Publicitat

Fruites Alcalá, amb José María Alcalá

spot_img

Publicat el 9.2.2018 9:30

Gent de mercat

Josep Xurigué (@josepxurigue)

En José María és un fruiter sòlid amb molt d’ofici al darrera. Coneix els secrets de la fruita i ha après l’ofici de la selecció de la fruita i verdura de la seva familia. Ara ha estrenat una nova parada, amb il·luminació òptima i unes condicions més còmodes per treballar i atendre millor a la clientela. Una estrena en un mercat que ha rebut un nou impuls aquest Nadal. Us convidem a conèixer la parada del José Maria, la seva trajectòria i algun secret per conservar millor la fruita. Som-hi!

Com va ser el teu inici al mercat?
Vaig començar a la parada aquí al Mercat de Sant Gervasi quan tenia 16 anys. Ja n’han passat 40! Els meus pares ja tenien parada al mercat. Aleshores les parades del mercat, com les de fruita i verdura, eren a l’exterior. No va ser fins després que es construí l’actual mercat amb les parades interiors. He vist, per tant, una evolució destacada i molts canvis. Canvis als que ens anem adaptant sempre amb la mateixa vocació d’oferir bones solucions a la clientela.

Publicitat

José María, què ofereix com a valor singular fruites Alcalá?

Publicitat
©Mercat de Sant Gervasi

Portem molts bons productes de quilòmetre 0. Dur molts anys d’ofici, et dona coneixement i una relació de confiança amb els pagesos amb qui treballo. Són de Viladecans i del Maresme, a Vilassar. De la pagesa amb qui treballo a Viladecans, prop d’El Prat, porto unes carxofes boníssimes. Conèixer l’origen és assegurar-ne la qualitat. I oferim molt bons tomàquets a l’estiu, com també amb la coliflor i els bròquils de proximitat.
En aquest moment, entrem en la temporada de les mandarines, les taronges o bé el maduixot que ve de Huelva. La maduixa del Maresme no arribarà fins el maig o juny. I quan s’inicia la temporada de bolets m’agrada oferir a la clientela una àmplia selecció amb rovellons, camagrocs, rossinyols i ous de reig, entre d’altres.

Podem trobar una selecció de fruita d’importació a la teva botiga?
Procuro tenir les millors fruites quan són bones en origen. Així, ofereixo la pinya que ha vingut en avió i ha estat tallada en el seu punt de maduració, per poder-la gaudir aquí un dia després. O les cireres que ara són molt dolces i vénen de Xile i l’Argentina. També en aquests moments hi ha un meló de molta qualitat que ve del Brasil.
Per últim, puc dir que cada vegada són més valorades i demanades fruites exòtiques com el mango, a més d’altres fruites com els nabius, els litxis xinesos o el rambutà de Tailàndia.

Amb gairebé 40 anys al mercat has observat molts canvis?
Sí, però l’essencial, que és donar un bon servei al client i aconsellar-lo perquè mengi la millor fruita i verdura possible, no ha canviat. Abans, les compres eren a diari. Ara per diferents circumstàncies, les persones concentren la seva compra en un dia a la setmana. Abans, la fruita es comprava i es consumia el mateix dia i el gènere havia de ser més madur. Ara la fruita es vol que duri algun dia més a casa.
En aquest sentit, hi ha trucs senzills i eficaços. Per exemple, si voleu conservar més temps i en les millors condicions els plàtans, el millor sistema és guardar-los a la nevera dins d’una bossa de plàstic tancada.

Com és la teva filosofia amb la clientela?
La fruita i la verdura ha de ser de primera qualitat i ha de ser molt bona. M’agrada oferir un tracte familiar i poder orientar molt bé per satisfer les diferents necessitats de cada client. A vegades els dic que agafin una fruita o una verdura en lloc d’una altra, perquè aquell dia surt més bona. Això no ho pots fer en un supermercat, on no et poden ni saben orientar-te. El tracte que donem al mercat és personal i directe.
De moltes famílies de clients ja vénen la segona generació; vénen a comprar els seus fills. Ens coneixem de molts anys. I aprofiten el servei a domicili que oferim, des d’on rebem i repartim comandes al telèfon 93 211.62.49.

Per acabar, José Maria, consideres important la relació del mercat amb el barri?
Sí, els mercats som un espai de relació, oberts al veïnat i a les entitats del barri. I a la vegada ens agrada sortir i donar-nos a conèixer. Ja ho feien els meus pares. Així cada any participem a la Fira de la Primavera muntant un estand al carrer de Muntaner. Em sembla que és una bona ocasió per donar a conèixer la parada i el mercat, i fer tots junts barri.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Neix la Copa Sarrià, un torneig per fer barri a través del futbol

Organitzada per exalumnes del Sant Ignasi, comptarà amb la participació de vuit equips masculins de Sarrià-Sant Gervasi i espera ser un espai de trobada per a tot el veïnat

El Jardí 119, juliol de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_119_Juliol25_ok.pdf

El Jardí 118, juny de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El-Jardi_118_Juny25_ok.pdf

El Jardí 116, abril de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_116_Abril25.pdf
spot_img

Torna la cursa inclusiva d’Aspasim: Correm Junts 2025

La jornada se celebrarà el 26 d'octubre i demostrarà, una vegada més, que l'esport pot ser una eina d'inclusió i solidaritat

Nou fre a la Buenos Aires: la justícia torna a frenar l’expropiació i protecció

Després de més de cinc anys de lluita veïnal per preservar l'edifici i obrir-lo a la gent, torna a ser vigent la llicència per construir un hotel de luxe

“Viure l’espai públic”, un recull sobre el pas de la dictadura a la democràcia a Sarrià

Un grup de persones vinculades a Sarrià, i algunes que van viure aquests fets, s’han reunit per recollir informació i documentació; El Jardí en publica el llibre

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí