Entrevista
Sergi Alemany
Fa un any, per aquestes mateixes dates, publicàvem la primera entrevista a la nova regidora de Sarrià – Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay. Dotze mesos després, la màxima autoritat al Districte fa balanç de la feina feta als barris des del govern municipal del PSC, on forma part com a independent -sense ser militant del partit- i ocupa la cartera de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida. També és vicepresidenta sisena de la Diputació de Barcelona i diputada delegada de Relacions Internacionals i Agenda 2030 en la mateixa institució, i presidenta del consell d’administració de la Xarxa Audiovisual Local.
Fa un any deia que el seu compromís era estar 4 anys al capdavant del govern de Districte de Sarrià – Sant Gervasi, fins al 2027. Ho manté?
Sí, efectivament. Aquí tenim un propòsit molt clar, que és treballar pel districte. El compromís és ferm i decidit.
Una entrada d’ERC al govern municipal suposarà un reordenament dels càrrecs. Pot afirmar 100 %, per tant, que continuarà sent regidora del districte?
No, en aquest cas ja els puc assegurar que no afectaria. Tot i que desconec els termes del que podria ser un proper acord, a mi m’agradarà mantenir-me com a regidora de Sarrià – Sant Gervasi.
“El meu propòsit és clar, treballar pel districte fins al 2027”
Acaba de perdre la figura de la gerent del districte, Maite Català, que ha marxat a treballar amb Albert Batlle. S’ho esperava? I qui li ha agafat el relleu?
Teníem una gerent molt preparada i competent, una persona extraordinària. Que hagi anat a fer de gerent de Seguretat té la seva lògica, també pel seu currículum professional. És una persona que coneix molt bé el districte i que s’hi va dedicar moltíssim, però també tenim la sort de comptar ara amb una nova gerent, la Neus Chas, amb una llarguíssima experiència a l’Ajuntament i d’una gran excel·lència, que ve del departament de Recursos Humans de la Guàrdia Urbana i ha passat també pel districte de Ciutat Vella.
Fa un any també deia que Barcelona s’havia convertit en una de les ciutats més cares en el preu dels lloguers i que l’Ajuntament havia de reaccionar. Quan notarà la ciutadania aquest canvi?
Quan es puguin donar una sèrie de mesures de manera simultània. El fet de limitar les llicències d’apartaments turístics fins a pràcticament assolir el seu control absolut de cara al 2028, és una mesura que ajudarà a desbloquejar molts pisos que podran passar al mercat de lloguer. L’Ajuntament també té com a prioritat obrir parc d’habitatge públic amb la cessió de sòl per part de la Generalitat i la col·laboració amb el govern d’Espanya. Sens dubte, és una prioritat.
I en el mentrestant, fins al 2028, com es pal·lia la crisi social?
Està clar que l’efecte no serà immediat. Parlem d’aquestes mesures en bateria que podran notar-se d’aquí a tres o quatre anys. En aquests moments, l’accés a l’habitatge és el principal problema que tenim a Espanya, ja no només a Barcelona. Si tenim en compte la comparativa del que es destina a habitatge públic a Europa, que és aproximadament entre el 15 i el 20 %, i veiem que a Espanya estem en el 2 %, realment s’ha produït una diferència important que ens ha de comminar a treballar de manera decidida per superar aquest repte. Plantejar la regulació dels preus del lloguer, dins d’un marc jurídic, també és un aspecte a tenir en compte.
La resposta ha de ser transversal i multilateral. Ni l’Ajuntament de Barcelona ho podrà resoldre tot sol, ni tampoc la Generalitat. Cal la col·laboració de totes les administracions, i crec que estem en un bon moment en què estem alineats els tres governs -Estat, Generalitat i Ajuntament- i això ens permetrà treballar decididament per aquesta causa. Sánchez, Illa i Collboni han demostrat que és una prioritat i que està en l’agenda política com a resposta a la gent jove, però també a la gent gran que es veu impossibilitat de mantenir uns preus de lloguer tan elevats.
“Hem d’avançar de manera decidida cap a un habitatge públic com el d’Europa”
Aterrant amb l’habitatge al districte, confirma que el Suprem ha denegat el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament per continuar amb el tràmit d’expropiació de la Casa Buenos Aires de Vallvidrera?
És veritat que el recurs ha estat inadmès, però com que nosaltres ja havíem iniciat els tràmits per fer una nova Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) -aprovat en la Comissió d’Urbanisme el 16 d’octubre- ara cal fonamentar bé l’expropiació.
Confia que sortirà bé l’expropiació aquesta vegada, no com en el tràmit iniciat per l’anterior govern municipal dels comuns?
Sí. Hem estat mesos estudiant-ho, conscients que els ordenaments jurídics disposen d’una sèrie de mesures de les quals l’administració en pot fer ús. S’ha de seguir sempre molt curosament el seu articulat i veure que es puguin conjugar tots els interessos, però la idea és mantenir la proposta de fer habitatge de lloguer assequible a l’edifici de la Buenos Aires.
Com estan els Serveis Socials de l’Ajuntament un any després de l’inici del mandat del PSC?
L’àrea de Drets Socials a la ciutat és el fonament que justifica l’existència de l’administració local, especialment per atendre les persones que es troben en una situació de necessitat concreta en un moment determinat de la seva vida. Hem pres dues mesures que crec que seran crucials per a l’esdevenir dels pròxims anys: ser prudents amb els empadronaments a la ciutat i dur a terme un protocol per als allotjaments temporals d’emergència. Volem donar una resposta més efectiva a les necessitats dels més vulnerables, ajudant-los a inserir-se novament en la vida social, i que siguin conscients de la importància de trobar una feina.
Tots els esforços a intentar que recuperin la seva vida. Això significa anticipar-nos sovint, veient fins a quin punt l’Ajuntament pot acompanyar en aquells moments en els quals, circumstancialment, s’està passant una situació econòmica complicada a l’hora de fer front als lloguers, amb situacions de possible desnonament. Notarem els efectes d’aquestes mesures d’un efecte gradual. La resposta que està donant l’Ajuntament en l’atenció als més vulnerables és decidida, ferma i continuarà en aquesta línia.
Prudència en els empadronaments, vol dir tenir-los aturats?
No, no estan aturats. Es continuen fent, però hi ha un seguiment per veure on viuen i si realment ho fan a Barcelona. És aplicar el compliment de la norma, com a tal.
Cada dia hi ha milers de persones que pateixen una situació de sensellarisme a Barcelona i darrerament estan creixent els discursos d’odi de la ultradreta contra recursos com el Centre Residencial de Primera Acollida de Sant Gervasi o ASSÍS a Sarrià. Com ho viu?
No podem permetre cap mena de comportament xenòfob. L’Ajuntament estarà defensant fermament la presumpció d’innocència de tots els veïns i veïnes, vinguin d’on vinguin, i qualsevol al·lusió xenòfoba o racista contra determinats sectors, no es permetrà de cap manera. Aquest és el nostre posicionament.
“Sarrià-Sant Gervasi no té un problema de seguretat”
Creu que hi ha un problema de seguretat a Sarrià – Sant Gervasi?
No hi ha un problema de seguretat en aquests moments. La seguretat sempre és millorable, evidentment, però puc assegurar que el nombre de delictes al districte ha disminuït en el còmput global de tota la ciutat, d’una manera molt més elevada que a la resta de districtes. Aquí tenim una disminució d’entre el 10 i l’11 % respecte a l’any passat, i un dels delictes greus, que era l’entrada a domicilis, ha baixat un 46,6 %. És una davallada molt considerable. Això ho hem aconseguit reforçant la presència de la Guàrdia Urbana i amb una estreta relació amb els Mossos d’Esquadra i la col·laboració ciutadana, actuant sempre amb precaució. Empoderar els nostres cossos i forces de seguretat ens ajuda a reduir l’índex de criminalitat al districte.
Del setembre del 2023 al setembre del 2024 també s’ha produït una davallada dels delictes en general, del 24 %. A la ciutat, la mitjana de la davallada ha estat d’un 13 %. Només entrar com a regidora, vaig instar a la Guàrdia Urbana que aquest era un problema importantíssim a resoldre, perquè se’ns havia estat traslladant una percepció d’inseguretat per part dels veïns i les veïnes. Nosaltres hem de garantir la seva llibertat, en el sentit més ampli de la paraula, que puguin circular tranquils pels carrers. El desplegament més elevat de presència policial ha significat una mesura intimidatòria de cara als potencials delinqüents. Estic molt orgullosa de la feina de la UTE de Sarrià – Sant Gervasi, amb la seva intendent al capdavant.
Segons l’últim baròmetre municipal, de fet, la neteja preocupa més al veïnat del districte que no pas una possible sensació d’inseguretat.
Encara tenim veïns i veïnes incívics que no recullen els excrements dels seus animals de companyia, i això genera tristesa i indignació. Com a veïna del barri que soc, ho presencio cada dia. És curiós perquè en el fons el comportament incívic prové d’un altre veí o veïna. També podríem parlar de molèsties per sorolls, i aquí jo intento mediar escoltant cada dimarts els veïns i veïnes a la Seu del Districte.
Com està la situació amb el veïnat del carrer Tuset per les molèsties del soroll de l’oci nocturn?
Hem pogut anar trobant l’harmonia per generar una convivència. Es va acordar tancar els forns de pa i supermercats 24 h les nits de dijous a dissabte, de 22 a 7 h, i ara s’acaba de notificar als restauradors que es redueix una hora l’obertura de les terrasses. Es dictarà un decret que donarà per ferma la resolució i implicarà que han de tancar les terrasses a les 00 h -fins ara era a la 1 h- les nits de dijous, divendres, dissabtes i vigílies de festiu.
“El carril bici de la Via Augusta tindrà un ús cada vegada més gran”
El carril bici de la Via Augusta en marxa i avalat pels tècnics municipals, és un maldecap menys per a la regidora?
Sí, s’està utilitzant amb freqüència i estem convençuts que el seu ús serà cada vegada major. És obvi que hi ha les hores punta d’entrada i sortida de les escoles en què hi ha molt més moviment, i de fet aquesta era una reivindicació de la iniciativa del bicibús escolar, però és que a més segons les nostres estadístiques s’ha reduït entre un 23 i un 25 % el trànsit de vehicles. En determinats moments, amb una congestió palpable, sí, però gràcies a l’augment del temps de les fases semafòriques s’ha accelerat la circulació. La velocitat comercial de les línies d’autobús també s’ha vist beneficiada.
Ha utilitzat ja el carril bici, vostè que és amant de la bicicleta de muntanya?
(somriu). No! Jo circulo molt amb bici, des de Collserola fins a Sarrià, però el que és entrar a Barcelona, encara no ho he fet. Ara bé, m’acabo de fer usuària del Bicing i puc anunciar que pujarem el servei fins a la ronda de Dalt! És una reivindicació veïnal, perquè no tothom té una bici pròpia a la ciutat.
Parlant d’infraestructures de mobilitat i d’aïllament, els veïns dels barris de muntanya fa temps que pateixen la falta d’un Nitbus, però també la saturació del Funicular de Vallvidrera. No haurien de ser els veïns la prioritat, i no els turistes?
Des de Districte traslladem les inquietuds dels veïns a l’àrea de Mobilitat, però no tenim la capacitat de decisió. Sí que vull posar de manifest que les Planes sigui al Pla de Barris de la ciutat, és la primera vegada que passa amb un barri de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi.
Des de fa uns mesos hi ha una sentència judicial que fa decaure la llicència d’obres dels pisos que es volien construir a Can Raventós, tot i que la promotora ha presentat recurs. Quina és la intenció de l’Ajuntament?
La situació implica que en aquests moments puguem obrir una mediació amb la promotora. Són unes negociacions que s’estan portant des d’Urbanisme i nosaltres ens volem mantenir cautelosos. Hem traslladat la importància de prioritzar i conciliar interessos, que això és el que ens correspon a nosaltres com a regidoria, i les veïnes saben de la nostra voluntat de poder arribar a un acord que sigui interessant per a totes les parts i intentar equilibrar els dos interessos.
Per tant, intentar la permuta i salvar el jardí de Can Raventós?
Veurem si és possible. Confio sortir-me’n.
“Les veïnes saben de la nostra voluntat de poder arribar a un acord per la permuta de Can Raventós”
Què passarà amb el projecte recuperat dels Jardins d’Oriol Martorell a la Via Augusta, ara que tot just comença a instal·lar-se al mateix lloc una carpa d’assaig provisional per als Castellers de Sarrià?
Confiem que cap a finals del mandat es puguin compatibilitzar les dues coses, els assaigs castellers i l’inici de l’obra dels jardins, on encara queden mesos burocràtics. De moment, estem donant resposta momentània als Castellers de Sarrià amb la instal·lació d’aquesta carpa, que va ser una idea meva. No és fàcil trobar un espai on es pugui assajar, i ells volien que fos a Sarrià, cosa que puc entendre per logística de les famílies de la colla. Cap a finals d’any o principis del 2025 estarà llesta la carpa i aleshores plantejarem com orientar el futur dels Jardins d’Oriol Martorell. Segur que trobarem la manera.
El veïnat més content potser, a hores d’ara, és el del carrer Balmes on, per fi, començarà l’obra de reforma entre la plaça Molina i la ronda General Mitre.
Sí, home, i tant. La reorganització del carrer Balmes era una prioritat i des de principis d’aquest mes ha començat una obra que ha de durar 15 mesos i permetre guanyar molta amplitud a les voreres per al veïnat, i ajudar els comerços a ser més visibles. També permetrà reubicar passos de vianants, molt important això. És cert que, a l’espera de l’acabament de la Línia 9 del metro, faltaran uns metres de carrer per reformar fins a la plaça de Joaquim Folguera.
“La reforma de l’avinguda del Tibidabo és una prioritat per aquest Districte”
Una mica més amunt, els ciutadans de Barcelona confien tornar a veure algun dia el Tramvia Blau…
La reforma de l’avinguda del Tibidabo és una prioritat per aquest Districte. Ens hem reunit ja amb el president de l’Associació de Veïns i ens impliquem el 9 de novembre en la commemoració dels 110 anys de la carrera Copa Tibidabo. La idea és restaurar el Tramvia Blau, i tot i que els materials són costos, podem dir que el projecte de reforma estarà enllestit a finals d’any, amb un cost global de l’actuació de 23 milions d’euros.
Hi ha data fixada per inaugurar la Biblioteca de Sarrià J.V. Foix?
Tinc el dia marcat, però prefereixo no dir-ho perquè dependrà de l’agenda de l’alcalde Collboni. Les obres s’acabaran al desembre, així que serà al gener. Vull que tots els estudiants del districte, i sobretot del barri de Sarrià, sàpiguen que serà una biblioteca extraordinària amb unes instal·lacions i una logística de primer nivell, que hagués estat per a mi un somni quan era nena gaudir d’una biblioteca com la que tindrem. Volem convertir la biblioteca en un referent per a les joves, al districte amb més escoles per metre quadrat de tot Europa. Que esdevingui una biblioteca referent per orientar les carreres professionals de les nenes, i animar-les a fer carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).
“La inauguració de la biblioteca de Sarrià dependrà de l’agenda de l’alcalde, però serà al gener”
Com ha viscut la recent Festa Major de Sarrià?
Un exitàs, i això és molt important destacar-ho. Molta gent jove, menors d’edat que surten per primer cop amb els amics i amigues del barri. Una afluència de més de 2.000 persones per nit a la plaça, sense cap incident destacable.
De què està més orgullosa en l’any i mig que porta en el càrrec de regidora?
Potser la paraula no seria orgullosa, sinó útil. La comunicació que he establert amb els veïns i les veïnes, poder escoltar els seus problemes, per petits que siguin, i intentar donar-los una resposta. Cada dimarts rebo ininterrompudament veïns a la Seu del Districte, perquè vull que sentin que això és casa seva i hi tenen les portes obertes. Em fa reviure una mica la meva feina al despatx com a advocada, amb el client assegut al davant i veure jurídicament formes per resoldre el seu problema de manera amistosa. Escolta, anàlisi, reflexió i resolució.
Aquest canal directe amb la regidora, com se sol·licita?
Cal escriure un correu a la regidoria amb la petició a regidoriasarriasantgervasi@bcn.cat.