Societat
Natalia Parejo
La majoria de la població sabrà de què li estan parlant si li mencionen la comunitat d’Alcohòlics Anònims, però paral·lelament a aquesta associació, existeix l’associació de familiars d’alcohòlics Al-Anon, una entitat sense ànim de lucre que treballa en la mateixa línia, però en aquest cas, està enfocada als familiars de les persones alcohòliques que moltes vegades fan costat al malalt, però pateixen en silenci mentre per dins es van trencant a poc a poc. Es tracta d’un espai segur on els assistents poden reflexionar i aprendre els uns dels altres a través de l’empatia i l’acompanyament. No es donen consells ni es jutja, però sí que s’escolta, es comprèn i en moltes ocasions, Al-Anon es converteix en una espurna d’esperança dins d’un túnel molt fosc.
A Sarrià-Sant Gervasi aquestes trobades fins ara només tenien lloc els dimecres a les 18 h de la tarda a la Parròquia de Sant Ildefons del carrer Madrazo de Galvany, però recentment s’ha inaugurat un nou grup més proper al territori sarrianenc. Concretament, al Despatx Parroquial de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, que acollirà aquestes reunions tots els dilluns des de les 11 h fins a les 12.30 h del matí. Entre els valors centrals de l’associació, es troba l’anonimat. És per això que totes aquelles persones que necessitin l’ajuda que aquesta comunitat ofereix, no s’han de sentir pressionades a identificar-se.
Una guia per a la família de l’alcohòlic: “Vaig fer tot allò que mai hagués pensat que podria fer”
La Marga i l’Albert són membres de l’associació Al-Anon, i alhora familiars directes de persones que s’han vist afectades per l’alcoholisme. Es van conèixer en un dels espais de conversa perquè un dia van ser conscients que ells també necessitaven ajuda per lidiar amb tota la situació que estaven vivint dins de les seves pròpies cases. “Vaig estar 20 anys submergida en la negació, sabia que hi havia alguna cosa que no funcionava, però com que l’alcohòlic negava el seu problema, jo tampoc l’acceptava”, explica a El Jardí la Marga. A ella, Al-Anon la va canviar per complet. Va començar a assistir a les reunions als 44 anys, i actualment en té 80. “Vaig tornar a ser jo, vaig renéixer i vaig fer tot allò que mai hagués pensat que podria arribar a fer. Estava destrossada quan vaig arribar, i vaig tornar a viure“, afirma durant la conversa.
L’Albert va arribar a un punt on part del seu entorn el feia ser culpable de l’alcoholisme que patia la persona propera a ell. Sabia que aquesta malaltia era una presó per a la persona que l’estava patint, però en arribar a Al-Anon, va comprendre que “l’alcoholisme és una malaltia familiar” que consumeix el malalt, però també a totes aquelles persones que l’envolten. “Als tres o quatre mesos, vaig començar a trobar-me millor i vaig començar a veure esperança“, afegeix. És per això que l’associació no s’ha de veure des d’una perspectiva de tristesa, perquè encara que les experiències que s’expliquen allà sí que poden ser tristes, i el clar exemple de com una addicció trenca famílies, Al-Anon no només són històries de desesperació, sinó també de superació.
Ajuda en paral·lel per als fills d’alcohòlics
Al mateix moment en què es constituïa a escala mundial Al-Anon l’any 1951, es va construir en paral·lel Alateen, una branca d’ajuda destinada als fills o familiars adolescents dels alcohòlics. La iniciativa va sorgir perquè, en moltes ocasions, mentre un dels progenitors assistia a les reunions d’Alcohòlics Anònims, l’altre acudia a les jornades d’Al-Anon, i per tant els fills es quedaven un mica “abandonats“, quan realment també carregaven amb motxilles plenes sentiments i emocions que necessitaven deixar anar. Les reunions d’Alateen estan conduïdes pels mateixos membres, però guiades per dos adults que pertanyen a Al-Anon, creant així una atmosfera on tothom es pot sentir acompanyat i comprès.
A certes edats i més encara quan es tracta de persones joves, les personalitats encara s’estan desenvolupant. L’adolescència és un procés molt canviant on s’experimenten moltes sensacions diverses i es viuen moltes coses per primer cop. És per això que, si pels adults ja és difícil conviure amb algú alcohòlic, els joves no són cap excepció. Es tracta de desprendre’s emocionalment dels problemes d’addicció del malalt, però sense deixar d’estimar-lo i acompanyar-lo. A través d’aquestes trobades i els seus programes de suport, els adolescents poden obtenir algunes de les eines emocionals necessàries per enfrontar els reptes de viure en un entorn afectat per l’abús de substàncies alcohòliques.
Alateen no deixa de ser una ensenyança per entendre que no podem culpar-nos de ser la causa que explica per què algú beu, ja que no està en les nostres mans canviar o controlar ningú, amb una excepció que som nosaltres mateixos. És una empenta per reconèixer que encara que el nostre entorn no sigui idíl·lic, l’esperança de cara al futur sí és possible.
La recuperació comença en un mateix: “És important saber posar límits”
Quan algú proper a nosaltres viu dins de la tempesta de l’alcoholisme, tendim a estar tan pendents i preocupats per la seva recuperació que no som conscients que a poc a poc ens anem perdent a nosaltres mateixos. Per això mateix “és important tenir-nos en consideració i saber posar límits perquè l’alcoholisme d’una altra persona no ens acabi absorbint”, explica la Marga.
“Hi ha solució a tot el drama que estàs vivint“, són les paraules de l’Albert quan se li demana què els diria a tots aquells familiars d’alcohòlics que es veuen consumits per la malaltia d’una altra persona i no saben com sortir de l’espiral de tristor. La realitat és que no hi ha cap programa més que posi el focus en ajudar a aquest altre grup del qual quasi mai es parla. “O vas al psicòleg, o no hi ha res centrat en les famílies“, afegeix la Marga.
Per acabar, cal destacar que Al-Anon opera sense quotes i honoraris, és a dir, ningú ha de pagar un preu fix per assistir a les jornades. És una associació que es manté a través de les contribucions dels seus membres, contribuint així a què sigui possible l’accés per a totes aquelles persones que ho necessitin, independentment de la seva situació econòmica.
No podem obviar que vivim en una societat on l’alcohol està molt present i fins i tot està socialment ben vist beure en algunes dates assenyalades, però no a tothom li senta igual i li provoca les mateixes sensacions i seria un error invisibilitzar l’alcoholisme, encara que es tracti d’una droga legal i acceptada. Per això mateix, en un món on l’alcoholisme pot tenir ramificacions en les relacions familiars, Al-Anon és un far d’esperança a l’hora de fer el pas per assolir la recuperació emocional.
[…] Us recomanem aquest testimoni de proximitat publicat a el diari El Jardí. […]