Societat
El Jardí
Sarrià a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El divendres 21 d’octubre el vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d’ERC, Raül Romeva, va recórrer diverses entitats vinculades a projectes comunitaris que aposten per una ciutat més sostenible i social. El republicà va visitar l’Associació de Veïns de Sarrià, la Fundació Aspasim, la Xarxa de la Mobilitat Escolar de Sarrià, l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i la plataforma Defensem Can Raventós.
La ruta de Romeva va començar amb una trobada amb dos dels impulsors de la Xarxa Agenda Sarrià 2030, a la seu de l’Associació de Veïns de Sarrià. Romeva va tenir ocasió de conèixer aquest projecte tan innovador per apropar i contribuir a concretar els anomenats ODS des del mateix barri. La xarxa és una bona oportunitat per constatar que els objectius acordats a Nacions Unides, tot i que poden semblar abstractes i llunyans, tenen una aplicació al dia a dia.
A continuació, va visitar el taller de la Fundació Aspasim al carrer Cornet i Mas, on va poder conèixer de primera mà la iniciativa conjunta amb l’Eix Sarrià que dona una segona vida a les bosses de paper. El projecte és un bon exemple de sinèrgies entre entitats del barri i a la vegada fomenta la reutilització i la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual greu.
La tercera visita del matí va portar a Raül Romeva al mur que envolta la finca de Can Raventós. Al costat de la tàpia, testimoni dels actes reivindicatius de la plataforma Defensem Can Raventós, va poder conèixer de primera mà la demanda veïnal perquè el govern municipal treballi per aconseguir la permuta de la parcel·la i que d’aquesta manera es protegeixi el patrimoni verd i arquitectònic de Can Raventós, i passi a ser un refugi climàtic obert al barri.
El recorregut per Sarrià encara va comptar amb dues parades més, la primera al Cafè Casa Orlandai amb un dels impulsors del Bicibús de Sarrià (el primer de la ciutat i amb la ruta més llarga del món amb quatre quilòmetres de recorregut) i amb una iniciativa en paral·lel que ha sorgit en els darrers mesos: la Xarxa de la Mobilitat Escolar de Sarrià que treballa perquè l’accés als centres educatius del barri, que molts d’ells donen servei a escolars i estudiants d’altres barris de la ciutat, sigui per mitjans sostenibles i segurs.
La següent parada, i la darrera del matí, va ser a l’Institut Químic de Sarrià, on es treballa des de la recerca per combatre el canvi climàtic. Allà Romeva, acompanyat durant tot el matí pel portaveu dels republicans a l’Ajuntament i regidor adscrit a Sarrià – Sant Gervasi d’ERC, Jordi Coronas, i de la portaveu d’ERC al districte, Mercè Amat, es va reunir amb el Degà i una professora investigadora del Departament de Bioenginyeria, amb qui la petita comitiva va visitar els diversos laboratoris en què s’hi desenvolupen projectes ambientals vinculats al tractament i reutilització d’aigua, economia circular (bioplàstics) i mitigació de l’impacte de els gasos d’efecte hivernacle entre d’altres.
Noves al·legacios al projecte de pisos de luxe a Can Raventós
La trobada amb la plataforma Defensem Can Raventós va coincidir en un moment en què la plataforma ha presentat de noves al·legacions a la construcció de més d’una trentena de pisos de luxe al que es considera l’últim pulmó verd del nucli antic de Sarrià: la finca de Can Raventós. Els veïns fa temps que defensen irregularitats en el futur projecte en aquest espai privat, i confien poder aturar-lo i que el barri guanyi un espai verd.
Fa una setmana Defensem Can Raventós va rebre de part de l’Ajuntament de Barcelona un informe tècnic jurídic en què s’alerta que s’està preparant la llicència d’obres per tirar endavant aquests edificis en el període d’un any. “Ens vam espantar”, diu a El Jardí una de les portaveus de Can Raventós Eulàlia Marquès, que recorda que Districte es va comprometre a estudiar la possibilitat de fer una permuta d’espais que permeti salvar els jardins. Tot i això, el regidor del Districte, Albert Batlle, ha reiterat en diverses ocasions que aquesta permuta només serà possible si la propietat s’obre a negociar.
Durant la trobada amb la plataforma, Romeva es va comprometre a signar el manifest de suport que demana impedir la construcció d’habitatges de luxe en aquest punt del barri. Un manifest que compta a hores d’ara amb més de 2.300 adhesions, ente veïns i entitats.
Romeva és un reconegut ecologista des de fa anys, i abans de formar part d’Esquerra Republicana i d’acabar a la presó per formar part del Govern que va impulsar el referèndum d’independència del 2017 a Catalunya, va ser eurodiputat per Iniciativa Catalunya Verds (ICV).