Naturalment curiosos
Marc Talló i Neus Mestre
Durant aquestes vacances de nadal ha sortit la notícia que el brot de grip al nostre país ha evolucionat fins al punt de convertir-se en una epidèmia. Possiblement haureu sentit comentaris que diuen que aquest any la vacuna no ha estat tan efectiva com d’altres anys. Hi té alguna relació? Per què hi ha vacunes que amb una dosi són efectives i en el cas de la grip no?
La grip és una malaltia causada per un virus. El virus de la grip té la capacitat de mutar molt ràpidament, per tant cada any ens trobem amb diversos virus de la grip lleugerament diferents entre ells. Es podria fer el símil que la grip és un lladre que es pot anar canviant de roba i que el cos policial són les defenses del nostre cos. Com que el lladre (virus) canvia d’aspecte cada any, la policia (les nostres defenses) no pot reconèixer al lladre i per tant aquest aconsegueix el seu objectiu d’entrar a robar, que en el cas del virus seria escapar de les defenses i infectar-nos. Per aquest motiu, cada any som susceptibles a infectar-nos de nou de la grip, ja que les defenses de l’any anterior ja no ens serveixen. Per una part de la població la màxima conseqüència d’aquesta infecció serà febre i malestar durant una setmana. Així i tot, ens trobem que hi ha grups de risc (persones velles, nadons, gent amb el sistema immunitari deficient…) en què les conseqüències poden ser més severes o bé grups que hi estan més exposats (personal mèdic). Per a tota aquesta gent es recomana que cada any es vacunin de la grip abans de l’hivern.
Les vacunes de la grip
I com s’aconsegueix tenir vacunes diferents en funció dels tipus de virus de la grip que estiguin circulant pel món? Doncs dos cops a l’any, corresponent a cada hivern segons l’hemisferi, l’OMS fa un estudi dels tipus de virus de la grip més freqüents que es troben en circulació i es desenvolupa una vacuna que conté un fragment de cada un d’aquests virus per a poder immunitzar la població dels diferents virus de la grip.
Ara bé, aquest sistema pot funcionar molt bé o no gaire bé, com ha passat aquest any on l’eficiència de la vacuna ha estat al voltant del 20%. Això pot ser degut al fet que els virus canvien i muten d’una forma difícil de preveure i llavors la vacuna no contempla els virus que trobem circulant. En conseqüència, les persones vacunades no estaran immunitzades i patiran la malaltia.
Encara que pugui semblar un inconvenient que la vacuna no cobreixi tots els subtipus de virus de la grip i no sigui del tot eficient és molt important la vacunació en els grups de risc, ja que pot evitar conseqüències majors. A menys gent infectada, menys es podrà escampar el virus i no hi haurà epidèmies com la d’aquest any!
Marc Talló i Neus Mestre són biòlegs humans