Política
Carme Rocamora
Nous canvis en el funcionament dels Consells Plenaris de Sarrià-Sant Gervasi. El passat dimarts, la Junta de Portaveus -òrgan que es fa a porta tancada amb la participació de tots els partits polítics- va decidir suprimir la intervenció del veïnat a l’inici de la sessió i passar-la al final d’aquesta, el que implica que la participació dels veïns no podrà ser, aproximadament, fins passades les 21:00 hores de la nit. La decisió va ser adoptada amb el suport dels partits del Govern municipal (PSC i BComú), ERC, Valents i PP. En canvi, Junts i Ciutadans hi van votar en contra, segons ha pogut saber El Jardí.
Aquesta decisió no ve de nou. Va ser l’octubre de 2019 quan la Junta de Portaveus, en aquella ocasió amb l’únic vot en contra de Junts, va decidir suprimir l’Audiència Pública prèvia del veïnat per “conciliació familiar i laboral”, atenent que aquestes sessions s’allargaven sovint fins a les 23:00 hores de la nit, ja que més enllà de la intervenció del veïnat, es fa tot el debat entre el Govern i l’oposició, i també s’aproven proposicions.
La mesura adoptada, però, va aixecar múltiples crítiques del veïnat i del teixit associatiu, que van acusar els responsables polítics de desincentivar la participació ciutadana. Les crítiques i protestes van arribar a tal punt, que finalment la regidora presidenta del districte, Eva Parera (Valents), que és l’encarregada de moderar les sessions, va optar per deixar al veïnat intervenir a l’inici de les sessions, sense el vistiplau del regidor, Albert Batlle, que va argumentar que hi ha “altres instruments” de participació.
Dimarts, últim Consell Plenari de l’any
El dimarts 20 de desembre està programat l’últim Consell Plenari de l’any, on el veïnat haurà de fer front a aquesta nova norma. Segons ha pogut saber El Jardí, diversos assistents pretenen fer constar la seva molèstia per aquesta decisió i demanaran intervenir a l’inici. Serà en aquest moment quan s’oficialitzi quina serà la decisió de Parera a l’hora de donar veu o no al veïnat. La regidora presidenta i líder de Valents, serà la responsable d’ordenar el debat, però si finalment decideix no donar torn d’intervenció, ho farà perquè així ho ha dictat la majoria dels grups polítics del districte, inclòs el seu.
Si s’entra en el fons del debat, el que és cert és que els Consells Plenaris són entesos com a òrgans on el regidor exposa el seu informe, l’oposició respon -és l’únic espai institucional en obert on pot fer-ho- i també s’aproven proposicions. En canvi, el protagonisme del veïnat està pensat en les Audiències Públiques i en els Consells de Barri. Però l’Audiència Pública prèvia al Consell Plenari s’ha fet durant més de 15 anys al districte, i és per això que el veïnat ho considera el moment de participació més important, perquè en ell hi són presents tots els consellers de tots els partits i es fa a la Seu del Districte, ubicació que li dona més solemnitat. Els assistents entenen així que és el lloc més idoni per fer valdre la seva veu.
La posició dels partits
Junts i Ciutadans són els dos únics partits que s’han posicionat en contra d’aquesta decisió. Junts ha defensat des d’un inici que el veïnat pugui intervenir al principi de la sessió perquè consideren que no s’ha de suprimir cap espai de participació ciutadana. Ciutadans també ho veu així. Des d’ERC, en canvi, quan es va prendre la decisió el 2019, no la van votar perquè no van ser presents a la Junta de Portaveus, celebrada just després de la sentència contra els líders del procés. En aquella ocasió, van explicar que el què cal és una decisió consensuada amb el veïnat.
Finalment, a la Junta de Portaveus de dimarts passat, els republicans van votar a favor de suprimir la intervenció inicial perquè consideren que canviar-ho ara és “pur electoralisme” perquè ja es va arribar a un acord l’any 2019. Continuen apostant, en aquest sentit, per fer una reflexió de fons sobre la reordenació dels espais de participació ciutadana.
Una decisió sense la participació del veïnat
Vist des d’un punt de vista pragmàtic, el més lògic és la decisió presa per la Junta de Portaveus per tal que no hi hagi sessions de Consells Plenaris que s’allarguen fins passades les 23h de la nit -on el més important són les proposicions que porten els partits polítics- i potenciar les Audiències Públiques com els espais de participació més rellevants. Però també és lògica la posició de Junts i Ciutadans en contra, perquè el problema rau en les maneres en què es prenen les decisions i com s’expliquen. L’acord per suprimir les intervencions s’ha fet d’esquena al veïnat, sense incorporar les associacions veïnals, i a porta tancada. En aquest sentit, el Districte té un repte gens fàcil de reordenar els espais de participació d’una manera consensuada i amb el pertinent trasllat a la ciutadania per trobar l’encaix més adient.
La posició del districte
Arran de la notícia publicada, el Districte ha afirmat a El Jardí que el Consell Plenari és un òrgan de Govern i no de participació. “Hi ha moltes altres possibilitats de participació, com les reunions i trobades bilaterals entre consellers, equip gerencial i tècnics amb les entitats i associacions”, apunten. També recorden que qualsevol persona pot adreçar-se al Districte i a l’Ajuntament per mitjà de canals com el telèfon 010, web, l’Oficina d’Atenció Ciutadana, o l’app BCN a la Butxaca.
“La Junta de Portaveus, on estan representats tots els grups municipals, és qui té la competència de decidir com es regulen alguns temes del Ple, entre els quals el moment en que poden intervenir les persones assistents, i en aquest cas ha decidit que, igual que es fa en la resta de districtes de la ciutat, les intervencions que no tinguin a veure amb un punt de l’ordre del dia del Ple, es facin en el torn obert de paraules, al final de la sessió plenària”, afegeixen.