Especial Sant Jordi
Novetats de l’editorial ‘La Vocal de Lis’
Des del dimecres 20 fins al dissabte 23 d’abril, La Vocal de Lis posarà una parada al passatge Arcàdia per la signatura de llibres per part dels autors. El dissabte 23, diada de Sant Jordi, també posarà parada a l’avinguda Diagonal cantonada amb Balmes, i a Pedralbes Center.
El fillol de Sant Jordi i el drac vermell
Elena Bulet
Tots coneixem la llegenda de Sant Jordi, però com haurà avançat a través dels anys? Aquest llibre presenta la història d’amistat entre el fillol de Sant Jordi, un nen del segle XXI, i el famós drac de la llegenda, anomenat Roig.
El Jordi, el fillol del conegut cavaller, s’ha escapat de palau perquè està fart que el tractin com un nen petit. Ell vol créixer, ser gran i acompanyar el seu padrí a rescatar princeses. Coneixerà en Roig, un drac mil·lenari que canta en llatí balades de la Shakira. Aquest el portarà a passejar per la selva de l’Atlàntida i li ensenyarà que “totes les coses tenen el moment just a la vida”. Si correm massa per aconseguir-les, tenim el perill de fer-nos vells massa aviat.
La història transcorre a partir de diàlegs, que presenten un punt d’humor i estan molt adaptats als nostres temps. Apareix la dependència envers les noves tecnologies i també la poca cura que tenim del medi ambient.
És un llibre molt agradable, apte per a tots els públics i fàcil de llegir. El text de l’escriptor i periodista Octavi Franch està acompanyat pels dibuixos de la il·lustradora Mercè Armengol. Junts, conformen El fillol de Sant Jordi i el drac vermell, una obra que convida a reflexionar sobre el nostre modus vivendi.
Sota la catifa
Aquest llibre és un recull de relats de suspens i d’intriga ambientats a Sant Gervasi. Els seus autors, tots ells vincualts al barri, ens parlen també de la memòria, dels comptes pendents amb el passat, de motius amagats en els racons més obscurs de l’ànima i de la fina línia entre l’amor i l’odi.
A Sota la catifa hi caben històries inquietants i inesperades, absurdes i desconcertants… Són històries embolcallades en forma de poema, microrelats, conte curt i relat llarg. La varietat de temes, veus i escenaris que configuren aquesta obra tracen amb originalitat i un toc de gosadia un fresc de la vida qüotidiana, diversa, complicada i a vegades inversemblant.
El llibre ens interpel·la, ens incita a fer-nos preguntes, i ens convida a llegir tot teixint una història irrepetible, única i particular.
Recomanacions de la Casa Usher llibreters
FICCIÓ:
La confessió de la lleona, de Mia Couto (ed. Periscopi)
La missió de caçar a la lleona que mata a les dones del poblet de Kulumani, serveix a l’autor per explicar-nos com si fos una llegenda, les creences dels habitants de Moçambic, el paper fonamental de les dones en aquesta comunitat. En una mescla de realitat i superstició, Mia Couto denúncia l’opressió contra la dona que encara ara existeix en moltes parts d’Àfrica.
Tomoji, de Jiro Taniguchi (ed. Ponent Mon)
Una nova novel·la gràfica del mestre Taniguchi: hi tornem a trobar tant els paisatges serens com els personatges delicats, tant del gust de l’autor. En aquest volum, Taniguchi ens presenta la infància i adolescència de Tomoji Uchida, així com el Japó més tradicional i desconegut per als occidentals.
Manual per a dones de fer feines, de Lucia Berlin (ed. l’Altra)
Ens trobem davant d’un recull dels millors contes de Lucia Berlin, autora americana desconeguda fins ara pel públic català. Els relats de Berlin ens traslladen a una Amèrica profunda i inhòspita i estan protagonitzats per dones que lluiten dia rere dia per sobreviure a la ciutat.
Tú no eres como las otras madres, de Angelika Schrobsdorff (ed. Periférica & Errata Naturae)
L’autora reconstrueix a partir de cartes, records familiars, testimonis d’amics i coneguts, fragments de diaris, textos perduts… la vida de la seva mare, des de l’efervescent Berlin dels anys 20 fins a l’exili a la Bulgària dels anys 40. La vida d’una dona enlluernadora que estimava i vivia amb una força extraordinària.
Una veu de nit, d’Andrea Camilleri (edicions 62)
Un nou cas del comissari Montalbano, que ara ja té 50 anys però no vol deixar encara la seva feina a la policia. Aquest cop s’enfronta a un cas que tothom dóna per descomptat que ha estat un suïcidi, però ni Montalbano ni el forense ho tenen tan clar…
ASSAIG:
Confessions d’un culer defectuós, de Sergi Pàmies (ed. Empúries).
Pàmies ha escrit un llibre sobre el Barça, però mai es pot parlar del teu equip de futbol sense parlar d’un mateix. D’aquesta manera el llibre esdevé unes memòries dels seus vint anys com a comentarista i espectador del joc del Barça: de partits que queden en el record, de jugadors pels qui sents una predilecció inexplicable, d’anècdotes familiars lligades a aquest esport…
Temps de segona mà: la fi de l’home roig, de Svetlana Aleksiévitx (ed. Raig verd)
A través d’entrevistes a diferents testimonis, com l’última guanyadora del Premi Nobel de Literatura li agrada fer, descobrim la cara més amagada de la Rússia dels darrers vint anys: de com la fi del comunisme soviètic i l’entrada al ferotge capitalisme ha canviat les vides quotidianes de la gent.
Teoria i pràctica del pa amb tomàquet, de Leopoldo Pomés (ed. Tusquets)
Per celebrar el 30è aniversari de la primera publicació del llibre, l’editorial Tusquets ha reeditat en una edició especial aquest clàssic dels receptaris de cuina. Acompanyat de les il·lustracions de Juliet Pomés Leiz i un pròleg de David Trueba, recuperem les 70 suculentes receptes que Pomés va recopilar per reivindicar el plat estrella de les nostres cuines.
La última modelo, de Franck Maubert (ed. Acantilado)
L’autor, fascinat per les pintures i escultures de Alberto Giacometti, busca, troba i s’entrevista amb la seva última amant i model, Caroline. Ens trobem davant d’un text mínim en què es parla de l’art i de l’amor, dos temes irremeiablement lligats per Caroline quan recorda les sessions de pintura de Giacometti, la passió de l’artista per ella i per l’art, la frustració de l’artista davant d’unes escultures ales que adorava i odiava amb la mateixa força, les nits en el seu taller entre pots de pintura, guixos i llenços en blanc…
Dadnos precipicios: poemas y canciones, de Ferran Pontón (ed. 66 RPM)
Aquest és un llibre del naixement d’un disc. En la primera part hi trobem les lletres de les cançons de l’últim disc del grup Egon Soda, i a la segona la vivència de l’estudi de gravació, quan els poemes s’aixequen del paper i es converteixen en música. El llibre es presenta acompanyat d’un pròleg de Santi Balmes, cantant de Love of Lesbian, i les il·lustracions d’Eugènia Anglès.
INFANTIL:
Así gira la tierra, de Martine Laffon (ed. Silonia)
Quatre gegants arriben a la terra i cadascú tria un element: el foc, l’aigua, la terra i l’aire i decideixen reemplaçar al Sol que ja està cansat de moure’ s al voltant de la Terra, A partir d’ara els quatre gegants hauran d’empènyer la Terra perquè sigui ella la qui giri al voltant del Sol. Una faula amb il·lustracions estampades de Mayumi Otero.
Això era un alfabet, d’Oliver Jeffers (ed. Andana)
Oliver Jeffers s’inventa per cada lletra de l’alfabet un conte ple de disbarats i ple de dibuixos acompanyant cada lletra: a la R uns robots que roben núvols per tot el món, a la P una pastanaga tan ximpleta que no sap que és una pastanaga i a la A un astronauta que mai ha pogut enlairar-se amb el seu coet perquè té por a les altures…
Esto no es un libro, de Jean Jullien (ed. Phaidon)
Un llibre de cartó per als més petits… però, això no és un llibre, és la boca oberta i plena de dents d’un monstre pelut! No, no… a la següent pàgina s’ha convertit en un ordinador portàtil i a la següent en una tenda de campanya! Un llibre per jugar i per convertir-lo, gràcies a la imaginació, en qualsevol cosa que necessitem.
En Xot i els amics de la nit, d’Agustín Comotto i Gemma Ágeda (ed. Llibres dels Tres Quers)
En Xot és un mussol que viu en una branca del bosc, des d’allí amb els seus ulls grans i grocs ho veu tot i en aquest conte amb lletra de pal, ens presenta a tots aquells animalons que quan cau la nit, surten a passejar: l’òliba que dorm de dia, el gripau que s’amaga a l’estanc fins que surt la lluna i el porc senglar que busca bolets per sopar.
Sant Jordi de les Galàxies, de Jaume Copons i Lliliana Fortuny (ed. Combel)
És el dia de sant Jordi i la mare de l’Agus obre un llibre que no havia d’obrir: d’entre les pàgines surt un drac de les Galàxies que vol destruir la terra! Com ho faran l’Agus, el sr. Flat i companyia per tornar-lo dins del llibre abans que el Doctor Bot i el seu ajudant l’adoptin com a mascota? Aquest sant Jordi el tindrem ple de dracs, roses, llibres, monstres i espases làser…