Divendres 19, abril 2024
15.8 C
Sant Gervasi
15.6 C
Sarrià
Publicitat

Al pot petit hi ha la bona confitura, nanomaterials

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Sabeu què tenen en comú els diamants i la mina dels llapis? Doncs que ambdós materials estan compostos per carboni. La raó per la qual els veiem tan diferents és per com estan organitzats els àtoms de carboni. Per entendre-ho podríem comparar-ho amb teixir roba o fer mitja. En funció de com s’entrellacen els fils podem aconseguir formes diferents, densitats diferents, colors diferents, textures diferents… Els àtoms de carboni serien els fils que, en funció de com interaccionen entre ells, creen estructures que veiem de forma diferent.

Publicitat

El carboni també es pot organitzar en estructures molt, molt petites que nosaltres no podem veure. Aquestes estructures tenen dimensions nanomètiriques (100 000 000 nanòmetres fan un metre) i s’anomenen nanomaterials. Concretament, el carboni pot trobar-se formant una monocapa d’àtoms (el grafè) o organitzar-se en tubs o esfera (ful·lerens). El més interessant és que aquests nanomaterials tenen propietats que no tenen les estructures macroscòpiques del carboni com, per exemple que són superconductors, i per això, poden transmetre l’energia de forma més eficient que els materials que s’utilitzen ara per fer ordinadors.

Publicitat

La nanotecnologia és la ciència que estudia com obtenir, ja sigui de forma sintètica o de la natura els nanomaterials i com aplicar-los. A part del carboni també poden estar fets d’altres elements com alumini, coure, or i combinar-los entre ells per obtenir noves propietats. La nanotecnologia és una ciència relativament nova i actualment hi ha molta investigació al respecte. Per exemple, actualment a Catalunya hi ha laboratoris que estan investigant com obtenir gasos d’hidrogen i oxigen com a font d’energia sostenible que es podria emmagatzemar a partir de l’energia solar i de l’aigua. Per aconseguir-ho volen utilitzar el grafè per conduir l’energia solar necessària per separar l’aigua en gas d’hidrogen i gas d’oxigen. També hi ha grups de recerca que han desenvolupat nanomaterials que poden reconèixer quines són les cèl·lules tumorals i invadir-les. Llavors, aplicant una font de calor que només és captada per aquests nanomaterials, poden matar les cèl·lules tumorals sense afectar a les cèl·lules sanes.

Els pròxims anys anirem veient què ens ofereix la nanotecnologia!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí