Opinió
Max Sierra
- El PP guanya el 12-M a Sarrià-Sant Gervasi frec a frec amb Junts
- Com han votat els barris de Sarrià-Sant Gervasi el 12-M?
Salvador Illa va ser el gran vencedor de les eleccions catalanes del passat 12 de maig. Els socialistes catalans van guanyar de manera clara i contundent els comicis al Parlament de Catalunya. Els resultats són rotunds. Puigdemont, el líder i cap de llista de Junts, és segon a força distància del PSC: 42 escons per als socialistes i 35 per a Junts.
ERC és tercera a molta distància dels dos anteriors, amb només 20 diputats, en perd també 20. Aragonès va anunciar que deixarà la política després de la derrota electoral i de no rendibilitzar el fet d’haver estat tres anys al govern. Per als votants, com s’ha comprovat, la seva gestió deixa molt a desitjar. El fracàs d’Esquerra deixa als republicans a tan sols cinc escons d’avantatge del Partit Popular, que es converteix en quarta força política al Parlament. Els populars d’Alejandro Fernández surten de l’ostracisme i es consoliden amb 15 diputats.
“Les a eleccions a Catalunya deixen tres conclusions clares”
D’altra banda, Vox frustra les seves expectatives de superar al PP en aquestes eleccions i perd la condició de partit hegemònic i es manté amb 11 escons. No és un mal resultat per al partit d’extrema dreta, però, no obstant això, tot és qüestió de les expectatives que cada partit se situï. La CUP, que perd cinc diputats, passa de tenir-ne 9 a 4, mal resultat per als cupaires, cada vegada més irrellevants. Els comuns de Jèssica Albiach, perden només dos diputats, passen de 8 escons a 6, i seran probablement, clau per a formar govern. Finalment, l’entrada de l’extrema dreta independentista és una de les notícies de les eleccions del 12-M. Aliança Catalana, formació antiimmigració liderada per l’alcaldessa ultra de Ripoll, Sílvia Orriols, fa entrada al Parlament amb dos diputats.
Certament, aquestes passades eleccions a Catalunya deixen tres conclusions clares: en primer lloc, i a diferència d’altres comicis, l’independentisme no suma; en segon lloc, el PSC és el partit hegemònic a Catalunya, ja es va començar a veure en la seva victòria municipal i així ho han refrendat les eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya, i, finalment, que la dreta i l’extrema dreta augmenten el seu pes polític en tant que aconsegueixen un gran resultat històric.
“La repetició electoral mai és descartable, però abans venen les eleccions europees del 9 de juny”
Veurem com evolucionen les negociacions per formar govern. El primer pas serà aquest 10 de juny quan s’estableixi la mesa i la presidència del Parlament, llavors, tindrem les primeres pistes de cap a on pot anar la nova legislatura al Parlament de Catalunya. També serà molt important i decisiu el resultat que surti de les pròximes eleccions europees del diumenge 9 de juny, on els partits tornaran a mesurar forces i podran treure noves conclusions que probablement ajudaran aquestes formacions polítiques a decidir el seu full de ruta de cara a la seva posició pel que fa al possible nou Govern català. O bé si ens encaminem a una repetició electoral, mai descartable. Per ara, tot obert.