Divendres 08, desembre 2023
10.9 C
Sant Gervasi
10.8 C
Sarrià
Publicitat

Les Planes inaugura el seu Banc del Temps per sumar i crear xarxa d’ajuda entre els veïns

La iniciativa consisteix en què veïns donen el seu temps i a canvi en reben per part d’altres

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 20.3.2019 20:33

Societat

Carme Rocamora

Que et canviïn un fluorescent, disposar d’un conductor perquè et porti al Clínic, que et facin una traducció d’un text a l’anglès o anar a fer una passejada històrica. Tot això pot no costar diners a Les Planes, només temps. Aquesta és la filosofia del Banc del Temps, donar temps a canvi de rebre’n.

Publicitat

Després de més de 10 anys de feina de molts actors del barri i del districte, aquest dimecres s’ha presentat al Centre Cívic L’Elèctric el Banc del Temps de Les Planes, una iniciativa que contempla que els veïns facin xarxa i es coordinin per oferir el seu temps a canvi de rebre’n: no hi ha diners, la moneda de canvi són les hores que uns i altres donen. L’única cosa que costaria diners són despeses en material: la benzina si una persona fa de conductora, o les eines per arreglar una avaria, per exemple.

Publicitat

Dinàmiques de grup

Així doncs es crea una cartera de persones que poden donar i rebre diversos serveis, a una persona en concret, però també a grups. De fet, les dinàmiques de grup són una de les vies per compensar temps a les tres persones secretaries que coordinen el projecte: si una persona dona dues hores fer per una xerrada d’història, es fa un recompte de totes les persones assistents, a les quals es descompta una hora, que va a sumar les hores negatives dels secretaris que estan donant hores per gestionar el funcionament del Banc.

Un projecte sense fronteres

En el projecte estan convidats tots els veïns de Les Planes, de fet, ara mateix, l’objectiu principal es visibilitzar-lo per tal d’augmentar la xarxa i que comenci el seu funcionament efectiu. Però no només cal que siguin veïns de Les Planes, també poden ser d’altres barris de Barcelona, atès que es un projecte que existeix a barris d’arreu del món, de fet un dels seus impulsors, Jaume Teixidó, ha dit que la idea és que no tingui municipis: “És un intercanvi i no hi ha fronteres.”

Jaume Teixidó en la seva intervenció a la presentació del Banc del Temps

Un lideratge molt compartit

Tot i ser un projecte que funciona a diversos districtes de Barcelona o altres països del món, són els veïns els que el gestionen i coordinen a nivell local i fixen les normes del joc, i en aquest cas el projecte del Banc del Temps a Les Planes compta amb el lideratge de l’Associació de Veïns de Can Rectoret i també amb el suport del centre de serveis socials, el CAP Vallvidrera, el CAP Les Planes, la Parròquia de Les Planes, el Centre Cívic L’Elèctric, el Casal de Barri del Rectoret i l’Ajuntament de Barcelona i Districte.

Inscripcions gratuïtes

Tots els veïns de Les Planes poden participar d’aquest projecte i per fer-ho els membres a l’hora d’inscriure’s han de concretar quant de temps poden oferir i per quins serveis. A l’hora de donar-se d’alta de soci —així es coneix, tot i que no s’ha de pagar res, sinó que fer-se soci és inscriure’s—, els veïns donaran el seu perfil amb informació útil pel sol·licitants d’activitats i serveis i també pels que n’ofereixen, dades que apareixeran en una xarxa digital a la qual només tindran accés les persones sòcies.

Per inscriure’s, ho poden fer al Casal de Barri del Rectoret o bé al Centre Cívic l’Elèctric.

Així, amb aquest projecte es pretén cobrir també alguns serveis als quals els mateixos serveis socials han dit que no poden arribar, i fomentar que la gent s’impliqui en la comunitat veïnal d’una manera més còmoda i fàcil. També pot servir per demostrar a persones que creuen que no poden aportar res que en realitat sí que poden: com ara l’experiència de la gent gran per explicar la història del barri.

Pressupost municipal

Els organitzadors han agraït el suport explícit tant de serveis socials com del Districte, dirigint-se directament al conseller de Barcelona en Comú, Joan Manel del Llano, present a la inauguració, i han esperat que el proper mandat també en doni suport, però també han reclamat més pressupost municipal per poder desenvolupar el projecte.

De moment des de Districte s’han subvencionat 600 euros a la iniciativa, que serviran per pagar l’assessorament jurídic que l’associació Salut i Familia demana al Banc del Temps. Ara, els veïns demanen més diners per poder desenvolupar activitats i pagar publicitat per donar a conèixer el projecte, després de saber que l’Ajuntament de Sant Cugat destina 2.500 euros de pressupost al seu Banc del Temps, que està considerat servei municipal, tal com han explicat membres d’aquest Banc que han assistit a la presentació per explicar la seva experiència.

Districte ha demanat en la presentació als organitzadors que comencin a fer xarxa i que facin crèixer el projecte i que llavors, veient les necessitats, contemplaran l’opció de destinar-hi més diners.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.