Divendres 01, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Joves de Sarrià ocupen uns baixos i anuncien la creació del Casal Popular 1921

Diumenge es farà la primera assemblea oberta d'aquest nou espai autogestionat ubicat al carrer Salvador Mundi

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 5.2.2021 18:54

Societat

Carme Rocamora

Els cartells apareguts a principis d’aquesta setmana a la Vila de Sarrià eren l’avís: “Si a les joves ens tanquen portes, entrem per les finestres”, “Sarrià no és de qui el paga, sinó de qui el fa viure”. Aquests proclams s’han vist des del dilluns arreu del barri, i les fotografies d’aquests cartells s’han anat compartint a perfils de les xarxes socials i per grups de Whatsapp acompanyats de diversos missatges en què es convocava una concentració amb inici a la plaça de Sant Vicenç sota el lema ‘Les joves ens quedem’. La típica cercavila, que no és una cercavila i prou. Cap a les 18.00 hores, un centenar de joves -entre ells membres d’Arran, La Tecla, la CUP, Festes Alternatives de Sarrià- han iniciat una marxa pels carrers de la Vila que ha acabat al carrer Salvador Mundi, 3 (a tocar de Major de Sarrià). Allà, s’ha anunciat la notícia: han ocupat uns baixos on volen desenvolupar un projecte autogestionat, el Casal Popular 1921. El nom escollit fa referència a l’any que la Vila de Sarrià va ser annexionada a Barcelona.

Publicitat
Anunci del naixement del Casal Popular 1921 © Elena Bulet

Feia temps que els joves planificaven l’ocupació d’algun espai buit al barri per poder-hi desenvolupar un projecte d’aquestes característiques. Va ser així com, organitzats en assemblea i tantejant diverses opcions, van topar amb els baixos d’aquest edifici, d’uns 145 metres quadrats, i que porta uns 10 anys buit. Malgrat haver intentat localitzar a la propietat, asseguren que els ha estat impossible, i veient que no hi havia cap indici que aquest espai s’habités, van determinar-se a ocupar-lo.

Publicitat
Naixement del Casal Popular 1921 © Elena Bulet

No són les mateixes persones que van impulsar l’Ateneu Popular de Sarrià -incendiat per l’extrema-dreta- però si que en part s’hi senten hereves. La diferència és que volen que l’espai sigui més obert al veïnat del que va ser l’AP. Prova d’això és que han convocat pel proper diumenge la primera assemblea oberta per començar a organitzar la gestió d’aquest espai, que imaginen com un lloc de trobada i cau per totes aquelles entitats que no tenen un espai on desenvolupar els seus projectes.

Expulsió de les classes populars i el jovent

Des del Casal Popular 1921 han elaborat un manifest en què lamenten el fet de viure en una ciutat “que destrossa els barris i divideix la població per classes”, fent que Sarrià esdevingui un oasi de tranquil·litat pels rics, “lluny de la pobresa, la desigualtat i el turisme massiu”. Asseguren que això es produeix a a costa de fer fora les classes populars, augmentant el preu de l’habitatge i expulsant el jovent: “Rebutgem l’especulació que dia rere dia aniquila la nostra vila i denunciem l’existència d’espais buits i abandonats sense cap mena d’ús, mentre nosaltres portem dècades reivindicant equipaments com la biblioteca, un local per les entitats de cultura popular i un local per les joves”, afegeixen en el manifest fundacional.

Casal Popular 1921 © Elena Bulet

Amb aquest espai, volen construir un projecte d’autoorganització, “on neixin idees per tal de revertir el procés d’elitització”, també un espai on treballar per eliminar actituds discriminatòries per raça o gènere, així com un lloc que aposti per la vida comunitària.

“Ens estimem Sarrià i no hi volem marxar. Som una vila mil·lenària que va ser annexada fa 100 anys, donant peu a l’especulació que arriba fins al dia d’avui. Som hereves dels fusters, pintors, modistes i paletes de Sarrià”.

https://twitter.com/elcasal1921/status/1357751973244731395?s=20

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.