Societat
Sergi Alemany
El veïnat dels barris de muntanya de Sarrià-Sant Gervasi va celebrar el retorn de la presencialitat dels Consells de Barri amb una assistència nombrosa el 2 de maig a la sala multifuncional del Mercat Cultural de Vallvidrera, que s’estrenava com a espai en aquest òrgan de participació. Potser, esperant una resposta al manifest lliurat a la Seu del Districte un mes abans, en la sonada protesta del 29 de març pels carrers de Sarrià. El regidor Albert Batlle, però, va fer d’entrada un ‘avui no toca’ i va comunicar als assistents el lliurament d’un document com a resposta a les seves demandes, a l’espera de reunir-s’hi en qüestió de “dies o setmanes” per abordar totes les queixes i greuges històrics dels ciutadans de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes.
El document de Districte, de dues pàgines (adjunt al final de la notícia), defensa que en l’actual mandat s’ha fet un “esforç important” per incrementar el pressupost destinat als barris de muntanya, citant com a exemples la rehabilitació del Mercat Cultural de Vallvidrera, l’arranjament de talussos -es van anunciar una inversió de 1.600.000 euros pel 2023 perquè no es despreguin terres, quan aquest any la partida és de 35.000 euros-, i la renovació del sistema d’aire condicionat del centre cívic i la biblioteca de Vallvidrera. També es va vendre com una inversió la despesa de 1.250.000 euros per la reparació de l’esvoranc del carrer Major de Rectoret, produït l’abril del 2020 i que es va començar a reparar aquest mes de gener.
Anuncis com aquest van indignar al membre de la Junta de l’Associació de Veïns d’El Sanatori, Jesús Escardó, que va defensar que moltes d’aquestes obres s’haurien d’atribuir a la partida de manteniment dels barris, i va demanar a Batlle -que es va comprometre a buscar la dada- quina era la inversió mitjana anual de l’Ajuntament per cada habitant de Barcelona. Districte remarca que la despesa d’entre 106 i 127 euros per ciutadà dels barris de muntanya, que criticaven els veïns al manifest, no es correspon a la realitat, perquè només té en compte les despeses que es fan des de l’Oficina de Collserola, i no les execucions de l’empresa municipal BIMSA.
La sessió es va allagar més de dues hores i mitja, amb moltes intervencions veïnals crispades i uns nervis, els d’Albert Batlle, que anaven en augment. Fins i tot, va mirar de frenar el repartiment de torns de paraula entre el públic, i va desitjar un “bon estiu” en acabar el Consell de Barri, per “si no ens tornem a veure”. Entre les moltes queixes, una frase lapidària d’una veïna: “Podríem tenir un barri endreçat i molt bonic, i el tenim fet una porqueria”.