Dilluns 13, gener 2025
10.5 C
Sant Gervasi
10.4 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de Montevideo, una antiga via de la part nord de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles

Actualment, si estigués més ben planificat, seria un dels accessos naturals al Parc Natural de Collserola

spot_img

Publicat el 18.1.2022 6:30

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

El camí de Finestrelles o d’Esplugues a Sarrià és una antiga via de la part nord de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles. L’origen era a Esplugues de Llobregat, i salvava el coll de Finestrelles al sud de Sant Pere Màrtir. Dins de l’antic terme de Sarrià el camí travessava Pedralbes per sobre el monestir i al peu del turó de Bonavista, seguia per sota Can Caralleu, el Desert de Sarrià, l’Escola Pia, i finalment empalmava amb els Quatre Camins i es dirigia cap a Sant Joan d’Hort. Segons Jesús Portavella, autor de Els carrers de Barcelona. Sarrià, aquest antic camí coincideix amb la traça de la malla teòrica de la centuriació de la colònia romana de Barcino.

Publicitat

La part del camí que passava per Pedralbes es coneixia com a camí de Bonavista i, des de principis del segle XX, també com a carrer de Montevideo, tot i que aquesta dedicació és de 1943. Actualment el carrer té l’origen a l’avinguda Pearson, pateix una interrupció al carrer de l’Abadessa Olzet però es recupera al carrer Castellet, per finalitzar al lateral de la Ronda de Dalt, al costat de l’avinguda de J.V. Foix. A principis del segle XX, el camí limitava grans finques com la del Monestir de Pedralbes; la finca del Clos Montserrat de la família Patxot, avui l’escola Betània-Patmos; el castell de l’Oreneta de la família Tous Sant, i la Bellavista de la família Milà, que avui formen el Parc del Castell de l’Oreneta; i finalment la finca de can Mora, propietat d’Alexandre Plana, que tenia el límit sud a l’avinguda de la Reina Elisenda de Montcada.

Publicitat

És un carrer bàsicament residencial, això no obstant a les hores punta pateix molt de trànsit per les entrades i sortides a les escoles de la zona, o per accedir a la Ronda de Dalt. També porta al Parc de l’Oreneta i, si estigués més ben planificat, seria un dels accessos naturals al Parc Natural de Collserola.

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo
Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.