Societat
Sergi Alemany, Carme Rocamora
El tret de sortida de la Festa Major de Sarrià d’enguany ha estat accidentat per les divergències entre els organitzadors, la Comissió de Festes del Roser, i el regidor del Districte, Albert Batlle. Segons les entitats que organitzen la programació de les activitats, Sarrià pateix un “tracte desigual” en comparació amb districtes veïns com les Corts o Gràcia a l’hora d’organitzar activitats, especialment les nocturnes: “Estem fartes que sigui una festa de segona divisió” on s’imposen “normatives de seguretat”, sense poder parlar-ne o fer-ne un debat entre les entitats i els responsables polítics de torn, lamenten. És per aquest motiu que han decidit donar l’esquena a Batlle durant el seu discurs inicial del divendres al vespre des del balcó de la plaça del Consell de la Vila.
Un seguit de xiulets i crits en contra del regidor de Sarrià – Sant Gervasi han precedit l’escena, en què diverses entitats de la cultura popular sarrianenca com els Diables, Castellers, Gegants i Tabalers s’hi han sumat. “Cada any ens intenten retallar hores de festa i activitats”, ha criticat a El Jardí la membre de la Comissió de Festes del Roser, Maria Costa. Uns dies abans de l’inici de la Festa Major, la Comissió va decidir enviar un correu a les entitats del barri informant d’aquesta acció, i també les convidava a reflexionar sobre si calia participar en la tradicional recepció a les entitats a l’interior de la Seu del Districte. La gran majoria va decidir donar-hi suport.
Què desencadena les protestes de les entitats?
Tant la Comissió de Festes del Roser com les entitats sarrianenques protestants es mostren en desacord amb l’actitud de Batlle, que per aquesta Festa Major ha donat l’ordre que tots els actes nocturns han d’acabar a les dues de la nit. Els organitzadors constaten que al districte de les Corts el permís es concedeix fins a les 02.30 h, i en el cas de Gràcia fins a les 03.00 h. A més, a Sarrià, l’horari nocturn de venda d’alcohol s’ha restringit per decret i els establiments propers a la festa han de tancar a les 22 h de la nit.
Un altre motiu d’enuig és l’ordre de Districte de canviar la ubicació dels concerts de la plaça de la Vila: “Ens donaven l’opció d’eliminar la meitat dels concerts o traslladar-los a un altre espai, i és que cada any ens diuen que fem massa activitats i que preferirien que no n’organitzéssim entre setmana”. Finalment, fruit de la “coordinació” i “favor mutu” amb les Festes Alternatives de Sarrià, aquest primer cap de setmana els concerts que sempre es feien a la plaça de la Vila es traslladen a la plaça Cirici Pellicer, davant dels Caputxins de Sarrià. La resta de concerts es mantenen a la plaça de Sarrià.
L’argument de Districte per fer tots aquests canvis, segons ha explicat a la Comissió de Festes, és per una qüestió de seguretat pública “a causa de l’alt nombre de delictes que hi ha a les festes”. És cert que fa un any la Festa Major de Sarrià va ser l’escenari d’una nit amb delictes, amb joves de fora del barri que van acostar-s’hi i van agredir i robar a diversos joves sarrianencs. Uns fets que també van passar en la festa de la Mercè de l’any passat i d’enguany. L’objectiu de Batlle, que alhora és el màxim responsable de la seguretat a la ciutat, és el de mirar de separar les concentracions de gent i evitar possibles aldarulls, segons ha traslladat als organitzadors.
Per controlar tot plegat, l’Ajuntament ha organitzat un dispositiu conjunt entre Mossos i Guàrdia Urbana per “mantenir la seguretat, convivència i civisme als espais públics del barri”, segons asseguren fonts municipals a El Jardí. Aquestes mateixes fonts expliquen que és un dispositiu superior a l’any passat, ara que hi ha menys restriccions per la pandèmia i, que, per tant, es poden fer activitats amb més aglomeracions. Aquest increment s’aplicarà, segons l’Ajuntament, a totes les festes majors dels 10 districtes de la ciutat.
El dispositiu de la Festa Major de Sarrià és un dispositiu conjunt entre Mossos i Guàrdia Urbana que estarà dimensionat per tal de mantenir la seguretat, la convivència i el civisme als espais públics del barri. Són els mateixos objectius que el dispositiu de les Festes de la Mercè. Serà un dispositiu dimensionat, evidentment, al territori del barri.
Ara mateix la BRIMO fent controls indiscriminats i aleatoris a les festes de Sarrià. L’Ajuntament i el govern criminalitzant i militaritzant els carrers per festa major.
— Bernat J (@_BernatJ) September 30, 2022
Activitats fins al 9 d’octubre
La Festa Major de Sarrià tot just ha començat la nit del divendres, amb el pregó del periodista Xesco Reverter, i s’allargarà fins al 9 d’octubre. Aquest diumenge, hi ha prevista la lectura d’un manifest crític amb el Districte durant la programació de les Festes Alternatives, i pel segon cap de setmana es recupera la plaça de la Vila com a espai per acollir concerts, atès que la coincidència amb la Festa Major a Les Corts fa pensar als governants que no hi haurà tanta afluència de gent.