Dijous 28, setembre 2023
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

El Funicular del Tibidabo es modernitza

Millora les vistes, la seguretat, la rapidesa i el confort

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 27.10.2018 10:00

Notícies dels Barris de Muntanya

Carme Rocamora

El Funicular del Parc d’Atraccions Tibiado s’aturarà a finals de l’any vinent amb motiu d’una remodelació que ha de permetre la seva modernització per adequar-se a les necessitats actuals. L’objectiu és millorar-ne l’operativa, incorporar actualitzacions al sistema de seguretat, fer més fàcil el manteniment i millorar el confort dels usuaris. Le velocitat també es veurà millorada i augmentarà fins als 10m/s, fet que permetrà fer més viatges per hora, i també hi haurà més capacitat per passatgers, passant de les 120 places actuals a 252. La durada del trajecte serà de 3 minuts a velocitat màxima.

Publicitat

Amb la remodelació, el Funicular passarà a anomenar-se “Cuca de Llum” i quedarà integrat al Parc com si fos una atracció més. En aquest sentit, el disseny del Funicular serà totalment renovat i personalitzat, i es millorarà substancialment l’experiència de l’usuari que, a més, podrà interactuar amb l’atracció.

Publicitat

Setembre del 2019

L’inici de les tasques de remodelació que compten amb un pressupost de 18,03 milions d’euros, està previst per setembre de 2019, i acabarien l’agost del 2020. El projecte dels vehicles el durà a terme Telefericos y Nieve, empresa filial de Leitner Ropeways, en col·laboració amb Mias Architects, que s’ha encarregat de les qüestions de disseny.

El nou Funicular es transformarà, després de la remodelació en la “Cuca de Llum” i serà la primera atracció del Parc, ja que és la que els visitants utilitzaran per accedir-hi. L’interior del Funicular quedarà liberalitzat, habilitant una major superficie disponible i convertint-se en un espai diàfan que oferirà una major permeabilitat visual interior. Així l’atracció permetrà que els viatgers puguin gaudir encara més i millor de la visita panoràmica durant el trajecte a través dels grans finestrals que hi haurà.

La vista panoràmica serà una de les maneres de poder gaudir de la nova atracció mentre duri el viatge. També s’instal·laran diverses pantalles interactives i tauletes electròniques que permetran la interacció dels viatges amb l’atracció i que tindran una funció didàctica i d’entreteniment.

Així, els viatgers podran conèixer com és el funcionament d’un funicular, la seva història, així com la del Parc en general, veure vídeos interactius i jugar a través de les tauletes tàctils, gaudint d’una completa experiència educativa.

Un disseny per millorar el confort

La il·luminació serà part important de la nova imatge de la Cuca de Llum. Es millora la il·luminació interior, i es dóna més rellevància a la il·luminació exterior, que segueix una línia més moderna i futurista, i que potenciarà el seu efecte quan es faci fosc.

El disseny de l’atracció ha estat pensat també per millorar el confort i l’experiència de l’usuari. En aquest sentit, es reduirà l’impacte acústic i de vibracions del trajecte, s’instal·larà un sistema avançat de climatització, i s’ha realitzat un disseny més depurat dels elements interiors, com els seients, molt més ergònomics i còmodes.

Es millora l’accés per persones amb mobilitat reduïda

Es prendran mesures per augmentar la seguretat del Funicular, que quedarà adaptat a les normatives vigents de transport per cable. Entre les mesures està l’inclusió d’elements antiincendi, la instal·lació d’il·luminació d’emergència i de passamans, així com una millora en el sistema d’obertura i tancament de portes.

L’operativitat també es veurà millorada ja que els 2 combois, el que fa el viatge d’anada i el que fa de tornada, podran ser operats o de manera remota amb el mode automàtic o amb un conductor a bord. A més s’ha millorat l’accés per a persones amb mobilitat reduïda adequant totalment un dels compartiments del Funicular i instal·lant un ascensor exclusiu per aquestes persones a l’estació superior.

El primer funicular de l’Estat

El Funicular va començar a construir-se al juny del 1900 per iniciativa del doctor Salvador Andreu, fundador del Parc d’Atraccions del Tibidabo. La idea va sortir arran d’un viatge a Suïssa d’un dels seus amics, on va poder experimentar un viatge amb Funicular, així que el Doctor Andreu va decidir que aquell “estrany ascensor” era el transport idoni per accedir al cim del Tibidabo.

Al juliol del 1901, el Funicular ja va fer la seva primera ascensió a la muntanya, sota la supervisió de l’enginyer Bonaventura Roig i un cop enllestides les obres es va poder inaugurar a l’octubre del mateix any. Les primeres carrosseries estaven fetes de fusta i disposaven de 5 compartiments, repartits entre les classe preferent i general, amb un capacitat màxima de 80 passatgers per comboi.

Des de llavors, el Funicular ha estat remodelat en diverses ocasions. Com a conseqüència del seu èxit, al 1922 es va canviar tota la maquinària i es va augmentar la seva capacitat, arribant a les 140 persones. Es va tornar a ampliar l’any 1958 quan també es van substituir els xassís dels antics vagons de fusta per nou vagons de xapa metàl·lica. Dos anys més tard, al 1960, es va instal·lar una nova màquina de tracció, que va permetre disminuir la durada del trajecte en augmentar la velocitat del Funicular a 4 metres per segon. La última remodelació es va realitzar al 2007, millorant la maquinària de tracció.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.