Política
Juanjo Compairé
“Hem de recordar que a les darreres eleccions vam guanyar a Catalunya, però també aquí a Sarrià”. Amb aquestes paraules el president d’ERC a Sarrià – Sant Gervasi, Oriol Carbonell, ha començat l’acte de campanya dels republicans, que dimarts 14 de maig ha omplert la Plaça de la Vila.
La presència de la plana major dels republicans feia pensar com és de cobejada per aquest partit la victòria al nostre districte, també en aquestes eleccions, i el fet que hi hagués nombrosos mitjans de comunicació encara donava més rellevància a l’acte. Presidia el míting una enorme fotografia del líder d’ERC empresonat, Oriol Junqueras, quan tan sols unes hores abans la Junta Electoral li havia prohibit assistir al debat electoral de les eleccions europees de TV3.
Un nou contracte de ciutat basat en la confiança
Gemma Sendra, regidora d’ERC a l’Ajuntament, ha començat la seva intervenció acusant els fons voltors que s’han apoderat de la ciutat “durant l’època de l’alcalde Trias i la seva política business-friendly”. També ha acusat el govern d’Ada Colau, que “ha gesticulat molt, però ha fet molt poc”.
Tots els problemes, doncs, segons el seu parer, s’han agreujat, com el fet que hagi augmentat el nombre de persones que necessiten assistència dels fons socials. I ha afegit que els reptes globals als que ens enfrontem són ara més importants: el canvi climàtic, l’emergència habitacional, la regulació del turisme, la seguretat, la precarietat especialment de la gent jove, … Necessitem, per tant, afirma, un nou govern que posi les bases d’un nou contracte de ciutat, basat en la confiança.
Ha qualificat Barcelona com a una ciutat d’èxit, però ha afirmat que la riquesa que genera s’ha de poder compartir. “Per això cal una aposta molt forta per la creació de cultura, que contribueixi a constituir una ciutadania apoderada”.
És important, ha dit, que les diverses creacions culturals s’articulin entre sí i que “envaeixin l’escola”. Que hi hagi un fil conductor entre la biblioteca escolar i la de barri; que també la universitat, el Liceu i el TNC envaeixin tota la ciutat. Tot això, ha reblat, és el que representa l’11 de setembre o el 8 de març: la ciutadania activa i critica que és la base de la ciutat republicana. I ha reivindicat l’equip d’ERC i la figura d’Ernest Maragall com artífexs d’aquest contracte.
Una ciutat pròspera “de la que ens sentim orgullosos”
El candidat número 3 i veí del districte, Miquel Puig, ha explicat a l’inici de la seva intervenció perquè s’ha implicat en el projecte republicà, començant per les seves relacions antigues amb l’Ernest Maragall i més tard amb Oriol Junqueras. I “si t’ho demana una persona que és a la presó per una causa justa, no t’hi pots negar”.
Barcelona ha de ser una “ciutat pròspera, de la que ens sentim orgullosos”. Ha tornat a esmentar l’època de Trias com la del “sí a les empreses i no als ciutadans” i la de Colau, que ha estat la del “no a les empreses, sí als ciutadans”.
Hem de fer sorgir una aliança, ha dit, entre els interessos de les persones i els de les empreses, i ha assegurat que les institucions han d’estar per això.
“Barcelona és un projecte d’èxit sorgit els anys 80 i 90, però que ara cal redefinir. No podem continuar amb el model actual de salaris baixos i lloguers alts, com passa en moltes altres ciutats globals”. Hem, diu, de “socialitzar l’èxit” de la ciutat.
Puig ha acabat lloant Sarrià. Viure a Sarrià per ell és “viure en una ciutat global, però amb els avantatge de viure en un poble”. “Vull que tots els barris de Barcelona tinguin un centre com el de Sarrià, un centre humà”. I, per tant, ha promès que la nostra vila tindrà una Biblioteca.
Voluntat europeista i feminista
Diana Riba, candidata d’ERC a les eleccions europees, ha començat denunciant la repressió que impedeix el seu company Raül Romeva poder participar en la campanya. “Posem Espanya i Europa davant del mirall”, ha insistit. Tot reivindicant la voluntat europeista del partit, considera que aquestes eleccions són crucials per al nostre continent davant de l’ascens de l’extrema dreta. “Europa ens pertany i cal fer-la pròpia”. Els grans problemes (el canvi climàtic, les migracions, el terrorisme, entre altres) només se solucionen des d’Europa, ha assegurat.
Ha acabat reivindicant-se com a feminista. Tot esmentant les dones candidates, ha afirmat que “quan una dona entra a la política, canvia la dona; quan moltes dones entren en política, canvia la política”.
“Bona tarda, Badalona valenta, Barcelona valenta!”
El vicepresident del govern, Pere Aragonés, ha saludat així la concurrència. Després ho ha justificat dient que pensava en el model d’èxit de la candidatura d’aquella ciutat (“Badalona valenta”), en què han convergit gent de la tradició dels comuns i d’Esquerra, com també ha passat en la candidatura municipal de Barcelona.
Ha responsabilitzat el govern de Sánchez de la decisió de prohibir Junqueras a participar en el debat electoral. I és, ha dit “perquè l’Oriol els va guanyar a Catalunya, a Barcelona i a Sarrià”.
“Josep Borrell que es reia de l’empresonament de l’Oriol Junqueras, ara se’l trobarà al Congrés i al Parlament europeu i no li podrà aguantar la mirada”. Aragonès ha recordat que Junqueras és també l’escollit pels partits europeus de l’Aliança Lliure Europea.
S’ha reivindicat com la força republicana que arreu del país representa l’”independentisme útil”, amb les seves 806 candidatures municipals, amb gent diversa “unida per aquesta idea de República, de país, de feminisme, d’igualtat d’oportunitats”.
“Nosaltres som els que fem la feina”, ha dit, tot enumerant les mesures que han emprès des del govern en el camp de l’educació i de les polítiques d’ocupació. Per tant, ha cridat al vot útil de la gent independentista perquè “a l’Ajuntament de Barcelona pot venir d’un regidor”. Ha criticat la feina dels comuns que “han deixat la transformació al calaix”. Ara, diu, seran els republicans qui la duran a terme.
“Barcelona demana ser governada”
“Barcelona ens espera i demana ser governada”, ha començat dient el candidat a l’alcaldia, Ernest Maragall. Creu que la seva candidatura està en condicions de respondre a aquesta demanda. “Venim a governar i a respondre a qüestions que el govern actual no ha sabut o ha pogut entomar”. I ho farà, diu, amb il·lusió, però amb responsabilitat i des de l’exercici democràtic de l’autoritat.
Ha enumerat, doncs, alguns dels problemes que té la ciutat: la convivència i la seguretat, l’habitatge, les desigualtats, els pisos turístics, la neteja, el manteniment dels parcs i jardins… Però sobretot, ha dit, “hem vingut per posar l’educació i la cultura en el centre de la nostra acció política”. Aquesta, ha assegurat, ha de ser la seva marca.
Arribat en aquest punt, ha esmentat Sarrià com “el districte educatiu més important d’Europa” i ha dit que ha de contagiar la ciutat d’aquest esperit educatiu. Ha promès la biblioteca de Sarrià i el bus de barri del Farró i s’ha compromès a acabar amb els fenòmens de feixisme centrats en la plaça Artós.
En definitiva, defensa, que “la Barcelona de l’1 d’octubre sigui la que governi” i ha criticat l’actitud del govern dels comuns: “L’1 d’octubre es va fer malgrat l’Ajuntament i ara el farem amb l’Ajuntament al davant”.
També ha criticat el socialista Miquel Iceta per haver dit que estava disposat a aplicar de nou el 155, cosa que el situa “a anys llum” de qualsevol diàleg i empatia. “Qui evita que l’Oriol Junqueras avui participi en el debat electoral són el senyor Iceta i el senyor Collboni, el seu ambaixador”. I també ha censurat Colau que busca, segons ell, “de forma desesperada un acord amb el PSC”, que per a Maragall representa la repressió.
Maragall -que en tot moment s’ha referit a sí mateix tan sols amb el cognom com a una mena d’homenatge a la tasca del seu germà Pasqual, de qui es considera continuador- ha demanat el vot “contra la repressió, per la transformació de la ciutat i per la independència”. No ha volgut parlar de pactes: “Venim a guanyar i si convé, governarem en solitari”.