Dimecres 24, abril 2024
16 C
Sant Gervasi
15.9 C
Sarrià
Publicitat

La recuperació de drogodependents a través de l’exercici físic: la tasca d’Esportsalus

La fundació té previst oferir en un futur proper serveis relacionats amb la pràctica d’exercici físic i salut, obert als ciutadans del barri

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Treballant al Barri

Jesús Mestre

L’exercici físic i l’esport són activitats que poden ajudar a millorar el benestar personal, la salut i la inclusió social de les persones, sobretot d’aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat. La Fundació Esportsalus, creada el 1986 i amb presència a Sant Gervasi des del 1998, treballa en un projecte que té com a missió el fet d’utilitzar l’exercici físic i l’esport com a eina per aconseguir la inclusió social de persones vulnerables.

Publicitat

La història de la Fundació Esportsalus s’inicia l’any 1982, amb l’Associació Sportdrog, que es dedica a la recuperació personal i social de drogodependents a través de l’exercici físic i l’esport. L’any 1992, Sportdrog va donar el relleu a l’Associació Àmbit Esport, que incorporava altres poblacions en situació vulnerable, com ara els interns de centres penitenciaris, migrants, joves, etc. L’any 2004, l’associació s’agermana amb l’Institut de psicologia Mensalus i es constitueix la Fundació Mensalus que, uns anys més tard, el 2010, dona pas a la Fundació Esportsalus.

Publicitat

El Jardí va visitar Esportsalus a les modernes instal·lacions del carrer Teodora Lamadrid 47, a un pas del passeig de Sant Gervasi, i vam parlar amb Rafael Nebot Vilar, president del Patronat, i Mariona Corbella, directora de la fundació. L’equip de gestió reuneix 11 professionals, entre els quals hi ha fisioterapeutes, psicòlegs especialitzats en l’esport o en la sanitat, metges de medicina esportiva, llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, treballadors socials i personal administratiu i de suport.

Les activitats de la fundació es canalitzen en diversos programes d’actuació, nou en aquests moments, amb una mitjana anual de més de 7.300 intervencions a tot Catalunya. Els programa que reuneix més participació és el FORT, dedicat a la formació de tècnics esportius —té una mitjana de 2.150 participants l’any—, es dirigeix a estudiants de titulacions esportives per formar-los en la prevenció, detecció i intervenció en conductes de risc. També són molt populars els programes FITjove —amb uns 1.900 participants l’any—, De marxa fent esport —uns 1.800 participants l’any— i Taller de prevenció a l’ESO —uns 507 participants l’any—, dirigits a adolescents, sobretot de 16 a 18 anys, i que donen eines de prevenció per a persones amb conductes de risc.

Cal fer esment del programa més antic, Esportiu, per adults en risc d’exclusió —450 participats a l’any—, el que va donar lloc al projecte de l’entitat i encara ara és el programa més rellevant en quant a recursos que s’hi destinen i resultats que s’obtenen; és per a persones que es troben en situació vulnerable i en risc d’exclusió social per diverses i molt variades causes. O als que es dediquen a població interna de Centres Penitenciaris o a excarcerats afectats pel VIH. Finalment, cal fer menció a un programa de recent implantació, el Servei d’assessorament i promoció d’exercici físic i hàbits saludables, dirigit a persones adultes en situació vulnerable. Ara preparen un programa de prevenció de l’ús inapropiat de l’exercici físic, dirigit a la població general que practica esports amateurs amb un possible ús abusiu o poc saludable de l’exercici físic; i també un programa sobre el consum inadequat de begudes energètiques i altres substàncies.

Per poder fer totes aquestes activitats, Esportsalus col·labora amb les principals institucions del país (Generalitat, ajuntaments…), i universitats o escoles amb grans instal·lacions esportives. La Fundació té previst oferir serveis relacionats amb la pràctica d’exercici físic i salut, oberts als ciutadans del barri en un futur proper.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.