Societat
Natalia Avellan
La falta d’espais dignes per a desenvolupar projectes continua sent un dels problemes principals als quals s’enfronten les organitzacions juvenils de Sarrià-Sant Gervasi, tal com recull l’informe elaborat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CBJ), el qual ha analitzat l’estat de l’associacionisme al districte. El treball ha estat elaborat de la mà del Centre de Recursos per Associacions Juvenils (CRAJ), AE Wé Ziza, AEiG Mare de Déu de Montserrat, Associació Juvenil Esplai Agost, Esplai Movi de Sarrià, Esplai Sant Ildefons i Arran Cassoles.
L’informe destaca que al districte hi ha un total de 44 entitats juvenils, 27 de les quals són autogestionades i de base comunitària, és a dir, que s’organitzen voluntàriament amb una finalitat d’implicació col·lectiva a l’entorn i de transformació dels barris. D’aquestes 27 -analitzades més a fons-, desgranen que la major participació es fa a través d’entitats educatives (un 65,4 %), seguida d’organitzacions culturals (un 11,5 %).

De les sis entitats amb les quals han elaborat l’informe, només una afirma comptar amb l’espai adient per desenvolupar el seu projecte, l’Associació Juvenil Esplai Agost. En canvi, l’AEIG Mare de Déu de Montserrat, l’Esplai Movi de Sarrià i l’Esplai Sant Ildefons asseguren que l’espai que disposen limita el desenvolupament dels seus projectes. I per part d’Arran Cassoles i l’AE Wé-Ziza, la valoració és completament negativa, ja que afirmen no comptar amb l’espai adient per a dur a terme el projecte.
Respecte a la relació amb la comunitat, l’opinió està totalment dividida. La meitat de les organitzacions -l’AE Wé-Ziza, l’Esplai Sant Ildefons i Arran Cassoles- asseguren que la seva relació amb les altres entitats els permet una participació activa en la xarxa comunitària. En canvi, les altres tres organitzacions -l’AEiG Mare de Déu de Montserrat, l’Associació Juvenil Esplai Agost i l’Esplai Movi de Sarrià- asseguren no participar en els diferents espais d’acció ciutadana, perquè no volen o no poden prioritzar-ho.

Les principals demandes de les organitzacions juvenils
El CJB ha recollit les demandes de les organitzacions entrevistades amb una llista de cinc punts. La primera és garantir espais dignes per a l’associacionisme educatiu. La principal problemàtica, que afronten totes les organitzacions entrevistades -i la majoria d’entitats educatives de Sarrià-Sant Gervasi- és que comparteixen espais amb molts altres agents, la qual cosa no els permet “accedir lliurement al local”.
Per això mateix, en la segona demanda, l’associacionisme juvenil reivindica la urgència d’establir un espai de joves autogestionat als barris de Cassoles i Sarrià. En aquest sentit, un grup de veïns de Cassoles ha impulsat una proposta en el marc dels pressupostos participatius d’enguany, sota el nom “Ateneu popular a Sant Gervasi de Cassoles”. “Volem un casal o ateneu gestionat pel jovent del món associatiu del barri i obert a tothom”, explica Encassolats, la plataforma d’entitats juvenils del barri.
L’informe també destaca la necessitat de donar suport i valorar l’associacionisme juvenil que organitza esdeveniments extraordinaris a la via pública. Segons han explicat les entitats entrevistades pel CJB, “no es proveeixen tots els materials requerits, es retallen els horaris de finalització, s’ofereixen localitzacions diferents de les sol·licitades o inclús no s’acaben concedint els permisos”.
La quarta demanda gira al voltant de “l’auge del feixisme a l’espai públic“, un tema que preocupa a les entitats del districte, especialment després dels episodis relacionats amb El Kubo i La Ruïna. És per això que demanen denunciar i acabar amb la impunitat del feixisme que es desenvolupa al districte.
Finalment, en relació amb l’obertura de la nova Biblioteca J.V. Foix de Sarrià, l’associacionisme educatiu demana que s’adaptin els espais i els horaris de l’equipament, per tal que sigui més flexible i s’ajusti a les necessitats del veïnat. A més, també proposa que es faciliti l’accés a la sala d’actes Carme Serrallonga i es posi a disposició de les iniciatives veïnals que vulguin trobar-se allà.
L’absència de la regidora Maria Eugènia Gay
Un cop reunides les principals necessitats de l’associacionisme, el CBJ les havia de presentar a la regidora del Districte, Maria Eugènia Gay, el 4 de març. Tanmateix, Gay no va assistir a la reunió. Tot i això, durant la trobada amb l’equip de regidoria, es va arribar a compromisos al voltant de tres demandes de les cinc presentades.