Cultura
Jesús Mestre
Els salons de ‘La casa Amat’ ha recuperat part de la història del carrer de la Duquessa d’Orleans. Ha estat el dimarts 8 d’octubre amb motiu de la presentació del llibre de Carlos Romaní, El carrer dels Senyors (editat per Punto Rojo Libros), a la Torre Amat. Va ser un acte familiar, ja que va reunir molts membres de les nissagues Tous, Sant, Amat, Romaní… I d’història, perquè el llibre descobreix molts aspectes del passat de Sarrià, de la ciutat i, com va confirmar l’historiador Alex Sánchez, de Catalunya.
Unes escenes d’una pel·lícula de Delmiro de Caralt, filmades a principis del segle XX, on es veu a membres d’aquestes famílies jugant a tenis, a croquet i altres esports en jardins d’algunes de les cases del carrer Duquessa d’Orleans, ‘el carrer dels Senyors’, ens situaven l’època. Romaní va deixar que Sánchez fes una aproximació a la família Tous, amb origen a Igualada (i potser a Sant Martí de Tous), especialment el patriarca Nicolau Tous i Soler (1795-1870), fabricant, home de negocis i polític amb una gran influència a la Catalunya de l’època. El seu fill, Nicolau Tous i Miralpeix (c. 1810-1892) va ser el fundador de la Maquinista Terrestre i Marítima, l’empresa metalúrgica més important de Catalunya al segle XX.
Sánchez va situar l’aportació de Romaní com una “biografia d’unes famílies empresarials catalanes”, estudis que són molt indispensables. En aquest cas, l’autor ha tingut accés a documentació privada (cartes, fotografies, objectes, etc.) cosa que dóna una projecció antropològica a l’estudi, molt valuosa.
És un llibre de pes: més de 2 kg cosa que no ajuda a portar-lo al llit, per llegir una estona abans de dormir. Però és un estudi rigorós per descobrir-hi detalls de les relacions familiars de la gran burgesia catalana, de les estratègies d’enllaços matrimonials entre les famílies que vivien en el mateix carrer, com passa amb els Tous i els Sant. S’hi poden trobar anècdotes singulars, com l’atemptat de l’anarquista Ramon Archs contra Ernest Tous i Repetti, l’any 1910 a la cantonada amb Pedró de la Creu; la història del castell de l’Oreneta, construït pel mateix Ernest Tous; la relació amb els Cornet i Mas; la fàbrica La Estrella (Sant i Cia.) de Montigalà, a Badalona; els Jocs Florals (en català) i la relació amb els Serrahima, durant la postguerra; els anys que Kubala va viure al carrer…
El 20 de novembre hi ha prevista una presentació pública del llibre a la Casa Orlandai. Segur que coneixerem moltes més històries del “carrer dels senyors”.