanitat progressi, posant en valor la feina, dedicació i entrega per construir un món “més just i igualitari”. La directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, Mireia Vall, també ha parlat del projecte de Sant Joan de Déu com un exemple “de comunitat i per la comunitat”.
La llei per eradicar el sensellarisme, en el punt de mira
En la seva intervenció, Gay s’ha mostrat ferma per defensar la proposició de lleis de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme. Aquesta llei, que va arribar al Parlament el 25 de gener de 2022 amb el suport de la majoria dels partits de l’arc parlamentari a excepció de Vox, té per finalitat “afavorir la protecció, la promoció, la integració, la inserció i l’emancipació” de les persones sense llar. La llei es va impulsar gràcies a cinc entitats –Assís Centre d’Acollida, Arrels Fundació, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials-, dues de les quals, Assís i Sant Joan de Déu, tenen seu a Sarrià – Sant Gervasi.
En l’actualitat, la proposició encara està a tràmit i la darrera actualització va ser la compareixença el passat 15 de març del Director de Sant Joan de Déu Serveis Socials al Parlament de Catalunya per manifestar la seva preocupació perquè “la situació de vulnerabilitat i exclusió residencial no s’atura”. Maneu, que aleshores va demanar un esforç econòmic per acabar amb aquest problema social, ha assumit aquest dimarts que es trigarà “molts anys” a erradicar el sensellarisme.
Totes les persones ateses al CRI Hort de la Vila hi arriben derivades dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona i es troben en una situació d’exclusió social, tal com ha manifestat la darrera veu institucional, la del Director de Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona, Salvador Maneu, que creu que “projectes com aquest que només es poden tirar endavant amb l’aliança entre institucions”. Al CRI hi conviuen diàriament més de 200 persones, 116 de les quals són usuàries i 21 professionals que els atenen. També participen voluntaris a més dels treballadors essencials que fan que l’estada funcioni, com el personal de neteja o el de cuina.