Publicitat

El carrer Folgueroles

spot_img

Publicat el 19.6.2017 13:00

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

És un carrer de caràcter residencial que comença al passeig de Sant Gervasi i acaba al carrer de Castanyer. Aquest vial es va urbanitzar en dues fases a finals del segle XIX. L’any 1889 Manuel de Craywinckel i Fernández demana permís per urbanitzar la part alta del carrer, fins a Moragas, i l’anomena Mercedes, el nom de la seva esposa, Mercedes Hurtado de Mendoza. La part baixa, entre Moragas i Castanyer, que eren terres de la marquesa de Moragas, les va urbanitzar el 1890 el mestre d’obres Jaume Brossa, que li va posar el nom de Folgueroles, poble on va néixer mossèn Cinto Verdaguer.

Publicitat

Pocs anys després, el doctor Salvador Andreu va comprar els solars de la vorera de llevant i hi va fer una gran torre com a residència i, a l’altre costat del jardí, un petit laboratori farmacèutic on fabricava les famoses pastilletes. El 1897, a part dels edificis d’Andreu, només hi havia una altra torre, a la cantonada de llevant amb el passeig. El negoci de les pastilles va anar molt bé i el doctor Andreu va construir un nou laboratori, molt més gran, i adquirí el solar de la part baixa del carrer, el va dividir en 14 parcel·les i va construir unes cases pels seus empleats, que tenien un pati a la part del carrer i un ampli jardí a la part posterior. Cap a l’any 1930, quan el nom del carrer s’ha unificat com a Folgueroles, tot el carrer estava urbanitzat, amb una part alta amb quatre grans torres, a més dels laboratoris Andreu, i a la part baixa amb cases entre mitgeres, als dos costats.

Publicitat

La fotografia, procedent d’una postal de finals dels anys quaranta —com testimonia que els blocs del Frare Negre ja estaven construïts a Balmes i al passatge Maluquer—, encara mostra aquesta peculiar distribució, que recorda a les colònies industrials o fàbriques de riu del segle XIX: a dalt, la casa de l’amo (Salvador Andreu), al mig els laboratoris i a baix les cases dels empleats. En les dècades posteriors, el carrer s’ha urbanitzat de nou i tan sols queden alguna mostra de les antigues cases a la vorera de ponent de la part baixa.

Notícies relacionades

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

Vox punxa en l’intent de criminalitzar el centre d’acollida de Cister

Paral·lelament, una vintena de veïns es reuneixen a les portes de l'edifici en una concentració de suport

Un centre d’acollida a persones sense llar de la Bonanova, al punt de mira de l’extrema dreta

Vox convoca una manifestació, tot i que el veïnat i l'Ajuntament asseguren que mai ha generat conflictes
spot_img

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí