Publicitat

El carrer de la Reina Victòria i el Futbol Club Barcelona

Abans d'urbanitzar-se el nou vial es va construir el Velòdrom de la Bonanova, on el FC Barcelona va disputar els seus primers partits de futbol

spot_img

Publicat el 20.10.2020 8:00

Nomenclàtor

Jesús Mestre

És un carrer de caràcter residencial situat entre els carrers d’Amigó i Ganduxer, a sota mateix de la Via Augusta. El primer projecte d’urbanització és de 1876 i el va promoure el propietari dels terrenys, Joaquim Modolell del Puig i de Vallmajor, un hisendat hereu de l’antiga família dels Modolell, que tenien la casa pairal en aquest indret. Però abans d’urbanitzar-se el nou vial, es va construir el Velòdrom de la Bonanova, que quedava just al nord de l’antic recinte del Turó Parc. El Futbol Club Barcelona va disputar els seus primers partits de futbol en el camp que hi havia dins del velòdrom.

Publicitat

A finals de 1910, després de l’enderroc del velòdrom, s’aprova la urbanització definitiva, un projecte signat per Enric Sagnier que va comportar l’eixamplament de l’amplària del carrer. Les primeres cases que s’hi van fer, al costat nord, eren residencials, algunes unifamiliars i altres, entre Modolell i Ganduxer, de veïns però de molt luxe. El carrer tenia el nom de Reina Regent, en honor a Maria Cristina d’Habsburg-Lorena, segona esposa d’Alfons XII, però s’hagué de canviar per estar duplicat arran de l’annexió de Sant Gervasi de Cassoles. Aleshores agafà la dedicació d’Escornalbou, però el 1915 es dedicà a la Reina Victòria, en honor a Victòria Eugènia de Battemberg, princesa anglesa neta de la reina Victòria i esposa d’Alfons XIII.

Publicitat

A la fotografia, feta per Joan Miquel-Quintilla l’any 1952, es veu el tram del carrer Reina Victòria, entre Calvet i Vallmajor, al peu del turó de Modolell. Aleshores les cases d’aquest tram del carrer eren de caràcter unifamiliar i només s’havia construït a la part nord, ja que a la part de mar del carrer hi havia un gran desnivell; hi havia solars i alguns terrenys mig enjardinats. Darrere aquestes cases ja hi havia la Via Augusta, que ens situa, a la dreta, el castell dels comptes de Fígols, aleshores seu de l’escola Virtèlia i, a l’esquerra, una torre modernista que estava a la cantonada amb Vallmajor.

Notícies relacionades

Un veí de Vallvidrera, dels primers a estrenar la nova equipació del FC Barcelona

Adrià Alonso, de l'equip Barça Genuine, ha compartit sessió de fotos amb jugadores com Aitana Bonmatí, Mapi León, Ansu Fati i Lewandoski

Adrià Alonso, el llebrenc blaugrana a la Lliga Genuine

El veí de Vallvidrera assegura a El Jardí complir un somni: "La meva mare està més contenta que mai"
spot_img

La Xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem

Aquests són els 26 projectes de Sarrià-Sant Gervasi que arriben a la votació final dels pressupostos participatius

Les propostes se centren principalment en la mobilitat, la cultura popular i els espais verds

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí