Dijous 03, octubre 2024
21.8 C
Sant Gervasi
21.8 C
Sarrià
Publicitat

La manca d’espais, el principal problema de l’associacionisme juvenil a Sarrià – Sant Gervasi

El Consell de la Joventut de Barcelona conjuntament amb 10 entitats del districte ha elaborat un informe sobre l'estat de l'associacionisme

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 5.2.2021 10:00

Societat

Carme Rocamora

Hi ha consens: la manca d’espais i les seves condicions per poder desenvolupar projectes és un dels principals problemes de les organitzacions juvenils de Sarrià – Sant Gervasi. Així es desprèn d’un informe elaborat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), en el qual han analitzat l’estat de l’associacionisme al districte. El treball l’han realitzat de la mà de l’AEIG Montserrat Roig, AE Wé Ziza, AEIG Sant Ignasi, AEIG Santa Maria-Santa Agnès (Santes) i AEIG Bonanova, la colla bastonera El Bastó de Sarrià i els col·lectius La Pira Feminista, Arran Cassoles i SoundGervasi. Totes elles -entre d’altres- formen part de la Plataforma d’Entitats Juvenils Sarrià-Cassoles (PEJ), que sumen així nou entitats participants de l’espai i una plataforma territorial. 

Publicitat
Gràfic de l’informe del CJB

En l’informe, destaquen com al districte hi ha un total de 61 entitats juvenils, 28 de les quals són autogestionades i de base comunitària -el que entenen com a joves que s’organitzen voluntàriament amb una finalitat d’implicació col·lectiva a l’entorn i de transformació dels barris-, que són les que han analitzat més a fons. D’aquestes 28, desgranen que la major participació es fa a través d’esplais i caus (un 53 %), seguida d’organitzacions culturals (un 15 %).

Publicitat
Gràfic de l’informe del CJB

De les nou entitats amb les que han elaborat l’estudi, tres afirmen comptar amb l’espai adient per desenvolupar el seu projecte: la Plataforma d’Entitats Juvenils (PEJ), Sound Gervasi i Arran Cassoles (que es reuneixen al Casal La Tecla). En canvi, l’AE Sant Ignasi, l’AEIG Montserrat Roig i l’AE Wé-Ziza asseguren que l’espai que disposen limita el desenvolupament dels seus projectes. I la valoració és completament negativa per part de l’AEiG Les Santes, l’AE Bonanova i El Bastó de Sarrià, que asseguren que no compten amb l’espai adient per dur a terme el seu projecte. 

Pel que fa a la comunitat, totes les organitzacions asseguren tenir una bona relació amb altres entitats del territori, ja que hi ha una xarxa comunitària on l’entitat hi participa activament. 

Què demanen les organitzacions juvenils?

El CJB ha recollit les demandes de les organitzacions entrevistades amb una llista de set punts. La primera petició és el reconeixement de l’associacionisme juvenil, facilitant espais juvenils. Els agrupaments i esplais demanen, per la seva banda, espais on poder desenvolupar les seves activitats de manera adequada, ja es es troben majoritàriament en equipaments públics que “no donen resposta” a les seves necessitats. Així mateix, també reivindiquen la necessitat d’un espai urbà adequat per poder fer activitats a l’aire lliure.

Destaquen també la necessitat que es garanteixi el desenvolupament de les seves activitats en el context restrictiu per la covid-19, que ha provocat “un greuge important en l’associacionisme juvenil”, i remarquen que s’han reduït les facilitats als esplais i agrupaments: “Les condicions meteorològiques de l’època d’hivern dificulten fer l’activitat a l’aire lliure per la falta d’adequació de l’espai, i fer-ho a l’interior no és possible perquè no es disposa de prou sales.”

Precisament pel que fa a la pandèmia, l’associacionisme juvenil mostra la seva preocupació per les conseqüències comunitàries que comporta l’absència d’esdeveniments públics on generar xarxa entre entitats i vincles interpersonals: “Més enllà de l’excepcionalitat actual, demanen reconeixement a la dinamització comunitària que realitzen i que es faciliti l’obtenció de permisos que, a més, responguin a les necessitats dels projectes en relació amb horaris, localització i recursos”. Així mateix, demanen que no es culpabilitzi l’associacionisme de determinades conductes incíviques que, de vegades, es donen de forma individual.

Per últim, també assenyalen la necessitat de denunciar i acabar amb “la impunitat del feixisme que es desenvolupa al barri”, que es promoguin polítiques feministes al districte així com polítiques d’emancipació.

Albert Batlle

El CJB, un cop feta l’anàlisi de tots aquests factors, es va reunir amb el regidor del districte, Albert Batlle, i amb altres tècnics municipals. Segons expliquen, la resposta del regidor un cop exposades les demandes va ser que, per donar solució a les peticions, calia treballar “el cas per cas” i veure tècnicament si es podia donar resposta. Els va traslladar que, a hores d’ara, els esforços estan centrats en la pandèmia i que l’associacionisme juvenil no és l’únic que té aquestes problemàtiques. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.