Arts i lletres
Jesús Mestre
El Teatre la Gleva va oferir la primera representació pública un dia especial, el dijous 26 d’octubre. Aquell vespre segurament el més sa era anar al teatre i riure a gust de la situació política que estem vivint. I Mali Vanili ho van propiciar: unes 50 persones omplien les cadires d’aquest nou i acollidor teatre, i l’obra (Espanya, carinyo) Lo nostra no funciona, era el remei molt oportú per superar l’estrès que s’havia viscut al llarg de la jornada.
El nou teatre és una aventura que té l’origen en l’Estudi Bárbara Granados, una productora audiovisual del carrer Francolí que cercava un espai proper per fer-hi un plató. I ho van trobar ben a prop, en la casa que havia estat les carboneres del carrer La Gleva. Al projecte s’hi han afegir empreses col·laboradores (Aurora Il·luminació, Emotions Plus Concept, BCN360º…), que van proporcionar suport tècnic, i gent vinculada al sector, com Juli Modesto, David Sardà, Rafa Puig-Samper i Albert de la Torre. Amb l’Albert, periodista, crític d’art i persona vinculada a l’estudi de la Bàrbara, xerrem una estona abans de l’estrena. Ens explica com, al llarg del darrer any, el projecte de fer un plató s’ha anat transformant per incloure també un teatre, la forma com s’hi ha anat afegint els diversos socis i col·laboradors, i la difícil negociació amb el Districte de Sarrià-Sant Gervasi, molt reticent a què s’obrin locals públics de lleure en zones de nucli antic com, sembla, és aquesta part del Farró; això ha estat el més complicat de superar.
Finalment van arribar totes les autoritzacions i el dijous 19 d’octubre es va inaugurar el projecte, que té com a programadora Júlia Simó Puyo pel seu coneixement d’allò que es cou en el món teatral català actual. Però La Gleva teatre-espai cultural, vol ser més que un espai de representacions escèniques. De dia està obert al públic des de les 9 del matí com a llibreria, cafeteria, espai de lectura i de tertúlia. Els dilluns i dimecres al vespre acull a diverses entitats i alumnes dels instituts del barri per fer-hi reunions o activitats. Fins i tot s’han posat d’acord amb el filòsof Ricardo Bravo per organitzar conjuntament el Teatro de los Libros, que vol oferir la possibilitat de comprar i llegir llibres sobre filosofia i teatre, tot prenent un cafè. Finalment, de dijous a diumenge, hi ha les representacions teatrals.
Tornant a Mali Vanili, als còmics i músics Jofre Borràs i Miquel Malirach, dir que l’obra es podrà veure aquest cap de setmana i de dijous a diumenge de la setmana vinent, fins al dia 5 de novembre. Tal com ells mateixos ho defineixen, és “una comèdia d’humor anti-intel·lectual, un show pop d’autoajuda, una gamberrada extraordinària”, en la que presenten la improbable història dels seus millors fracassos. L’espectacle dura prop de 90 minuts que passen volant entre una fina sàtira social i política, i les acurades versions de cançons de gèneres molt diferents, des del hip-hop a la bossa nova, aturant-se en versions de cançons molt conegudes de David Bowie, Manel o de Sisa, entre altres. Així, aquests dies d’alta tensió política, és gairebé terapèutic fer una parada a La Gleva i fer-te un tip de riure tot prenent una cervesa amb un grup d’amics i amb el caliu de barri.
Teatre de la Gleva
La Gleva, 19, Farró
https://www.laglevateatre.com/