Dimarts 23, abril 2024
12.3 C
Sant Gervasi
12.3 C
Sarrià
Publicitat

El Cant de la Sibil·la

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Aquesta nit, dilluns 24 de desembre, a les 23.45 h, abans de la Missa del Gall de la Parròquia de la Bonanova es tornarà a interpretar el Cant de la Sibil·la, en aquesta ocasió amb la cantant Maria del Mar Bonet acompanyada a l’orgue per Ferran Cullell. La recaptació es destina íntegrament per finançar el Casal dels Infants del Raval.

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa fins que al segle xvi el Concili de Trento (1545-1563) va anar fent-lo desaparèixer. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món i es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacte a Mallorca. L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya, durant el segle XIX, l’interès d’alguns folkloristes per aquest drama litúrgic va començar a impulsar-ne la recuperació.

Publicitat

Representat abans de la missa del Gall, a la Nit de Nadal, el Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la –endevinadora del món pagà– amb mantell de seda i amb una espasa a la mà. La cançó que interpreta, habitualment a cappella, té l’origen en una melodia mossàrab amb text traduït al català al segle XIII.

Publicitat

A la Parròquia de la Bonanova si representa des de 1998, habitualment cantada per Maria del Mar Bonet.

Mes informació: https://diarieljardi.cat/maria-del-mar-bonet-i-el-cant-de-la-sibilla/

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.