Política
El Jardí
La Casa Orlandai de Sarrià ha acollit, aquest dimarts 18 de març, la presentació del llibre Democràcia i Ciutat (Barcelona, 1975-2017): anàlisi crítica i municipalisme revolucionari al segle XXI de Miquel Flamarich. L’edifici, projectat per l’exitós arquitecte valencià Rafael Guastavino, ha estat l’entorn ideal per acollir una animada conversa sobre la relació entre la democràcia i l’evolució per la disputa del poder a Barcelona, un tema que l’autor ha analitzat a fons en el llibre publicat per Edicions del 1979.
L’acte ha començat amb la intervenció de Robert González, militant de la CUP Sarrià-Sant Gervasi, l’organitzadora de l’acte, qui ha presentat l’autor i ha situat l’obra dins del context polític i urbanístic de la ciutat. La complicitat entre els dos ponents, companys de militància, ha afavorit un ambient distès que ha permès a Flamarich exposar com les ciutats i els espais no són neutres, sinó instruments de i del poder, modelats segons els interessos dels governants i de les elits que els sustenten.
Un moment destacat de la presentació ha estat quan Flamarich ha criticat el centralisme derivat de l’agregació dels municipis del Pla d’Horta i de Sarrià com “una de les agressions democràtiques més gran de la història de Barcelona”, que exemplifica un procés antidemocràtic continu en la història de la ciutat. Des del classisme del Pla Cerdà (1860), imposat pel govern de Madrid, que dificulta el reconeixement dels espais socials per la seva concepció homogeneïtzadora fins a l’aprovació dels 10 districtes (1984), una mesura contra la qual van lluitar els moviments socials durant els anys setanta que apostaven per uns ajuntaments democràtics amb barris més petits i cohesionats.
El debat també ha tocat el tema de l’habitatge i és que Flamarich, expert en la temàtica, ha alertat sobre els perills del Pla Endreça, assenyalat en repetides ocasions per racista i aporofòbic. Per l’autor, aquest projecte, sumat a la manca d’habitatge popular, està provocant l’expulsió del veïnat de les zones més afectades per l’especulació.
Tot i la profunditat dels temes tractats, l’acte ha mantingut un ambient distès i proper, gràcies a la manera en què l’autor ha sabut connectar amb el públic. La presentació ha finalitzat amb una agradable conversa que ha convidat a la reflexió sobre el futur de Barcelona, el paper de la democràcia i els moviments socials en la construcció d’una ciutat més equitativa.