Dilluns 13, gener 2025
10.5 C
Sant Gervasi
10.4 C
Sarrià
Publicitat

El Rosari Pastoril i la festa de Sant Vicenç

spot_img

Publicat el 21.1.2019 12:00

Notícies de Sarrià

Jesús Mestre Campi

Un any més s’ha celebrat el Rosari Pastoril, una tradició sarrianenca amb més de 100 anys de vigència. Ha estat aquest diumenge 20 a la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, després de la missa de les 11.30 h. La interpretació va anar a càrrec de l’Orfeó Sarrianenc.

Publicitat

El Rosari Pastoril és una obra coral de Francesc Forn, compositor i violinista vinculat a la catedral de Barcelona. Va compondre el Rosari Pastoril a precs del senyor Daura, mestre picapedrer de Sarrià, conegut popularment com el “nen de Can Picarrocs”. Es coneix que l’any 1896 es va cantar un Rosari Pastoril “Con gran pompa y brillantez verdaderamente extraordinarias, celebrose el míercoles pasado la fiesta de San Vicente, patron de este pueblo”. Al final de la interpretació, es va cantar el Salve Regina. I, finalment, està documentat que el Rosari Pastoril que es cantava a Sarrià el 1897, era el de Francesc Forn.

Publicitat

A la festa de Sant Vicenç se celebrava una missa en llatí i altres peces a la tarda, que tradicionalment foren el Rosari i la Salve Regina. Aquesta tradició es va interrompre l’any 1966. Tanmateix, el 1993, mercès a l’impuls de  Gemma Burrull i Francesc Vergés i el suport de Joan Úbeda i Carmen Sobrevila, es va aconseguir recuperar aquella tradició.

Així, l’any 1993, cantaires de diverses formacions acompanyats per músics es van reunir per interpretar de nou el Rosari Pastoril sarrianenc, i, fins al moment, la tradició s’ha mantingut. Cal agrair especialment a l’Orfeó Sarrianenc que mantingui viva aquesta tradició sarrianenca tan vinculada a la festa de Sant Vicenç, i ho faci de manera brillant. Després de la interpretació del Rosari Pastoril, es va cantar la Salve Regina, de Miguel Hilarión Eslava.

Festes de Sant Vicenç de Sarrià 2019

El cap de setmana del 25 al 27 de gener es faran les festes populars, amb un munt d’activitats la majoria a les places i carrers de la vila. A l’agenda podeu consultar aquestes activitats.

 

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo
Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.