Dimecres 09, octubre 2024
20 C
Sant Gervasi
19.8 C
Sarrià
Publicitat

Per què ens refredem a l’hivern?

Publicat el 23.3.2016 10:00

Naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Segurament alguna vegada t’han dit: “abriga’t bé que sinó agafaràs un refredat”. I també és possible que hagis sentit alguna vegada que el típic refredat d’hivern s’agafa per virus. Quins són aquests virus? I com es relacionen amb el fred?

Publicitat

Quan agafes un refredat i et passes el dia tossint i mocant-te però no et puja la febre, així que et toca fer vida normal i estudiar o treballar, segurament és conseqüència de tenir una infecció per
rhinovirus.
Aquests virus s’anomenen així no perquè siguin uns virus de rinoceronts sinó perquè rhinos en grec vol dir nas! En canvi, si el refredat inicial empitjora, ens puja la febre i ens cal fer llit durant uns dies, senyal que el virus que ens ha infectat és el de la grip. En la resta de l’article parlarem del rhinovirus, que és el més comú durant l’hivern i segurament tothom alguna vegada o altra l’ha tingut.

Publicitat

El rhinovirus entra per la via aèria (nas o boca) i va viatjant cap les vies aèries que comuniquen la boca i el nas amb els pulmons. Per tal de parar la infecció el nostre organisme activa la resposta immunitària i com a conseqüència apareixen els mocs, que atrapen el virus, i l’esternut, per poder expulsar els virus atrapats. Això és possible gràcies a què tenim unes cèl·lules ciliades, que es caracteritzen per tenir una superfície molt rugosa, amb petites prolongacions. Aquestes cèl·lules poden recordar un raspall, però enlloc d’atrapar cabells per dirigir-los cap a la direcció correcta atrapen els mocs per expulsar-los cap a fora.

I què hi té a veure el fred? Sembla ser que no hi ha una única causa, sinó que n’és una combinació. D’una banda, aquests virus creixen millor a baixes temperatures. D’altra banda, el nostre sistema immunitari treballa més eficientment quan les temperatures són temperades, de manera que expulsa el virus amb més eficiència i ens evita el constipat. I un altre factor és que a l’hivern, per evitar el fred, tendim més a estar en llocs tancats, de manera que a l’esternudar infectem a més persones. Aquesta última causa sembla ser molt important. De fet, és una de les estratègies que té el virus per infectar. Com que la infecció per aquest virus és lleu seguim anant al la feina, agafem el metro…, això fa que cada vegada que esternudem sigui un èxit pel virus, ja que significa que tindrà la possibilitat d’infectar a més persones.

Doncs ja sabeu, si esteu refredats, a lluitar contra el rhinovirus! Esperem però, que amb aquest hivern tant temperat aquest any us l’hàgiu evitat.

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

Imatge: Superfície molecular del rhinovirus 16, un dels virus que causen el refredat comú. Robin S (2007, 2010)

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.