Dimarts 19, març 2024
13.3 C
Sant Gervasi
13.2 C
Sarrià
Publicitat

L’AV de Sarrià apropa l’Agenda 2030 al veïnat amb una iniciativa pionera a la ciutat

Ha creat un pla d’acció propi per incorporar a l'agenda del barri la importància de contribuir localment en l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 7.5.2021 10:00

Societat

Carme Rocamora

L’any 2015  els 193 estats membres de l’ONU es comprometien amb l’Agenda 2030, un pla d’acció que recull 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) perquè els països i les societats avancin de manera justa i inclusiva, sense deixar ningú enrere. Un repte global, però que només es pot assolir amb l’acció local. I això és el que ha assumit al peu de la lletra l’Associació de Veïns de Sarrià, que està desenvolupant un pla d’acció propi per divulgar i moure consciències sobre la importància d’aquest agenda i per aconseguir que el veïnat del barri es faci seus aquests objectius. 

Publicitat

A Barcelona, l’agenda es va presentar el 2020, en plena pandèmia. L’Ajuntament haurà de fer polítiques públiques per contribuir en l’acompliment d’aquests objectius, però sobretot serà crucial el compromís de la ciutadania. Però és prou conegut aquest pla d’acció entre el veïnat barceloní? Possiblement no, i això és un dels motius pels quals l’AV sarrianenca la vol abordar i treballar directament de la mà del veïnat. Des de fa uns mesos, es reuneixen un cop a la setmana de forma telemàtica l’Eva Ceano, el Jordi Bosch, l’Herminia Abellan, l’Elsa Corominas i la Susana Serantes. Un grup de persones que voluntàriament i per compromís amb una societat més sostenible volen posar aquesta qüestió damunt l’agenda del barri. Ens ho expliquen a El Jardí.

Publicitat

El grup de treball funciona amb metodologia àgil: un mecanisme sorgit en el món de les start-ups i que consisteix a formar un equip que pugui fer un projecte de manera ràpida començant per l’acció i no tant pels plans previs de planificació. Per començar tot plegat, van elaborar un formulari per saber l’opinió de la ciutadania sarrianenca sobre quines accions de l’Agenda 2030 són aplicables al barri i així seleccionar sobre quines caldria treballar segons el parer del veïnat. En total, van contestar 119 persones. A partir d’aquí, l’AV va fer un primer llistat dels objectius escollits, entre els quals hi ha assegurar que l’ingrés mínim vital arribi a totes les persones que el necessiten, eradicar la violència masclista, augmentar les oportunitats laborals per a les persones joves, incrementar la superfície arbrada dels carrers i places, reduir la violència i augmentar la percepció de seguretat i més transparència per part de l’Ajuntament, entre molts d’altres. Aquests resultats i la presentació del projecte es van explicar en el passat Consell de Barri de Sarrià, on els diversos representants del Govern municipal van celebrar que s’hagi impulsat una iniciativa d’aquestes característiques i van manifestar el desig que sigui exemple per altres barris de la ciutat

Sessió de treball del grup impulsor

Ara, el grup de treball, haurà de veure amb quines accions pot fer aterrar aquests objectius: “El repte ha sigut fer l’aterratge al barri. Anar de les grans ambicions de l’Agenda 2030 i triar quines són més aplicables en el nostre context immediat com a veïns i veïnes”, detalla l’Elsa, que espera que un gran tema com aquest no quedi en “una declaració d’intencions”, sinó que tingui incidència en les accions del dia a dia de les persones.  “Sembla que el planeta és tan gran que no es pot fer res, però es poden fer petites coses per anar sumant”, afegeix l’Eva, que al cap i a la fi va ser qui va proposar a la Junta de l’AV dur a terme aquest projecte.  “Som agenda de barri, i volem introduir aquest nou concepte de comunitat al pla de futur de Sarrià”, tanca Jordi Bosch. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.