El Cant de la Sibil·la

0

Aquesta nit, dilluns 24 de desembre, a les 23.45 h, abans de la Missa del Gall de la Parròquia de la Bonanova es tornarà a interpretar el Cant de la Sibil·la, en aquesta ocasió amb la cantant Maria del Mar Bonet acompanyada a l’orgue per Ferran Cullell. La recaptació es destina íntegrament per finançar el Casal dels Infants del Raval.

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa fins que al segle xvi el Concili de Trento (1545-1563) va anar fent-lo desaparèixer. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món i es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacte a Mallorca. L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya, durant el segle XIX, l’interès d’alguns folkloristes per aquest drama litúrgic va començar a impulsar-ne la recuperació.

Representat abans de la missa del Gall, a la Nit de Nadal, el Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la –endevinadora del món pagà– amb mantell de seda i amb una espasa a la mà. La cançó que interpreta, habitualment a cappella, té l’origen en una melodia mossàrab amb text traduït al català al segle XIII.

A la Parròquia de la Bonanova si representa des de 1998, habitualment cantada per Maria del Mar Bonet.

Mes informació: https://diarieljardi.cat/maria-del-mar-bonet-i-el-cant-de-la-sibilla/

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.