Dissabte 21, setembre 2024
19.7 C
Sant Gervasi
19.6 C
Sarrià
Publicitat

Tortell Poltrona, Miquel Strubell i Andreu Vilasís ja tenen la Creu de Sant Jordi

Strubell i Vilasís, morts aquest any, han rebut el reconeixement a títol pòstum en un acte presidit per Pere Aragonès

Publicat el 12.7.2022 9:18

Societat

El Jardí

La Generalitat anunciava fa dues setmanes el llistat de personalitats i entitats que aquest dilluns a la tarda han rebut la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements públics que es concedeix a Catalunya. Entre ells hi ha tres veïns del districte de Sarrià – Sant Gervasi: Jaume Mateu ‘Tortell Poltrona’, Miquel Strubell i Andreu Vilasís.

Publicitat

Strubell i Vilasís, morts aquest any, han rebut la distinció a títol pòstum. En el cas de Vilasís, ha recollit el guardó el seu fill, Xavier Vilasís, mentre que en el cas de Miquel Strubell ho ha fet la seva viuda, Mari Carmen Prat. Jaume Mateu ‘Tortell Poltrona’ no ha pogut ser a l’acte i el seu fill Roc Mateu ha estat l’encarregat de recollir-li la Creu de Sant Jordi “pels serveis prestats a Catalunya i a la seva identitat”, igual que tota la resta de guardonats.

Publicitat

L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2022 s’ha fet al Teatre Monumental de Mataró, i ha estat presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a més del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.

Creus de Sant Jordi 2022 al districte

Jaume Mateu Bullich (1955)Tortell Poltrona, pallasso. Per la seva valuosa contribució al món del circ, amb la creació del Circ Cric, un referent destacat per a diverses generacions, i per la renovació del llenguatge del pallasso clàssic, defensant una idea més poètica, conjugant ètica i estètica i fent riure grans i petits. Considerat un pioner en l’humor clown de Catalunya, la seva vessant d’activista social queda reflectida a la tasca de Pallassos sense Fronteres, de la qual és cofundador juntament amb Montserrat Trias Muñoz, així com del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà i del Festival de Pallasses d’Andorra.

Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja (1934-2022), artista plàstic i esmaltador. Per la seva llarga trajectòria com a esmaltador de prestigi internacional. No tan sols per la seva obra de creació sinó també i, sobretot, per la seva continuada labor pedagògica, dins i fora de Catalunya, com a professor de l’Escola Llotja, i per les moltes iniciatives que va impulsar de difusió de l’art de l’esmalt i de depuració de la terminologia catalana específica d’aquesta disciplina artística, en ser l’autor del primer i únic manual tècnic sobre esmalt en català. També en reconeixement de la seva constància en el perfeccionament de l’art de I’esmalt i de la seva contribució a la plenitud del nostre país.

Miquel Strubell i Trueta (1949-2022), sociolingüista. Per la seva trajectòria, mèrits i compromís vers la normalització lingüística a Catalunya, exercida tant des de la vessant institucional com des de la d’activista cultural i social. Va dedicar la seva vida a la defensa de la llengua i la cultura catalanes i a l’estudi de les llengües minoritzades d’Europa i les polítiques lingüístiques per assegurar-ne el futur. Profundament europeista, mai va deixar de reivindicar un lloc per al català a les institucions europees. Persona involucrada també en la vida acadèmica, des d’on sempre va promoure l’ús social i habitual del català en un context europeu de multilingüisme.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.