Dimecres 24, abril 2024
8.4 C
Sant Gervasi
8.3 C
Sarrià
Publicitat

La plaça de Joaquim Folguera, de punt de trobada fluvial a espai social

El soterrament de la riera de Sant Gervasi per construir el carrer Balmes va generar la plaça, que acollí l'ajuntament i el mercat

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

L’indret on ara hi ha la plaça de Joaquim Folguera, era el punt de trobada del torrent de Castanyer —que baixava per on ara hi ha el carrer de Teodora Lamadrid— amb el de la riera de Sant Gervasi, l’actual carrer Balmes. A causa del fort creixement de Sant Gervasi de Cassoles a la segona meitat del segle XIX, Ajuntament decideix fer unes noves cases consistorials amb les escoles, l’escorxador i un espai regularitzat on els mercaders i pagesos podien posar parada, inaugurat l’any 1884. Davant de l’Ajuntament es va deixar prou espai per fer-hi una plaça, que va rebre el nom de Constitució, avui Frederic Soler. A l’altre costat, davant la riera i el turó del Putxet, s’hi va construir el 1912 un mercat cobert. A la part sud, hi havia la fàbrica de perfums Icart.

Publicitat

No va ser fins a partir dels anys vint, amb l’aprovació del projecte del carrer Balmes que va suposar soterrar la riera de Sant Gervasi, quan l’espai es va configurar com una plaça irregular. El 1933 es dedica al poeta i crític literari Joaquim Folguera i Poal. La urbanització de l’espai finalitza a principis de la postguerra i el 1942 es decidí canviar el nom pel de plaça de Núñez de Arce, en honor al poeta, periodista i polític castellà Gaspar Núñez de Arce. El 1964 es van enderrocar els antics ajuntament i mercat, i es va construir un nou mercat, més modern i amb pàrquing, que és el que hi ha actualment. També es completà la urbanització de la plaça, ara enjardinada i amb la boca d’accés a l’estació dels ferrocarrils. El 1980 es va aprovar la nova dedicació a Joaquim Folguera, dins del programa de normalització lingüística del nomenclàtor.

Publicitat

Aquesta plaça va acollir atraccions de la Festa Major de Sant Gervasi des dels anys trenta, i avui s’hi celebren fires i mostres del comerç local. És un punt de sociabilitat actiu en els límits dels barris de la Bonanova i del Putxet.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.