Opinió
Carlos A. González Svatetz
L’alimentació sostenible es defineix com una dieta saludable, amb un impacte ambiental baix, accessible econòmicament i compatible amb la nostra cultura. La producció alimentària genera un 30% de tots els gasos d’efecte hivernacle (GEH) causants del canvi climàtic. Per això, s’ha advertit que per mitigar el canvi climàtic, no n’hi ha prou amb substituir energies fòssils (carbó, petroli, gas) per energies renovables com la solar i l’eòlica. També és imprescindible canviar el nostre model alimentari.
La producció alimentària és molt important, especialment pel pes de la ramaderia. Els tres GEH són el CO₂ (anhídrid carbònic), que es concentra en la vegetació dels boscos i quan són talats per a cultius cereals o crear camps de pasturatge -com a l’Amazònia- s’allibera a l’atmosfera; el CH4 (metà), que es genera per fermentació intestinal dels remugants (boví i oví); i el N2O (diòxid nitrós), que es genera per fermentació dels fems del bestiar i els orins (purines) dels porcs. La cria de bestiar consumeix un 35% de la producció mundial de gra i consumeix un 8% de l’aigua potable. Per produir mig quilògram de carn, calen 6.000 litres d’aigua.
En un estudi que hem fet amb una mostra de 40.000 individus a Espanya (publicat a Emergencia Climatica, alimentación y vida saludable, Editorial Icaria, Barcelona 2020) es mostra que un 60% dels GEH de la dieta dels participants prové de la carn, un 20% dels lactis i menys del 15% de tots els aliments vegetals junts: fruites hortalisses, llegums i cereals. L’evidència científica mostra clarament que els aliments d’origen animal, els que generen més GEH, són perjudicials per a la salut humana. Per contra, els d’origen vegetal que generen menys GEH, són beneficiosos per a la salut humana i redueixen el risc de malalties vasculars, diabetis, ictus, diversos tipus de càncer i l’obesitat. Per això, podem afirmar que allò que és bo per al planeta, és bo per a la salut humana, i el que és dolent per a la salut humana és dolent per al planeta.
Barcelona va ser la capital mundial de l’alimentació sostenible el 2021 i l’Ajuntament ha elaborat durant el 2022 el pla estratègic de ciutat Per una Alimentació Sostenible Barcelona 2030, en el qual he tingut l’oportunitat de col·laborar. L’estratègia serà un èxit si tots els implicats en l’alimentació (productors, comerciants i consumidors) prenem consciència de la gravetat de l’emergència climàtica i la importància que té una alimentació sostenible per a mitigar el canvi climàtic. Canviar el nostre model d’alimentació occidental, basat en productes d’origen animal, per una de basat en aliments d’origen vegetal, depèn també de les nostres decisions. Hem de tenir-ho present constantment.
Carlos A. González Svatetz és investigador emèrit de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i vicepresident del Consell de Salut de Sarrià – Sant Gervasi