Divendres 31, maig 2024
19.1 C
Sant Gervasi
19 C
Sarrià
Publicitat

‘Passió per la Setmana Santa’, una monografia de Fra Valentí i Serra

L'obra fa un repàs històric de la festivitat i tracta des de la litúrgia fins a la gastronomia

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 7.4.2023 10:01

Cultura

Jesús Mestre

Nadal, Corpus i altres festes del calendari festiu i religiós tenen una àmplia bibliografia que les descriu en els vessants de festes tradicionals, antropològiques o religioses, però la Setmana Santa, segurament el cicle festiu més important del cristianisme, no disposa de tants tractats. Fra Valentí Serra de Manresa ha volgut corregir aquesta mancança amb una monografia, Passió per la Setmana Santa. Festes i tradicions, Col·lecció l’Ermità, 2023, que es va presentar el 29 de març a la casa caputxina del Santuari de l’Ajuda, al carrer de Sant Pere Més Baix, 18. A la presentació van intervenir, a part de l’autor, la historiadora Maria Àngels Pérez-Samper, el folklorista Amadeu Carbó i Eduard Rey, provincial dels caputxins de Catalunya.

Publicitat

Pérez-Samper va destacar l’estructura de l’obra, amb una primera part històrica molt ben documentada; una segona dedicada a la litúrgia i, per tant, a totes les celebracions de Setmana Santa amb les misses, els monuments o el salpàs, que pràcticament ja ha desaparegut; a la tercera part s’analitza les processons i les expressions populars, com els viacrucis i les representacions teatrals de la Passió; i, finalment, a la darrera part, la gastronomia de Quaresma i Pasqua, com els dejunis o la mona de Pasqua.

Publicitat

A continuació, Amadeu Carbó va destacar el rigor i la precisió del llibre, sobretot en observar i descriure els elements etnogràfics. I Eduard Rey va recordar que, quan era petit, a Camprodon encara es feia el salpàs. Rey, tot i admetre que algunes tradicions es van perdent, constata una recuperació important de moltes de les expressions populars vinculades a la Setmana Santa, com pot ser a Camprodon mateix, a Arenys de Mar i, de fet, a la majoria de pobles del país.

Un llibre molt recomanable, escrit amb l’estil directe, concís i precís que caracteritza els textos de fra Valentí i, com és habitual, molt ben documentat amb notes de les fonts i bibliografia utilitzada i un complet índex analític al final del volum. També nombroses il·lustracions que donen vida a Passió per la Setmana Santa.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.