Publicitat

Quan van començar a fer-se les calçotades?

L'origen d'aquesta singular tradició catalana se situa a Valls durant el segle XIX

spot_img

Publicat el 3.3.2023 8:00

Cuina i Nutrició

Eva Remolina (Amic)

El calçot és una hortalissa característica de Catalunya, una varietat de ceba tendra de tija llarga (d’uns 20 o 25 cm) que es conrea entre els mesos de novembre i març. Aquesta hortalissa pertany a la família de les Liliàcies comestibles, entre les quals es troben els espàrrecs, les cebes, els alls i els porros.

Publicitat

El nom de calçot, prové de la paraula calçar, que és la tècnica de cultiu utilitzada i que consisteixen a anar cobrint de terra les arrels de la ceba tendra perquè la tija busqui la llum i creixi de forma allargada.

Publicitat

El seu origen data de finals del segle XIX, quan un agricultor de Valls conegut a la zona com “Xat de Benaiges” va cremar unes cebes velles en el foc i en comptes de llençar-les, va acabar menjant-se-les, quan va descobrir que el seu sabor era dolç i saborós.

La popularitat del calçot arriba a partir del segle XX, de la mà de l’Agrupació Penya Artística de l’Olla de Valls, que va decidir començar a fer calçotades, és a dir menjars a base de calçots i a convidar a personatges il·lustres de Barcelona. Encara en l’actualitat és molt habitual organitzar calçotades entre amics i familiars, on a més dels calçots es menja una graellada de carn i botifarres i s’acompanya amb salsa de romesco.

El ritual per a menjar els calçots també és molt singular. Els comensals amb un pitet separen les fulles centrals amb una mà, mentre que amb l’altra estiren el calçot cap a dalt, fins que la part blanca queda al descobert. Després, mullen aquesta part en salsa romesco abans de menjar-ho.

Els calçots solen cuinar-se a la brasa. Per a això es retiren les fulles exteriors i es cuinen fins que queden completament negres per fora i tendres per dins.

Calçotades a Sarrià-Sant Gervasi 2023

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La pedregada no pot amb la calçotada popular de Cassoles

Tot i el mal temps, els Encassolats cuinen 2.500 calçots i reuneixen 200 persones a la plaça de la Bonanova

Calçotades populars a Sarrià-Sant Gervasi 2025

Els barris del districte acullen un calendari durant els mesos de febrer i març
spot_img

Vallvidrera, en alerta per la proliferació de rates

El veïnat s'activa per reclamar actuacions a l'Ajuntament però demana no posar verí per evitar intoxicacions a gossos i gats

Més de 2.000 infants i joves han après a fer de pagès per un dia a Collserola durant aquest curs

La proposta pedagògica de l'Olivera, realitzada a Can Calopa, connecta educació, natura i transformació social al cor de Collserola

Quatre segles de vida caputxina

Fra Valentí Serra ofereix una obra que explica la història de l'orde caputxí a través de les seves experiències i vicissituds, apropant-nos a una realitat religiosa que vetlla i influeix a la nostra societat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]